avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament ipotecat

Buna ziua,
In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat.
Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau si un avans (~ 1.000 eur), ulterior incheind si contractul v/c.
Informandu-ma pe net, am inteles ca in prima faza proprietarul trebuie sa solicite si sa obtina acordul bancii pentru instrainarea proprietatii (procedura care am inteles ca dureaza pana la 40 de zile).
Prima mea intrebare este: ma expun unui risc incheind promisiunea de v/c inainte de primirea acordului de instrainare din partea bancii?
Contractul de vanzare cumparare se incheie la banca, impreuna cu proprietarul si notarul? Ca sa nu ma expun la riscuri inutile (ca si cumparator), care sunt pasii de indeplinit la banca? Intai semnam contractul de v/c, apoi virez banii in contul proprietarul, apoi banca imi da adresa de lichidare a creditului si de ridicare a ipotecii? Mai vreun alt pas?
La ce ar mai trebui sa fiu atenta in procesul de cumparare al acestui apartament?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:46, 10 Iunie 2015
Doamna avocat AVLIL,

sunt un pic bulversata: de la utilizator "cyan" inteleg ca radierea si scoaterea extrasului sunt sarcina bancii si a vanzatorului/a notarului, iar de la dumneavoastra inteleg "Cu documentul de la banca dv. platiti si radiati la CF. Dv. obtineti extrasul CF".
intrucat nu sutn de profesie avocat sau notar, va rog sa-mi intelegeti confuzia.
pana la urma cine se ocupa de asigurarea radierii si scoaterii extrasului CF?
Ipoteca a pus-o banca creditoare a vanzatorului, prin urmare este obligatia acesteia si a vanzatorului sa radieze ipoteca.

Art. 2419-NCC
Obligaţia de radiere
În cel mult 10 zile de la data la care obligaţia garantată a fost plătită, creditorul ipotecar este obligat să ceară operatorului arhivei radierea ipotecii. Creditorul ipotecar care omite să solicite radierea ipotecii răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse debitorului şi constituitorului ipotecii. În acest caz, valoarea daunelor-interese ce urmează a fi plătite nu poate fi mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 500 euro.

Creditorul ipotecar este banca creditoare.

Nu vad de ce sa plateasca cumparatorul radierea unei sarcini pusa de altcineva.
Nici eu nu sunt de formatie avocat sau notar dar logic este sa plateasca cel care a pus sarcina.
Sarcina (ipoteca) poate fi comparata cu datoriile la intretinere sau furnizori, nu intra in sarcina cumparatorului sa plateasca datoriile vanzatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea sumei pret apartament din credit bancar prima casa de catre vanzator liliana.suciu liliana.suciu Daca eu sunt vanzatorul unui apartament care urmeaza sa fie achitat din creditul bancar „prima casa-cu avans 5%” primit de cumparator de la banca ,dupa ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare Lumiz Lumiz La semnarea contractului de vanzare cumparare a unui apartament ipotecat extrasul din xartea funciara trebuie sa fie fara obligatii. Mentionez ca am semnat un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua -probleme cu actele de proprietate imobil corina2525 corina2525 Acum 2 ani sa facut o vanzare cumparare a unei garsioniere ..Acum tiind sa o vand insa ma-m lovit de un obstacol.Fosta proprietara nu a facut declaratia de ... (vezi toată discuția)