avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarea pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarea pe caz de boala

Este necesar un anumit nr. de ani munciti, pana la o varsta, pentru a iesi la pensie pe caz de boala? Pentru o persoana de 40 de ani ma interesa.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 22:04, 22 Aprilie 2015
Minim o luna contributie la sistem de asigurari sociale si desigur incadrarea in grad de invaliditate
1. Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.

2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.

3. - Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.


4. - Puteti beneficia de pensie de invaliditate daca avet un stagiu de cotizare la pensie cat de mic (chiar si o luna).
- Pentru a vi se acorda stagiul potential (si deci si o pensie mai mare), la varsta de 40 de ani trebuie sa aveti un stagiu de cotizare la pensie de 14 ani.
Multumesc pentru raspuns! Deci, daca am 40 de ani si 6 ani de cotizitie la pensie pot incepe demersurile pentru pensie de invaliditate.
Nu stiu daca tine de juridic, dar intreb, daca boala mea nu se afla inca in "lista" de boli care permit iesirea la pensie pe caz de boala, exista demersuri suplimentare sau tot de medicul specialist tine? Ma gandeam ca poate exista o lista data de boli, or a mea e mai "noua".
Ultima modificare: Miercuri, 22 Aprilie 2015
TeodoraM, utilizator
buna ca sa vezi daca boala ta se incadreaza pt a obtine un certificat cauta criteri de expertiza medicala a capacitati de munca si acolo o sa vezi daca se incadreaza sau nu?/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare pe caz de boala gavvaly gavvaly Buna ziua. O nelamurire am si as dori un raspuns exact. Sufer de diabet, sunt incadrata ca persoana fizica cu handicap de gradul III, am varsta de 37 ani, am ... (vezi toată discuția)
Pt pensionare ionel42 ionel42 Am 42 ani si sunt diagnosticat cu boala psihica(tulburare deliranta persistenta,nespecificata F22.9) din 2008.In ultimul an am acumulat113 zile de concediu ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate pentru o persoana de 75 de ani emaria emaria buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o persoana in varsta de 75 de ani, incadrata in grad de handicap cod 6, cod boala F20, accentuat, poate primi pensie ... (vezi toată discuția)