avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Declaratii false privind identitatea, recunoastere ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Declaratii false privind identitatea, recunoastere ulterioara, consecinte

Buna ziua,
Sotul meu a fost oprit de politie pentru ca ar fi prins culoarea rosie a semaforului. El fiind taximetrist si stiind ca asta e painea lui cu care intretine o familie de 6 persoane s-a speriat si a dat datele de identificare ale fratelui sau sperand ca pana la sfarsitul conversatiei politistii sa il ierte, ceea ce nu s-a intamplat. Acestia au gasit poza fratelui pe dispozitivul lor, au zis ca el este si au intocmit PV pe care sotul meu nu l-a semnat. A doua zi dandu-si seama mai bine de fapta s-a dus la Udriste impreuna cu fratele sau sa regleze problema. Acolo a fost tratat precum cel mai mare infractor fiind amenintat ca i se pun catusele si ca il baga direct in arest pentru 30 zile daca nu da declaratie precum ca a trecut intr-adevar pe culoarea rosie si apoi a dat date false. Sotul meu ca sa nu intre la puscarie a facut declaratia exact cum au vrut ei, apoi i s-a strans mana si a fost lasat sa plece spunandu-i-se ca va plati o amenda si i se va lua permisul o luna dar in rest totul este ok.
A stat linistit de sarbatorile Pascale, credea ca totul e bine pana cand acum doua zile a venit in posta si suspendarea carnetului pentru fratele sau. Deci pentru aceeasi fapta si el si fratele au carnetele luate. S-au dus ieri la Udriste si li s-a spus ca sotului meu i se face « o lucrare, dar nu e cazul de inchis » ma gandesc ca e vorba de dosar penal pt ca i s-a spus ca atunci cand o sa ii vina citatie trebuie sa se prezinte acolo la politie, iar fratele sau va avea in continuare permisul luat si a fost sfatuit sa nu faca vreo contestatie pentru a nu-i face lui probleme.
Nu suntem lamuriti, nici politistii nu sunt deschisi la dialog si ne trateaza ca pe niste infractori, ceea ce nu suntem. Si eu si sotul suntem oameni respectabili cu familie, copii, eu sunt insarcinata si e foarte greu sa stai in tensiune sa nu stii la ce sa te astepti pentru o greseala prosteasca si un impuls de moment. Din pacate va dati seama ca suntem intr-o situatie dificila financiar, sotul si-a pierdut carnetul si serviciul de taximetrist, parintii sunt bolnavi si pensionari, eu sunt insarcinata si mai avem un copil de 3 ani.
Va rugam mult de tot sa ne spuneti ce parere aveti despre cum au procedat politistii…Credeti ca vor sa ii faca rau si il duc cu vorba sau ce intentii or avea ? Ce ne sfatuiti sa facem ?
Cel mai recent răspuns: elmillor , utilizator 16:32, 28 Aprilie 2015
Art. 327

Falsul privind identitatea

(1) Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau transmisă unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea prin folosirea frauduloasă a unui act ce serveşte la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile sau a unui astfel de act falsificat, pentru a induce sau a menţine în eroare un funcţionar public, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Când prezentarea s-a făcut prin întrebuinţarea identităţii reale a unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

(3) Încredinţarea unui act ce serveşte la identificare, legitimare ori la dovedirea stării civile spre a fi folosit fără drept se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.



Fata de cele relatate, aspectele cu "s-a speriat" si cu "un impuls de moment" nu au relevanta si sustinere. Stim foarte bine cum se poate "forta" culoarea rosie a semaforului. E posibil si faptul ca politistii sa fi gresit. In aceasta situatie, sotul dvs. avea la dispozitie cai legale de contestare. In fata legii suntem egali. Din pacate, unii considera ca sunt "si mai egali". Cu consecintele de rigoare. Legislatia in vigoare nu cuprinde si aspecte emotionale sau sociale. Din punct de vedere juridic ati primit un raspuns. Realmente discutand, ar fi bine ca sotul dvs.sa-si asume ceea ce a comis in ceea ce priveste declaratia falsa privind identitatea.
n06d a scris:

Nu suntem lamuriti, nici politistii nu sunt deschisi la dialog si ne trateaza ca pe niste infractori, ceea ce nu suntem.


Soțul D-voastră a săvârșit o infracțiune, deci este un infractor.

Pe de altă parte, trebuia să meargă la poliție însoțit de un avocat. E normal ca poliția să se poarte cu un infractor ca și cu un infractor, dar tocmai de asta există avocați pentru a le reprezenta drepturile acestora.
Patrick_ a scris:

n06d a scris:

Nu suntem lamuriti, nici politistii nu sunt deschisi la dialog si ne trateaza ca pe niste infractori, ceea ce nu suntem.


Soțul D-voastră a săvârșit o infracțiune, deci este un infractor.

Pe de altă parte, trebuia să meargă la poliție însoțit de un avocat. E normal ca poliția să se poarte cu un infractor ca și cu un infractor, dar tocmai de asta există avocați pentru a le reprezenta drepturile acestora.


putin off-topic si imi cer scuze, dar infractorii nu sunt tot oameni? oameni care au gresit intentionat sau neintentionat. de ce ar trebui sa se poarte politistii altfel? asa oare ii vor reintegra?
Sylvian2010 a scris:

putin off-topic si imi cer scuze, dar infractorii nu sunt tot oameni? oameni care au gresit intentionat sau neintentionat. de ce ar trebui sa se poarte politistii altfel? asa oare ii vor reintegra?


Bineînțeles că sunt tot oameni, doar că potrivit proceurilor judiciare, statutul de suspect sau de inculpat e puțin diferit decât acela de persoană care nu este bănuită de săvârșirea unei infracțiuni.

Deci e firesc să se poarte altfel, deoarece așa scrie la lege. :)
Vi s-ar părea firesc ca organele judiciare să se poarte la fel atât cu infractorii cât și cu cei care nu au săvârșit infracțiuni?
Ultima modificare: Duminică, 26 Aprilie 2015
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Declaratiile suspectului in calitate de martor, raspunderea pentru marturie mincinoasa eusaisapte eusaisapte Daca unui suspect i s-a luat declaratie in calitate de martor, raspunde pentru savarsirea Marturiei mincinoase? Am observat ca suspectului i s-au luat ... (vezi toată discuția)
Om impuscat de politist in civil pentru ca nu a oprit la somatie. in ce circumstante se foloseste arma de foc DomnulClaudiu DomnulClaudiu Un prieten fugea pe o straduta de un taximetrist pentru ca nu a vrut sa ii plateasca suma pe care o cerusera, nu folosise masina de taxat si a refuzat sa ii ... (vezi toată discuția)
Agresat de organ... AduTsuuu AduTsuuu Buna ziua , am nevoie de un sfat de la voi care sunteti in pas cu legea, va rog sa imi spune-ti unde mai exact ma duc sa fac plangere? Am fost incatusat din ... (vezi toată discuția)