avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, Politia ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, Politia Locala ... sau Rutiera Romana

Am gasit un comentariu interesant:

Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ? Si daca nu opresti....?
Cei de la politia de frontiera mai fac semne si acestia (desi nu esti in punct de frontiera-vamal) ci pe drum national sau european ce faci opresti ?
Daca citesti cu atentie legile, multi au \"dreptul\" sa te opreasca, dar numai politistii de la circulatie te pot sanctiona ca nu ai oprit.
Deci.......daca esti gutufan si ai oprit, te mai mananca undeva si le dai si actele......sa nu fi mirat daca ti-o iei.
Si inca ceva, din ce stiu \"localii\" nu au voie sa-ti ridice nici masina fara un politist de la rutiera langa ei (care sa ateste ca intradevar ai incurcat circulatia).


Deci pe laga intrebarile / afirmatiile de mai sus cine are dreptul sa ne opreasca in trafic ?

(Am inteles din studiul legilor Politiei Locale ca au voie sa ne opreasca doar pe stationare/ oprire acces interzis sau depasire tonaj dar nu au voie sa ne sanctioneze pentru alte incalcari ale legii.)

Avem dreptul sa legitimam politistul care ne opreste si daca nu e de la rutiera putem pleca linistiti ?


Art. 2. - Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie pe drumurile publice se fac de catre politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, care are obligatia sa ia masurile legale In cazul In care constata Incalcari ale acestora.



Art. 29. - (1) Circulatia pe drumurile publice se desfasoara In conformitate cu regulile de circulatie si cu respectarea semnificatiei semnalizarii rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare, semnalele si indicatiile politistului rutier care dirijeaza circulatia, semnalele speciale de avertizare luminoase sau sonore, de semnalizare temporara si semnalele conducatorilor de vehicule.


(2) Participantii la trafic sunt obligati sa respecte si semnalele politistilor de frontiera, ale Indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii, agentilor cailor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulatiei pe sectoarele de drum pe care se executa lucrari de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor scolare de circulatie care actioneaza In imediata apropiere a unitatilor de Invatamant, precum si ale nevazatorilor, potrivit prevederilor din regulament.



(1) Indrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia de drumurile publice si luarea masurilor legale in cazul in care constata incalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Romane.
(2) Politistii rutieri sunt ofiterii si agentii de politie specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane.



(1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera






Cineva are alta parere:


Nici macar politia rutiera nu are dreptul sa te opreasca in trafic fiindca asa i-a recomandat horoscopul.Trebuie sa fie indeplinite cateva conditii,de genul:
-ordin de servici de genul:" agent Icsulescu face control in trafic in data de xx august 2013,pe drumul judetean 111D la km 23+400,intre orele xx-yy"(sau in localitatea X strada Y);
-cand constata o contraventie/infractiune-o aripa lovita,un far spart,fara centura,etc;
-cand primeste informatia ca o masina de anumita culoare a participat la savarsirea unei infractiuni;
si altele de genul acesta.
Nici macar poltia paza si ordine nu te poate opri sa te legitimeze ca pieton fara motiv intemeiat.Nu se exista teoretic sa te legitimeze aiurea.Legea exista,ca nu e cunoscuta e alta mancare de peste.Sunt politisti aici ,sa spuna daca mint!La fel e si la rutiera,trebuie motiv intemeiat sa te opreasca.
Deci politia locala nu are dreptul sa te opreasca in trafic(exceptie control mixt) fara sa fi facut ceva,doar sa demonstreze cine-s ei.
Cum bine a citat cineva mai sus,au obligatia sa constate contraventii,nu dreptul sa controleze traficul.


Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2015
icoman, utilizator
Nu prea are rost sa va raspund, din moment ce nu puteti citi nici macar un text de lege si sa-l intelegeti:
1. Articolul pe care l-ati citat nu spune ca politistul local dirijeaza circulatia, ci ca pentru asigurarea fluentei circulatiei are drept de a efectua semnale de oprire (asigurarea fluentei circulatiei nu inseamna dirijarea traficului in intersectii)
2. Daca citeati si partea a doua aflati si in ce conditii va poate face semn sa opriti: doar atunci cind incalcati codul rutier pentru care acest politist are dreptul sa va opreasca ("având dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducătorilor de autovehicul exclusiv pentru îndeplinirea atribuţiilor conferite de prezenta lege în domeniul circulaţiei pe drumurile publice" - acele atributii limitativ mentionate in articolul 7 din legea 155/2010)
3. Tradus pentru dvs. "exclusiv pentru îndeplinirea atribuţiilor conferite de prezenta lege în domeniul circulaţiei pe drumurile publice" inseamna ca va poate opri cind intrati pe sens interzis , cind va opriti masina in dreptul semnului oprirea interzisa s.a.m.d.
4. Ca sa stati linistit, nu va poate opri pentru depasire pe linie continua, depasire de viteza, neacordare de prioritate, trecere pe rosu la semafor etc..
5. Lumina intermitenta albastra nu obliga la oprire.

Daca aveati minima curiozitate sa cititi textul integral al legii, puteati si sa vedeti ca:

"CAP. V
Drepturile şi obligaţiile poliţistului local
ART. 20
(1) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul local are următoarele drepturi principale:
a) să efectueze control preventiv asupra persoanei şi/sau bagajului acesteia în următoarele situaţii: există indicii clare că s-a săvârşit, se săvârşeşte sau se pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni sau persoana participă la manifestări publice organizate în locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanţe periculoase;
b) să invite la sediul poliţiei locale persoanele a căror prezenţă este necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor, prin aducerea la cunoştinţă, în scris, a scopului şi a motivului invitaţiei;
c) să solicite sprijinul cetăţenilor pentru identificarea, urmărirea şi prinderea persoanelor care au comis fapte de natură penală sau contravenţională;
d) să poarte şi să folosească, în condiţiile prezentei legi şi numai în
timpul serviciului, armamentul, muniţia şi celelalte mijloace de apărare şi intervenţie din dotare;
e) să circule gratuit, pe baza legitimaţiei de serviciu, în timpul serviciului, în zona de competenţă, cu mijloacele de transport în comun locale, pentru executarea unor misiuni care nu pot fi îndeplinite altfel;
f) să folosească forţa, în condiţiile legii, proporţional cu starea de fapt care justifică utilizarea acesteia, în cazul nerespectării dispoziţiilor pe care le-a dat în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
g) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală;
h) să conducă la sediul poliţiei locale sau al unităţilor/structurilor teritoriale ale Poliţiei Române pe cei care prin acţiunile lor periclitează integritatea corporală, sănătatea sau viaţa persoanelor, ordinea publică ori alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii. Verificarea situaţiei acestor categorii de persoane şi luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 12 ore din momentul depistării, ca măsură administrativă."

Prin urmare ar fi indicat sa va pastrati sfaturile din postarea anterioara strict doar pentru dvs., din moment ce nu puteti arata vreun temei juridic pentru ceea ce sustineti. Argumente de genul "am vorbit cu X, cu Y ,am vazut un reportaj, am auzit, stiu eu etc ." au valoare zero.

Nu am afirmat niciodata ca politia locala are alte drepturi de a opri si legitima in trafic, in afara celor citeva situatii delimitate strict de legea 155/2010.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2019
latka, utilizator
Daca nu are rost, de ce ai raspuns? Se pare ca nici tu nu intelegi anumite lucruri, tot ce faci e sa dai copy paste la acelasi articol si sa repeti ca localii fac si dreg cand ei incalca cele mai multe legi, de la copierea uniformei, autovehiculelor, pana la uzul ilegal al girofarului albastru, dar hei, avem art7 pct a care spune ca au dreptul sa efectueze semnale de oprire, ura. Doar ca nu se leaga, daca aveau voie in alt mod decat in fluidizarea traficului, de ce nu s-a mentionat in punct separat, unu ca au voie sa fluidizeze si altul ca au voie sa opreasca, sa inteleaga tot romanu. Gen "ana se duce la magazin, avand o punga la ea", ce intelegi? ana are punga la ea ca se duce la magazin, dar in general nu are punga la ea, nu? ca nu se specifica ispre acest lucru, asa si acolo, fluidizeaza traficul, avand drept de oprire. Mai clar de atat nu cred ca se poate.

Cum adica nu am aratat temei juridic pentru ce afirm? Doar simplu fapt ca localii nu-s prevazuti in codul rutier inseamna ca nu au nici un drept in a oprii masini, dupa cum am mai specificat, daca aveau acest drept modificau codul rutier si ii adaugau acolo langa restul institutiilor, pentru ca tu ca sofer in scoala esti invatat dupa codul rutier, la examen ai din codul rutier, pe sosele te sanctioneaza din codul rutier si esti obligat sa respecti codul rutier, LOCALII NU SUNT ACOLO si te rog argumenteaza-mi si intrebarea cu scoala de soferi,ca poate ma lamuresti si acolo, sau tot ce stii e sa dai copy paste din legea 155/2010 la aceleasi articole care nu se leaga. Spune-mi tu ce face un elev abia iesit din scoala cu permis de 2 zile daca ii face un local semn sa opreasca si el nu a auzit de legea 155/2010 ca nu e mentionata in domeniul rutier nicaieri, opreste?

Lumina intermitenta albastra nu obliga la oprire, stiu lucrul asta si tocmai din cauza asta am punctat ca localii opresc cu lumina albastra, ca sa vezi penibilitate, si daca tot imi extragi aici din legea 155, da-mi si articolul ala in care spune ca localii au regim de prioritate sau au voie legal sa poarte lumini albastre pe auto.

Si am zis foarte clar si eu ca te pot legitima, si atat, nu inteleg ce speculezi prin postarea intregului paragraf acolo, am mentionat ca nu iti pot cere permis/talon etc, doar te pot legitima.
Corect se pune intrebarea "de ce ati raspuns?". Nu trebuie sa explic si de ce.
Si nu am raspuns, ci doar am considerat ca trebuie sa dau niste explicatii doar pentru acele persoane care intra pe aici , mai si citesc legile si vor sa inteleaga de ce , uneori, chiar si politia locala te poate opri si sanctiona pentru anumite contraventii de cod rutier.

Pentru cei care mai si citesc codul rutier (aka OUG 195/2002) si nu pentru dvs. si prietenii instructori (ca tot mai aveti nedumeriri cum ca nu v-am raspuns) este prevazuta si acolo posibilitatea implicita ca sa fii oprit si sanctionat de politia locala. Dar numai sa citesti si sa intelegi legea (codul rutier) care spune ca : "prevederile OUG 195/2002 se aplica autoritatilor care au atributii in domeniul circulatiei".

Deci legiuitorul a lasat loc si pentru alte autoritati aparute prin legi viitoare sa poata exercita atributiuni de cod rutier, fara sa le numeasca explicit.

Cum Legea 155/2010 spune chiar la primul articol ca:
ART. 1
(1) Poliţia locală se înfiinţează în scopul exercitării atribuţiilor privind
apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii
private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, în următoarele
domenii:
a) ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor;
b) circulaţia pe drumurile publice;
c) disciplina în construcţii şi afişajul stradal;
d) protecţia mediului;
e) activitatea comercială;
f) evidenţa persoanelor;
g) alte domenii stabilite prin lege.

e evident ca se incadreaza in ceea ce prevede codul rutier.

Daca nu va place aceasta logica adresati-va parlamentului, pentru ca el autorul legii 155.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2019
latka, utilizator
Întrebarea se pune evident, cum consider eu, nu vad de ce as vorbii cu "dvs" într-un mediu online, deci te rog nu-mi cere sa ma adresez cum vrei tu. Politețea nu se rezuma într-un "dvs".

Pe de alta parte, eu am pus alta întrebare, răspunsul este incomplet din păcate. Ei au drept în circulația pe drumurile publice decât în fluidizarea traficului după cum menționează chiar legea lor (vezi exemplul cu ana :)) ) Eu am întrebat ce face un posesor de permis care a învățat codul rutier, știe ca are voie să-l oprească în trafic doar cei menționați în codul rutier, și ii face semn un gardian dinasta sa oprească, asta era întrebarea, pentru ca în oug 195 spune exact cine are voie sa te tragă pe dreapta, fără nici o alta adăugare.

Pe de alta parte, tot sunt supărat ca nu mi-ai răspuns și unde e în legea 155 articolul care le oferă lor regim de prioritate și le permite sa folosească uniforma, girofarul și ce mai copiază ei, ca tot cunoști asa bine legea.

In orice caz, o lăsăm asa. Sa zicem ca au voie sa oprească, dar ce se întâmpla dacă nu opresc? Pai nimic. Ca în legea 155 nu specifica acest lucru și în oug 195 specifica doar dacă nu opresc la semnalele rutierului, și după cum am spus mai sus, inclusiv doar rutierul are voie sa te sancționeze ca nu ai oprit.

Nu stiu ce e atit de greu sa cititi o amarita de lege. Pentru un as al mediului online e chiar curios cum nu puteti sa va descurcati in parcurgerea unui text care se gaseste fara prea mare greutate.

" Poliţia locală poate deţine, administra şi/sau folosi, după caz, în condiţiile legii, imobile, mijloace de transport personalizate şi dotate cu dispozitive de avertizare sonore şi luminoase de culoare albastră "

Nu va mai scriu de la ce articol este, ar fi chiar rusinos pentru dvs. sa nu descoperiti de unde e citatul.

Nu stiu ce va face politistul local daca nu opriti la semnalele sale regulamentare, are mai multe optiuni consemnate in lege, de la folosirea fortei (e explicitata la drepturile sale), pina la anuntarea celor de la politia rutiera pentru a va opri si sanctiona. Ramine sa incercati si sa ne postati aici ce s-a intimplat in cazul dvs.

" Poliţia locală solicită intervenţia unităţilor/structurilor teritoriale competente ale Poliţiei Române sau ale Jandarmeriei Române pentru orice alte situaţii ce excedează atribuţiilor ce îi revin, potrivit prezentei legi.
Poliţia locală poate încheia cu alte autorităţi şi instituţii publice protocoale de cooperare având ca obiect detalierea modalităţilor prin care, în limitele competenţelor legale ale fiecărei structuri, acestea îşi oferă sprijin în îndeplinirea activităţilor sau a misiunilor specifice."


Multe nu se predau la cursurile scolilor de instruire pentru viitorii soferi, asta nu inseamna ca acestia sunt scutiti de tot ce apare adiacent in procesul de legiferare continua (legea 155 a intrat in vigoare in 2014). Nici despre deciziile ICCJ in materie nu se preda, sau despre inspectorii RAR ce te pot opri in trafic pentru controlul tehnic al masinii nu se aminteste, insa inveti lucrurile astea din mers. Nu-ti spune nimeni cum se completeaza o plingere contraventionala, ce inseamna un PV de contraventie si de ce e bine sa platesti amenda la jumatate, chiar daca doresti sa te judeci.

Chiar si OUG 195 /2002 plus HG 1391/2006 sufera modificari aproape in fiecare an, si nimeni nu te anunta ca unele lucruri insusite in scoala s-ar putea sa nu mai fie la fel. Fiecare afla pe pielea lui.

Alte discuții în legătură

Polițist rutier dietmarkrutsch dietmarkrutsch Am observat tot mai multe spețe și comentarii despre polițistul rutier vs. cel ne-rutier. În sensul că în conformitate cu OG 195/2002 DOAR POLIȚISTUL ... (vezi toată discuția)
Puteti sa mi spuneti ? metulica metulica va rog sa mi spuneti daca politia locala poate aplica sanctiuni contraventionale pentru oprire interzisa in baza legii 155/2010 cu motivarea ca sanctiunea a ... (vezi toată discuția)
As vrea sa stiu metulica metulica as vrea sa stiu daca politia locala poate aplica sanctiuni pentru oprire interzisa iar ca motivare pe pv de contraventie scriu ,,conf OUG 195/2002 PRECIZEZ ca ... (vezi toată discuția)