avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de mostenire nedezbatuta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de mostenire nedezbatuta

Buna ziua,

Ma gasesc in urmatoarea situatie: mama nu a dezbatut taxa de mostenire dupa bunic pentru un teren si acum imi spune ca s-a dat o noua lege sau h.g. cum ca proprietatile care nu au taxa de mostenire dezbatuta intra in proprietatea statului Roman. Ma poate ajuta cineva cu ceva informatii?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dann87 , utilizator 20:32, 24 Aprilie 2015
Nu se dezbate "taxa de mostenire " ci masa succesorala
Terenul respectiv daca a fost proprietatea bunicului,nu poate fi preluat de catre stat decat in anumite conditii legal prevazute
Codul Civil
Art. 1135 - Noţiune
(1) Dacă nu sunt moştenitori legali sau testamentari, moştenirea este vacantă.


(2) Dacă prin legat s-a atribuit numai o parte a moştenirii şi nu există moştenitori legali ori vocaţia acestora a fost restrânsă ca efect al testamentului lăsat de defunct, partea din moştenire rămasă neatribuită este vacantă.
Se dezbate averea succesorala lasata de defunct, respectiv terenul.
Potrivit dispoz. art. 77 ind. 1 alin. 3 Cod fiscal:
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale
In speta, la dezbaterea succesiunii se va achita si impozitul pe venitul obtinut din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal. ;)
multumesc pt informatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce proceduri folosesc autoritățile locale în cazul decesului unei persoanei fără moștenitori? Ursăvolos Ursăvolos Ce proceduri adoptă-folosesc autoritățile locale în cazul decesului persoanei lipsită de moștenitor?? (vezi toată discuția)
Impozit pe venit din vanzare padure si pasune gm_mg gm_mg Suntem mostenitorii de drept, cu succesiune dupa defunct in termen de 2 ani. Am contactat un notar pentru intocmirea unui precontract de vanzare cumparare a ... (vezi toată discuția)
Taxa pe transfer de propietate mikeg mikeg In urma cu 2 ani am dobandit un teren prin hotarare judecatoreasca, in urma unui proces de partaj succesoral. Am demarat procedurile de carte funciara - ... (vezi toată discuția)