avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor inmormantare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor inmormantare

Lamuriti-ma in legatura cu cele 2 ajutoare:
- de deces dat de casa de pensii si - de inmormantare dat de angajator. Cand il primesti pe primul de la casa de pensii deoarece persoana decedata a fost pensionara, se mai poate primi si de la serviciul unde lucrezi ajutor de inmormantare deoarece cea decedata era unul dintre parinti(mama/ tata). Deoarece acum cativa ani asa se proceda primeai din 2 parti. Stiu cazuri concrete. Am citit si eu prin lege dar ceva imi scapa. Va multumesc pentru raspunsul anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:26, 18 Mai 2015
Buna ziua! Da se poate sa primesti din amandoua partile ,nu are nicio legatura una cu cealalta,partea proasta e ca acum fiecare intreprindere are propiile reguli. deci numai daca se prevede in noul regulament interior al unitati unde lucrati,pute-ti beneficia de ajutor de inmormantare,si acest lucru il pute-ti afla doar de la unitatea unde lucrati.Va doresc o zi buna si succes.( condoleante ptr.decedat).
Ajutorul de deces si ajutorul de inmormantare, desi marcheaza acelasi eveniment, se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate.
Ele pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi, intrucat sursele de acordare sunt diferite.
Daca ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat , potrivit Legii nr.263/2010, ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, potrivit prevederilor contractului de munca (individual sau colectiv) sau ale reg.intern.

In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are obligatia de a acorda ajutorul de inmormantare.
multumesc pt. raspuns. chestiunea e ca nu am de unde sa stiu ce s-a stipulat in contractul colectiv de munca. Tinand cont ca este bugetar asta inseamna nu din start.
Daca la nivel de angajtor exista sindicat sau reprezentanti ai salariatilor , intrebati daca exista ccm si ce este mentionat in acesta cu privire la ajutorul de inmormantare.

Daca refuza sa va dea o astfel de informatie , solicitati ITM-ului sa va elibereze o copie de pe ccm daca exista.
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces nico35 nico35 va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti in cazul decesului unui asigurat de unde primesc ajutorul de deces urmasii acestuia.....va intreb acest lucru deoarece ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare laro laro Buna ziua , o rugaminte mare , nu stiu cum se procedeaza in cazul unei angajate la Primarie ? Persoana este angajata ca asistent social la Primarie pentru ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare udnas udnas Copilul al carui tata a decedat in anul 2005,are dreptul sa primeasca din urma ajutorul de inmormantare?( Deoarece la vremea respectiva nu a stiut de acest ... (vezi toată discuția)