avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Stabilirea despagubirii pentru cuplul ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Stabilirea despagubirii pentru cuplul tractor-remorca/semiremorca

Buna ziua,
Ordinul CSA Nr. 14/2011 privind asigurarea obligatorie RCA, prevede ca:

Art. 51. — (1) Asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente a remorcilor/semiremorcilor are acoperire doar daca acestea nu sunt atasate unui vehicul tractor.

Sa inteleg ca atunci cand remorca / semiremorca se detaseaza in timpul mersului de vehiculul tragator, despagubirile pentru daunele produse de aceasta se vor despagubi pe RCA-ul semiremorcii?
Rog opinii, pareri, interpretari.
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2015
JustSeche, utilizator
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 22:48, 15 Mai 2015
Poate fi atasata aceasta remorca/semiremorca oricarui vehicul, mai putin tractor.
Nu conteaza cum s-a produs accidentul: prin desprindere, incendiere etc.
Da, ati inteles bine, se despagubeste in baza politei RCA a remorcii/semiremorcii daca aceasta se desprinde.Exemplu: daca acrosati sau loviti un alt vehicul in tarfic in timp ce este atasata la tragator, se despagubeste pe polita RCA a tragatorului
Ok!
Am priceput!
Daca remorca nu este atasata se va despagubi pe RCA-ul acesteia.

Dar acum daca totul este clar, va rog sa-mi spuneti pe polita carui vehicul se va despagubi in cazul in care remorca (750Kg) este transportata pe o platforma auto (din cele cu care se fac tractari - ridicari de vehicule), iar in timpul transportului aceasta se desprinde de pe platforma, si produce avarii la alte bunuiri - auto parcate.

Pe polita remorcii (750Kg), conform Art. 51. alin 1)
"Asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente a remorcilor/semiremorcilor are acoperire doar dacă acestea nu sunt atasate unui vehicul tractor."

Pe polita autoplatformei, conform Art 26, alin 2), punctul 3.
"3. prejudiciul produs prin fapta lucrului, când prejudiciul îsi are cauza în însusirile, actiunea sau inactiunea vehiculului, prin intermediul altui lucru antrenat de deplasarea vehiculului, prin scurgerea, risipirea ori căderea accidentală a substanelor, materialelor sau a obiectelor transportate;"
Despagubirea se face de asiguratorul autovehiculului platforma sau de cel al tragatorului daca platforma era de tip remorca !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rca auto dacă împrumut remorcuta auto unei cunoștințe cu ... nelu1221 nelu1221 RCA auto Dacă împrumut remorcuta auto unei cunoștințe cu condiția că în caz de accident sa suporte consecințele fara să-i dau asigurarea mea . ... (vezi toată discuția)
De ce facem rca la remorcã? clauze rca în general? seduardg@yahoo.co.uk seduardg@yahoo.co.uk Acum 8 ani când încheiam RCA semnam un contract cu clauzele, una din ele fiind: dacă am RCA pe vehiculul meu A şi avariez vehiculul B tot al meu, ... (vezi toată discuția)
Accident cu rca expirat MickeyMouse MickeyMouse Bună ziua Nici nu stiu in ce rubrica sa postez acestă intrebarea imi cer scuze daca am postat greșit. Am avut un accident in Italia din vina mea, eram ... (vezi toată discuția)