Am fost instiintat de catre primarie ca am de platit o suma apreciabila reprezentand impozitul si penalitatile din 2007 pana in prezent pentru un titlu de proprietate valabil pentru patru hectare de teren agricol situat in extravilanul comunei.Pe titlu de proprietate sunt trecuti patru mostenitori.Unul din mostenitori si-a platit an de an darile pentru un hectar cat reprezinta partea sa,ceilalti neplatind nimic din 2007 pana in prezent.Cand m-am prezentat sa clarific situatia mi s-a spus ca trebuie sa platesc din 2007 si nu pe ultimii cinci ani cum este exemplificat in codul de procedura fiscala articol 91 deoarece o persoana a platit anual partea sa.As dori sa stiu daca este corect cum a procedat functionarul primariei.
Bună ziua!
Mă confrunt și eu cu o situație oarecum similară și nu știu cum să o rezolv.
Bunica mea(decedata in 2022) detinea cu titlu de proprietate din anul 2002, impreuna cu 3 frati, o suprafata de teren. Anul acesta am dezbatut mostenirea dupa bunica, devenind mostenitor impreuna cu sora si unchiul meu.
Pentru respectivul teren(intreaga suprafata) nu s-a platit impozitul de cca 12 ani. Dupa dezabterea mostenirii am mers la primarie pentru a plati impozitul restant. Dna de la taxe si impozite imi tot spune ca trebuie sa platesc impozitul restant pentru intreaga suprafata datorat pana anul acesta, chiar daca bunica era proprietara doar pe 1/4 din terenul respectiv. Abia apoi imi poate incheia rol individual. Este corecta aceasta impunere?
Dna de la registrul agricol mi-a spus că s-a făcut rol individual însă dna de la taxe și impozite insistă sa plătim noi întregul impozit restant.
Multumesc!
Nefiind facuta succesiunea dupa bunica, rolul a ramas pe dumneaei si impozitul de asemenea pana la data cand s-a facut mostenirea. Primaria nu va incheie rol pe numele mostenitorilor si implicit plata pe fiecare in parte decat de la data intocmirii documentelor de m,ostenire. Nefiind incheiat rolul bunicii si achitat impozitul pana la data actelor de mostenire, nu poate incheia speta.
Nu va incheie rol individual pana cand toti mostenitorii nu veti ajunge la zi cu plata impozitului. Se poate ajunge la executarea silita a mostenitorilor, acum stiind primaria la cine sa se adreseze.
Mulțumesc pentru răspuns. Citind acest subiect precum și altele, am înțeles că există o prevedere conform căreia se poate invoca prescripția datoriilor mai vechi de 5 ani(sau poate am înțeles eu greșit și de aceea vă rog să mă lămuriți). Dacă se poate aplica, pot cere primăriei plata doar pentru impozitul datorat în ultimii 5 ani, având în vedere că impozitul datorat solicitat de către primărie este pentru ultimii 12 ani?
Mulțumesc!