avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de muca vs. contract de colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de muca vs. contract de colaborare

prietenul meu urmeaza sa se angajeze si i-a fost propusa varinta contractului de colaborare pe motiv ca acesta ar fi mai avantajos. as vrea sa stiu care sunt principalele diferente intre cele doua, stiind ca exista diferente legate de plata taxelelor, asigurari medicale, inregistrarea vechimii...şi pana in acest moment spunandumi-se ca sub nici o forma contractul de colaborare nu este o varinta mai avantajoasa pentru angajat.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:58, 1 Iulie 2009
Cel mai avantajos pentru un salariat este incheierea unui c.i.m. , iar pentru angajator un contract de prestari servicii.
Munca prestata in baza unuii contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă. Prestarea unei activitati in baza unui contract de prestari servicii nu ii confera prestatorului vechime in munca.
1. Numai prin contractul individual de munca salariatului i se retin contributiile pentru pensie, sanatate si somaj.
2. Daca are contract de colaborare, acesta nu intra sub jurisdictia Codului muncii iar semnatarul, daca vrea, trebuie sa-si plteasca singur, din veniturile sale, contributia pentru pensie si sanatate plus impozitul la fisc.
Impozitul pe venit il poate plati si beneficiarul serviciilor .... in plus, cel care presteaza munca in baza unui contract de prestari servicii poate sa incheie contracte de asigurare cu Casa De Pensii, A.J.O.f.M. sau Casa de Sanatate pentru a beneficia de avantajele oferite de incheierea acestor contracte.
Un articol de azi: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte criog criog salutare, as avea o intrebare, asa la miez de noapte: se mai fac contracte de colaborare intre angajator si viitorul angajat? viitorul angajat este un ... (vezi toată discuția)
Angajare consilier juridic mailpn88 mailpn88 Poate un SRL (societate cu raspundere limitata,un cabinet de consultanta contabila si juridica) sa angajeze cu contract individual de munca un consilier ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare eric2 eric2 Buna seara, Daca am contract de colaborare cu o firma salariul de pe acest contract este trecut in cartea de munca? Mi se asigura plata la casele de ... (vezi toată discuția)