avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Liber profesionist (freelancer) sau PFA/II
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Liber profesionist (freelancer) sau PFA/II

Buna ziua,
Doresc sa stiu care din cele 2 optiuni este mai avantajoasa pentru mine, Liber profesionist sau PFA/II.
Eu am cochetat de ceva vreme cu site-urile de freelancer internationale. Clientii (90% din ei pers fizice) posteaza proiecte, cine castiga face munca si primeste banii in contul platformei, ulterior putand sa ii trimita in contul bancar. Nu lucrez in baza unui contract, nu este un venit lunar garantat, cat muncesc atat castig, cam 5% din clienti solicita un "invoice" pentru contabilitate, creat ori pe platforma de freelancing ori prin paypal.
Acum si intrebarea: Liber profesionist ori PFA?
Eu activez in gomeniu graficii computerizate si web design. Am diploma acreditata de minister, "punct de lucru" - acasa. Vreau doar sa imi declar aceste venituri pentru ca am incercat aceasta cale de a imi castiga painea, functioneaza, si doresc o "vechime" sau o recunoastere.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
M4x1m_Bogdan, utilizator
Cel mai recent răspuns: M4x1m_Bogdan , utilizator 18:26, 20 Aprilie 2015
Buna ziua,
Statutul de liber profesionist sau profesie liberala este atribuit acelor meserii reglementate printr-o lege speciala, de ex: avocat, notar, medic, contabil.
Din ceea ce cunosc nu exista o lege speciala care sa priveasca meseria de designer, indiferent ca e vorba de web design ori grafica, etc.
De aceea va trebui sa va infiintati un PFA- cod CAEN 5829.
nu stiu exact ce si unde este reglemantata profesia de Web Designer, dar in baza de date a bancilor exista aceasta incadrare. Adica se uita la veniturile obtinute ca liber profesionist "web designer" pe ultimele 10luni pentru a vedea daca te incadrezi la credite sau nu.
Nu cunosc foarte multe detalii despre Pfa-uri, si intrebarea mea este: cum declar eu veniturile obtinute din castigarea unui concurs de design? sau cand ii fac unei persoane fizice un site sau un design de tablou? Si aici ma refer numai la clieti din afara tarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se pot înregistra în contabilitate în lei, facturile emise în valută - euro, usd etc. (pentru un srl)? ContSters451390 ContSters451390 Bună seara! Am o mare nelămurire în legătură cu emiterea facturilor în valută. În primăvara acestui an, mi-am înființat un SRL cu activitatea ... (vezi toată discuția)
Pfa cod caen 6201 (fara studii de specialitate) fortune12 fortune12 Ziua buna! Urmeaza sa imi infiintez un PFA. Sunt freelancer in web design, altfel spus realizez pagini web, in special partea grafica. La prima vedere si la ... (vezi toată discuția)
Deschiderea unei firme pentru servicii online ContSters288578 ContSters288578 Buna ziua! As vrea sa deschid un website de concursuri online unde liber profesionistii (freelancerii) specializati in design grafic vor putea participa la ... (vezi toată discuția)