avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Declaratii false privind identitatea, recunoastere ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Declaratii false privind identitatea, recunoastere ulterioara, consecinte

Buna ziua,
Sotul meu a fost oprit de politie pentru ca ar fi prins culoarea rosie a semaforului. El fiind taximetrist si stiind ca asta e painea lui cu care intretine o familie de 6 persoane s-a speriat si a dat datele de identificare ale fratelui sau sperand ca pana la sfarsitul conversatiei politistii sa il ierte, ceea ce nu s-a intamplat. Acestia au gasit poza fratelui pe dispozitivul lor, au zis ca el este si au intocmit PV pe care sotul meu nu l-a semnat. A doua zi dandu-si seama mai bine de fapta s-a dus la Udriste impreuna cu fratele sau sa regleze problema. Acolo a fost tratat precum cel mai mare infractor fiind amenintat ca i se pun catusele si ca il baga direct in arest pentru 30 zile daca nu da declaratie precum ca a trecut intr-adevar pe culoarea rosie si apoi a dat date false. Sotul meu ca sa nu intre la puscarie a facut declaratia exact cum au vrut ei, apoi i s-a strans mana si a fost lasat sa plece spunandu-i-se ca va plati o amenda si i se va lua permisul o luna dar in rest totul este ok.
A stat linistit de sarbatorile Pascale, credea ca totul e bine pana cand acum doua zile a venit in posta si suspendarea carnetului pentru fratele sau. Deci pentru aceeasi fapta si el si fratele au carnetele luate. S-au dus ieri la Udriste si li s-a spus ca sotului meu i se face « o lucrare, dar nu e cazul de inchis » ma gandesc ca e vorba de dosar penal pt ca i s-a spus ca atunci cand o sa ii vina citatie trebuie sa se prezinte acolo la politie, iar fratele sau va avea in continuare permisul luat si a fost sfatuit sa nu faca vreo contestatie pentru a nu-i face lui probleme.
Nu suntem lamuriti, nici politistii nu sunt deschisi la dialog si ne trateaza ca pe niste infractori, ceea ce nu suntem. Si eu si sotul suntem oameni respectabili cu familie, copii, eu sunt insarcinata si e foarte greu sa stai in tensiune sa nu stii la ce sa te astepti pentru o greseala prosteasca si un impuls de moment. Din pacate va dati seama ca suntem intr-o situatie dificila financiar, sotul si-a pierdut carnetul si serviciul de taximetrist, parintii sunt bolnavi si pensionari, eu sunt insarcinata si mai avem un copil de 3 ani.
Va rugam mult de tot sa ne spuneti ce parere aveti despre cum au procedat politistii…Credeti ca vor sa ii faca rau si il duc cu vorba sau ce intentii or avea ? Ce ne sfatuiti sa facem ?
Cel mai recent răspuns: elmillor , utilizator 16:32, 28 Aprilie 2015
Si cu prezumtia de nevinovatie, cum facem? sunt gasiti vinovati direct de organele de urmarire penala, fara judecata? ca sa nu mai spun de principiul loialităţii administrării probelor, declaratiile nu se iau sub amenintare si prin mijloace de constrangere.
Dimpotrivă.
Conform procedurilor judicare, suspectului sau inculpatului trebuie să i se respecte anumite drepturi (în plus) tocmai având în vedere calitatea pe care o are.
Deci oricum am lua-o, e greșit să credem că organele judiciare au obligația de a se purta identic cu un inculpat și cu o oricare altă persoană.
Am intrat pe acest forum in speranta ca voi gasi intelegere si sfaturi, nu pentru ca dvs sa imi judecati sotul (ma refer la utilizatorul nairdas-care este consultant credite). Si chiar daca sotul meu este "infractor" nu mi se pare normal ca politistii de rutiera sa il ameninte cu catusele si puscaria pentru a da o declaratie in care sa scrie ce vor ei avand in vedere ca el s-a dus a doua zi la sectie tocmai pentru a rectifica prostia pe care a facut-o.
Multumesc pentru sfaturile legale, dar nu cred ca o sa mai intru pe aici. In aceste momente nu am nevoie sa ne certe si sa ne judece nimeni.
@Patrick_:
Parerea mea este ca organele judiciare chiar au aceasta obligatie, la inceputul CPP se gasesc principiile legii procesual penale, trebuie doar sa le respecte.
Unul dintre aceste principii stabileste ca ”orice persoană care se află în curs de urmărire penală sau de judecată trebuie tratată cu respectarea demnităţii umane„ asa ca nu imi spuneti mie ca ce aratati dvs este normalitatea, sunt doar abuzuri pe care nu ar mai trebui sa le regasim in ziua de azi.
Daca orice persoana acuzata si-ar cunoaste drepturile si ar avea si posibilitatea sa-si angajeze un aparator inca de la inceput, aceste abuzuri cu siguranta nu ar mai avea loc.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Buna ziua tuturor, Domnule Patrik, o singura intrebare: Cum ramane cu- "Aveti dreptul la un avocat, daca nu va permiteti unul vi se va asigura un avocat din oficiu", samd. Apoi " Aveti dreptul se nu declarati nimic", samd. Mie toate aceste texte pe care un politist este invatat in scoala si apoi in exercitiul functiunii obligat sa le folosesca...ATENTIE " in cazul retinerii sau arestarii unui suspect" Deci daca la arestarea sau retinerea, unui suspect sant obligati sa foloseasca termeni de politete ( Aveti dreptul ) trag concluzia ca asta inseamna ca trebuie sa respecte statutul de cetatean si nu ipostaza nefericita in care se gaseste acesta in acel moment. Daca mergem cu analiza mai departe constat ca subiectul acestei dezbateri s-a prezentat de unul singur si a recunoscut o fapta pe care politistii nu aveau habar ca se intamplase.... Sau poate asta ia enervat asa tare?? Oricum nu au voie sa se lase condusi de trairi de moment si de stari sufletesti, ei (politistii) trebuie sa fie niste profesionisti si sa "serveasca si sa apere" in mod egal toti cetatenii acestei tari. Concluziile ca cineva este vinovat sau nu si de aici rectiile de dispret sau ura nu au ce cauta in aceasta meserie.
ZIC.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratiile suspectului in calitate de martor, raspunderea pentru marturie mincinoasa eusaisapte eusaisapte Daca unui suspect i s-a luat declaratie in calitate de martor, raspunde pentru savarsirea Marturiei mincinoase? Am observat ca suspectului i s-au luat ... (vezi toată discuția)
Om impuscat de politist in civil pentru ca nu a oprit la somatie. in ce circumstante se foloseste arma de foc DomnulClaudiu DomnulClaudiu Un prieten fugea pe o straduta de un taximetrist pentru ca nu a vrut sa ii plateasca suma pe care o cerusera, nu folosise masina de taxat si a refuzat sa ii ... (vezi toată discuția)
Agresat de organ... AduTsuuu AduTsuuu Buna ziua , am nevoie de un sfat de la voi care sunteti in pas cu legea, va rog sa imi spune-ti unde mai exact ma duc sa fac plangere? Am fost incatusat din ... (vezi toată discuția)