avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... E legal să înregistrez o discuție verbală sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

E legal să înregistrez o discuție verbală sau telefonică cu cineva?

Buna seara. As avea rugamintea sa-mi spuna cineva daca e legal sa inregistrez o discutie directa pe care o am cu cineva, sau telefonica ? Este vre-un act normativ care interzice acest lucru ? Multumesc daca poate cineva sa-mi dea vre-o informatie.
Ultima modificare: Joi, 16 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: archibaldo , utilizator 05:43, 29 Septembrie 2020
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu sunt avocat. Eu ma ocup de civil. In civil conteaza probele, in special cele preexistente procesului.
Sunt cazuri cand o inregistrare, de exemplu, a unui accident, a dus la divort.
Adica omul avea o camera pe masina, a facut accident, a postat poze pe undeva pe un forum, le-a vazut sotia celuilalt sofer.
Am vazut un divort in care s-au folosit check-in urile tertei persoane pe o retea. Sau poze de pe instagram.
Am vazut pensie de intretinere unde a fost folosit CVul debitorului de pe o alta retea de business...

Ce e atat de neclar ca nu conteaza scopul in care inregistram noi, nu conteaza daca e adevarat sau fals ce inregistram, conteaza ca viata personala se protejeaza.
Partile mele intime sunt adevarate, nu sunt false, ele sunt o realitate, dar nu le inregistreaza cineva sa le arate unui tert, ca nu e ok. Si n-ar produce niciun divort colateral, dar nu e ok si gata.
Nu mai spun ca sunt si convorbiri la nivel de gluma, care nu sunt adevarate.

Partile unei convorbiri sau terti de ea pot inregistra convorbirea atata timp cat ele cunosc faptul ca sunt inregistrate. E absurd sa spui ca inregistrezi o convorbire ca nu tii minte un nr. de tel sau numele vecinului de la 2. Asta ti-l trimite in sms, mail... E o justificare de tipul catelului care mananca teme.
Justificare legala inseamna mandat, inseamna acordul interlocutorului, inseamna pericol iminent, inseamna justificari reale care tin de securitatea proprie sau a altuia, nu caini cu teme in stomac.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe scurt și la obiect. Este ilegal sa înregistrați o convorbire telefonică fara acordul celeilalte persoane.
Indiferent ce credeți că se va întâmpla maj târziu.
Daca doriți să aveți o dovada a lipsei de eficienta sau un refuz nejustificat facetio in scris. E-mail sau scrisoare recomandata . Nu convorbiri înregistrate.
In rest, orice înregistrare fara drept este ilegala.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce nu ai avea voie sa inregistrezi tot, pe motiv ca te temi? Statul ne filmeaza pe toti si nu se plange nimeni. Cred ca e doar o problema de posibilitati materiale si teama de ridicol. Deja sunt o multime de soferi auto care au camere video si inregistreaza tot traseul parcurs .. pentru ca se tem de toti ceilalti participanti la trafic. Eu nu vad nimic ridicol in a purta pe cap o o camera video si sa filmezi pe toata lumea pe strada pentru ca te temi sa nu fii atacat, buzunarit, jignit etc.
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
Lucican2010, utilizator
acest răspuns util
trandafir2 a scris:
Numai cu acordul persoanei înregistrate, altfel nu! Restul sunt speculații...

Este legitim in masura in care exista un interes legal (se poate afirma si invers, dar eu am preferat asa), si in masura in care mai apoi nu se utilizeaza convorbirea in alte scopuri (in fapt legea asta sanctioneaza, utilizarea ilegala a inregistrarii). Deci, de la caz la caz.

Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
pandorapearl, utilizator
acest răspuns util
Domnule Pilu, cred că ar fi cazul să vă scrieți memoriile și în acest caz aveți nevoie de ''Call recorder'', cea cu fundal galben, pentru ca mai apoi să distorsionați vocea și să rămână doar o inițială din numele lui, dacă înțelegeți ce vreau să spun.

Alte discuții în legătură

Lnregistrare convorbiri telefonice proprii iulia_i iulia_i Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu legea care reglementeaza inregistrarea convorbirilor telefonice. M-ar interesa daca acele convorbiri telefonice dintre ... (vezi toată discuția)
Filmare pe ascuns (spital veterinar, servicii) avocadonet avocadonet Buna dimineata, as dori sa filmez pe ascuns intr-un spital veterinar. La receptie scrie ca nu este permisa nici filmarea nici fotografierea. Ma intrebam ce ... (vezi toată discuția)
Convorbiri telefonice nicks nicks Buna ziua, Este legal sa inregistrez propriile convorbiri telefonice? Va multumesc, Nicu (vezi toată discuția)