avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cablu electric si stalp pe proprietatea personala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cablu electric si stalp pe proprietatea personala

Detin un teren la tara. Una din laturile terenului a fost pana recent delimitata de strada printr-un gard viu, deci limita de proprietate nu era foarte precisa.
Dupa defrisarea gardului viu, cu ajutorul topografului am identificat limita de proprietate, care nu este o linie dreapta.
Am constatat ca pe terenul meu am un stalp de beton al companiei de electricitate.
Totodata, pe o lungime de cativa zeci de metri, chiar pe limita de proprietate este ingropat un cablu electric (LES = linie electrica subterana), al aceleiasi companii de electricitate.
Intentionez sa imprejmuiesc proprietatea cu un gard simplu din plasa de sarma, dar am cateva semne de intrebare:
- daca pozitionez gardul exact pe limita de proprietate, risc sa ating cablul electric si sa provoc neplaceri.
- daca pozitionez gardul putin mai la interior, pierd din suprafata de teren aflata in proprietate. E drept ca nici pana acum nu am folosit terenul aflat sub gardul viu, dar daca tot am mobilizat niste resurse pentru a face curatenie, de ce sa nu il folosesc de acum incolo? Si in plus, faptul ca imi pozitionez gardul mai la interior nu se poate interpreta ca o renuntare la dreptul de proprietate asupra suprafetei respective de teren?
Ce ma sfatuiti? Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2015
libra_oradea, utilizator
Cel mai recent răspuns: libra_oradea , utilizator 22:49, 7 Mai 2015
1.ar fi bine sa va adresati celor care au in proprietate cablurile si stalpul electric sa vedeti daca au autorizatie pentru montarea stalpului si a cablurilor.
2.cum se face imprejmuirea cu autorizatie de la primarie sau fara??? e posibil ca ei sa stie de existenta cablurilor si a stalpului daca au emis autorizatie de executare a lucrarii.
3.GRANITUIREA ar putea fi necesara daca nu aveti bine delimitata proprietatea.
Nu cred ca este important daca la instalarea liniei electrice subterane si a stalpilor pentru linia aeriana, compania de electricitate a avut sau nu autorizatie. Cel mai probabil, au avut.
De asemenea, nu este cazul unei actiuni in granituire. Eu sunt proprietar cu toate actele in regula. Cu carte funciara, schita cadastrala, etc. Terenul in cauza apartine familiei mele de peste 100 de ani. Nu este o problema de delimitare a proprietatii ci o problema de pozitionare eronata in teren a instalatiilor companiei de electricitate.
Nici nu ma deranjeaza prea tare ca ele sunt acolo, pe proprietatea mea. Ma deranjeaza ca peste cablul ingropat eu trebuie sa sap, sa plantez stalpii pentru gardul meu.
Mai mult ca sigur ca la saparea santului, cei care au executat lucrarea nu au adus un topograf si au pozitionat cablul ochiometric.
O sa incerc sa iau legatura cu cei de la compania de electricitate. Sper sa gasim repede o solutie.
Pentru efectuarea împrejmuirii este necesară Autorizație de construire. Aceasta se eliberează conform planurilor cadastrale(ați spus că aveți CF).
Deoarece ați arătat că terenul aparține fam. d-voastră de cca 100 ani, prin amplasarea acestei rețele pe locul respectiv , înseamnă că au avut acceptul proprietarilor de la data amplasării acestora. Chiar dacă nu ar fi avut acceptul , aceste rețele -cablu subteran, stâlpi - sunt instalații de utilitate publică, pentru care atât art. 1 al Protocol 1 al Convenției, CEDO, cât și art. 44 al Constituției României , permit acest drept , fiind în interes public.
Prin legislația recentă (2003, 2007, 2012) pentru amplasarea acestor instalații(gaz, apă, electricitate ) în mod categoric se cere acordul proprietarului și se încheie un contract cadru de drept de uz și servitute pentru aceste instalații.
D-voastră vă faceți împrejmuirea atât cât o aveți pe pl.cadastral având grijă să nu atingeți cablurile. Acestea fiind de capacitate energetică trebuie să fie instalate la cel puțin 2m adâncime ori stâlpii gardului nu se pun la atîta adâncime. dar fiți cu băgare de seamă.
@liamic43: multumesc pentru raspuns
In privinta adancimii la care este ingropat cablul, apreciez ca nu este mai mare de 1 metru. Cablul a fost instalat in noiembrie 2012. Am vazut santul, cablul prin el, caramizile cu care a fost acoperit. Doar ca la vremea aceea nu stiam ca santul respectiv este chiar pe limita de proprietate. Am si cateva fotografii, dar doar la unul din capete. La vremea aceea nu am fost inspirat sa fotografiez tot parcursul santului.
Avand in vedere adancimea mica la care se afla cablul, am decis sa nu risc un accident (si evident vreo avarie a sistemului) si sa pozitionez gardul putin mai la interior. Maine astept pe cineva de la compania de electricitate, sa incercam sa identificam cat mai bine in teren pozitia cablului.
Ramane problema terenului pe care "il pierd" pozitionand gardul mai la interior. Il pierd cu adevarat? Daca chiar eu pozitionez gardul mai spre interior, nu se poate interpreta acest lucru ca o renuntare deliberata la acel teren?

Compania de electricitate nu a avut niciodata vreun accept scris sau verbal pentru acele instalatii electrice. Adica pentru pozitionarea lor pe terenul meu.

Pentru faptul ca acele instalatii se afla pe terenul meu, pot solicita despagubiri companiei de electricitate? Care ar fi baza legala pentru aceasta actiune? Alte informatii utile legate de acest subiect sunt binevenite.

Pun aceasta problema tinand cont ca in cursul acestui an, prin aproximativ acelasi loc urmeaza sa se instaleze conducte de apa noi si conducte de canalizare.
Atunci o sa o iau de la inceput cu problemele?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indepartare cabluri electrice aeriene care traverseaza proprietatea cata.bogdan cata.bogdan Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoara situatie: un cablu aerian de curent face legatura intre stalpul din fata portii mele si vecinii din dreapta brazdand ... (vezi toată discuția)
Racordarea la reteaua electrica - firma cez - cablu subteran, ... ro-lari ro-lari Racordarea la reteaua electrica - firma CEZ - cablu subteran, coborat de pe stalp, cu subtraversare strada, pana la panou cu 2 contoare, rezemat de gardul meu, ... (vezi toată discuția)
Stâlp electric de joasa tensiune pe proprietate privată, teren intravilan. Danpuma Danpuma Buna seara . In noiembrie 2022 am devenit propietarul unui teren intravilan. După măsurători și trasarea limitelor am constatat că un stâlp electric de ... (vezi toată discuția)