avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Semnare contract de arendare ulterior unei vechi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Semnare contract de arendare ulterior unei vechi promisiuni bilaterale de vanzare - cumparare

Buna ziua,
In anul 2010 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare asupra unui teren, urmand ca firma respectiva sa faca demersurile pt finalizarea ctr. Pana la acest moment ctr nu a fost finalizat, din motive ce tin de masuratori si inscrierea in cartea financiara, independente de ambele parti. De curand, am fost contactata de un mandatar al firmei resp, care mi-a comunicat ca trebuie sa semnam un ctr de arendare deoarece au aparut mod ale legii si nu pot continua demersurile in urma promisiunii din 2010 fara acest ctr. As vrea sa stiu daca este in regula sa semnez acest contract, daca modificariile legii, invocate de catre ei, impun un astfel de ctr, desi avem semnata acea promisiune din 2010.
Cel mai recent răspuns: marian19 , utilizator 23:45, 29 August 2023
Multumec mult pentru raspunsurile dumneavoastra. Imi vor fi de mare ajutor.
Problema este simpla: Depinde de dorinta dumneavoastra daca recunosteti drepturile asupra terenului catre promitentul cumparator. Chiar daca va platit pretul cerut la momentul incheierii antecontractului, prin nefinalizarea contractului de vanzare cumparare din motive, independente de dumneavoastra, acel antecontract nu mai este valabil. Dumneavoastra santeti in continuare propietar pe teren si puteti sa procedati cum doriti cu propietatea, fara a avea nici o obligatie fata de promitentul cumparator.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca insa bunul a fost predat dar nu a mai fost incheiat contractul de vanzare-cumparare, fiind depasit termenul stabilit prin antecontract, iar partile raman in pasivitate cu privire la drepturile acestora (nu solicita pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, in termenul special de prescriptie de 6 luni de la data stabilita pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare), in jurisprudenta (Decizia civilă nr. 2410/24.11.2015 , Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Secţia a II-a civilă) se considera ca promitentul vanzator a săvârşit un act de recunoaştere tacită a obligaţiilor asumate prin contract, ceea ce justifică producerea efectului întreruptiv al prescripţiei.

În condiţiile în care promitentul-cumparator se află în posesia bunului imobil ce face obiectul antecontractului de vânzare-cumpărare, bun care nu a fost pretins de promitentul-vanzator pe calea unei acţiuni personale, termenul de prescripţie a dreptului material la acţiunea dedusă judecăţii începe să curgă de la data la care promitentul-cumparator a aflat că nu mai este posibilă vânzarea. Acum, contractul de arendă vi se solicita pentru dreptul de premțiune al arendașului.asupra vânzării terenului(Legea 17/2014, drept de preempțiune ). Astfel, ca să vindeti un teren din extravilan, trebuie sa depuneti o oferta de pret la primarie. Terenul l-ați vândut in 2010 ”la un pret”, astăzi terenul are un alt preț și dacă dvs semnați contractul de arenda, acordați arendașului dreptul de preemțiune, să cumpere la prețul de atunci. Astfel, promisiunea incheiata in 2010 este valabila atâta timp cât nu pretindeți terenul in instanță.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare crinaral crinaral Bunica a decedat acum 6 luni (mai2016). Dupa moartea ei a venit un domn care pretinde ca bunica a semnat cu el o promisiune de vanzare pentru un teren in anul ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)