avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Trecerea apartamentului dobandit inaintea casatorie pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Trecerea apartamentului dobandit inaintea casatorie pe numele ambilor soti 2015

Inainte de casatorie sotul sau sotia a dobandit prin vanzare cumparare un apartament. Dupa casatorie proprietarul(sotul sau sotia) apartamentul decide ca apartamentul sa aiba ca proprietari pe ambii soti, mai explicit, daca pana acum era sotia pe actul de proprietate, aceasta doreste ca de acum inainte sa fie si sotul, dreptul de proprietate asupra imobilului sa fie impartit in mod egal.
Pana acum am aflat urmatoarele despre acest subiect si despre care nu stiu care varianta este cea mai indicata sau legala sau potrivita
-donatia
-vanzarea intre soti
-imputernicirea instantei de judecata cu o actiune in constatare solicitandu se trecerea si a celuilalt sot
-vanzarea cumpararea intre soti
daca mai e ceva ce eu nu am gasit, va rog sa ma ajutati pentru a sti cum se procedeaza
multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:53, 21 Noiembrie 2015
multumesc ptr sprijin dar mai am o ultima(cred) intrebare, ce se intampla in cazul unui divort?
În prezent, conform noului Cod Civil, soții pot încheia contracte de vânzare-cumpărare între ei.

În acest sens, art. 317 din actualul Cod Civil prevede că fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane.

Astfel, legea nu mai interzice vânzarea între soţi, aceștia putând încheia între ei atât contracte de vânzare-cumpărare, cât și de schimb, donaţie, și orice alte acte de transfer al dreptului de proprietate.


Art. 317
Independenţa patrimonială a soţilor
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane.
(2) Fiecare soţ poate să facă singur, fără consimţământul celuilalt, depozite bancare, precum şi orice alte operaţiuni în legătură cu acestea.
(3) În raport cu instituţia de credit, soţul titular al contului are, chiar şi după desfacerea sau încetarea căsătoriei, dreptul de a dispune de fondurile depuse, dacă prin hotărâre judecătorească executorie nu s-a decis altfel.






Succes.
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
ok, dvs. spuneti ca fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane insa sotia vinde sotului 1/2 din imobil dar sotul plateste cu bani din salariu care e bun comun asa ca dupa cate imi inchipui eu ar trebui ca sotul sa aiba o donatie din partea cuiva sau o mostenire cu care sa plateasca sotiei valoarea a 1/2 din imobil. imi inchipui bine? aaa... cumva suma de bani pe care sotia o primeste de la soti se constituie bun comun? serios acum, ori am eu imaginatia prea bogata :)) sau ar fi mai bine ca instanta de judecata investita de proprietar cu o actiune in constatare va constatata cum proprietarul zice in fata instantei, dau 1/2 din imobil sotului meu! ar fi posibil?
In cazul unui divort, bunurile se vor imparti conform regimului matrimonial legal sau conventional.
multumesc ptr raspuns

Alte discuții în legătură

Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)
Imobil obtinut inainte de casatorie tbia tbia Ce poate face unul dintre soti, care a cumparat o casa inainte de casatorie, pentru a trece si pe celalat sot pe extrasul de carte funciara? (vezi toată discuția)
Speţă- autentificare convenție matrimonială CristinaPetrescu CristinaPetrescu In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu ... (vezi toată discuția)