avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihna suplimentar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihna suplimentar

Buna ziua, cum se calculeaza conediul de odihna suplimentar la care are dreptul un salariat. Conform CIM acesta are dreptul la 6 zile CO suplimentar anual.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:30, 3 Martie 2014
in ce conditii se poate beneficia de CO suplimentar?
La noi de ex. :"> numai 21 zile CO normal avem trecut in contractul de munca. X-( Indiferent de vechime in Cartea MUncii ... ... , nu putem nici cum convinge "angajatorul" ca e spre binele lui si al nostru sa mai adaugam 6 zile Co suplimentar ? sau chiar si 2.
De exemplu, eu stiu situatie unde angajatorul decide: de maine mergi in CO 1 saptamana ca "suntem prea multi pe metru patrat" si nu e "rentabil" :D Angajatul nu are ce face merge. Apoi mai are 2 saptamani, maxim, de concediu de odihna in sfarsit, si in decembrie de exemplu angajatorul zice iara "eu plec 3 saptamani, nu tinem deschis, mergeti in concediu"
Cine ae zile de co e ok, cine nu ... zile fara plata! #-oDurere
1. Concediile de odihna suplimentare sunt acele concedii care se dau pentru munca in anumite conditii (in mina, in siderurgie etc.) sau pnetru anumite catyegorii de salariati (handicapati, nevazatori etc.).
2. Concediul de odihna anual minim este de 21 de zile lucratoare. Prin CCM la nivel de unitate sau ramura se poate stabili numarul de zile de concediu pe transe de vechime in munca. Sau, prin negociere cu angajatorul, fiecare salariat solicita si poate primi un numar mai mare de zile lucratoare de CO decat 21. Aceste zile, peste minimul de 21, nu reprezinta concediu suplimentar, este concediul negociat de salariat sau prin CCM.
3. Un exemplu de acordare a CO in functie de vechimea in munca (extras dintr-un CCM):
Concediile de odihna se acorda in functie de vechimea in munca, astfel :
- pana la un an ...................................................................21 de zile lucratoare
- intre 1 – 5 ani ..................................................................22 de zile lucratoare
- intre 5 – 15 ani ................................................................23 de zile lucratoare
- intre 15 – 25 ani ..............................................................24 de zile lucratoare
- peste 25 ani .....................................................................25 de zile lucratoare

Buna ziua, as dori sa va intreb: daca este prevazut in Regulamentul intern si in contractual colectiv pe unitate un CO suplimentar in functie de vechime se va face act additional pt salariat in momentul in care implineste 3 ani in firma? sau se pot acorda zilele pe beza RI si contract colectiv?
Puteti incheia si un act aditional la c.i.m. cu privire la modificarea duratei concediului de odihna.
Legea nr.6/ 05.02.1992 privind concediul de odihna si alte concedii de care beneficiaza salariatii stabileste:
ART. 2
(1) Salariaţii care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de munca în care exista astfel de condiţii, stabilite potrivit Legii nr. 31/1991, au dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihna suplimentar cu o durata minima de 3 zile lucrătoare.
(2) Salariaţii nevăzători au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 6 zile lucrătoare.
(3) Salariaţii încadraţi în grade de invaliditate au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihna suplimentar de 3 zile lucrătoare.
(4) Concediile de odihna suplimentare acordate potrivit alin. (1) se cumulează cu cele acordate potrivit alin. (2) sau, după caz, potrivit alin. (3).
ART. 3
Pe durata concediului de odihna, salariaţii au dreptul la o indemnizaţie care nu poate fi mai mica decît salariul de baza, sporul de vechime şi indemnizaţia pentru funcţia de conducere, luate împreună.
ART. 4
(1) Durata concediului de odihna, inclusiv a concediului de odihna suplimentar, şi cuantumul indemnizaţiei cuvenite pe durata acestuia pentru fiecare salariat se stabilesc prin contractul individual de munca, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi şi a clauzelor convenite prin contractele colective de munca.
(2) La stabilirea duratei concediului de odihna în cadrul negocierilor, partenerii sociali pot avea în vedere şi vechimea în munca a salariaţilor.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

Alte discuții în legătură

Cate zile de concediu de odihna se vor acorda ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns privind urmatoarea situatie: - la data de 28.06.2018 s-a inregistrat la ITM un Contract colectiv de munca - ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna suplimentar 14 zile IldikoB IldikoB Buna ziua, Am cautat in forum dar nu am gasit referire asa ca indraznesc sa postez intrebarea: Firma de transport poate acorda concediu de odihna suplimentar ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna marleen7019 marleen7019 Buna ziua, Am 10 ani vechime in munca, lucrez la un Dispecerat sisteme alarma, si as dori sa stiu la cate zile pe an am dreptul pentru CONCEDIUL de ODIHNA, ... (vezi toată discuția)