avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere pe drumuri publice cu numere false de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere pe drumuri publice cu numere false de inmatriculare

Buna ziua,
Dupa cum spune si titlul am fost oprit in trafic de organele de politie unde s-a constatat ca numerele aplicate pe masina sunt false. Sa va explic toata povestea.
Acum 2 luni am fost in Suceava / Cumparatura (parc auto) unde am vazut o masina care era la vanzare. Am facut o poza la masina si am plecat acasa.
A 2-a zi am luat 2 prieteni (unul mecanic si unu care se ocupa cu aducerea de masini in Romania) am sunat pe respectivul si a venit sa ne prezinte masina. L-am convins sa o conduca el pana la mine acasa unde urma sa ii dau banii pe ea. Am facut un act de vanzare cumparare (care mi-a zis el ca trebuie trecut numele celui care o cumpara si ramane numele germanului). Masina era din Germania adusa.
Totul bun si frumos.. Am condus 1 luna si jumatate, am platit si rovinieta ca sa fie totul ok.. Am fost chiar si oprit de politie cand ma aflam la 300km de casa unde am luat o amenda pentru circulatie pe care am si platit-o.
Acum 3 saptamani am fost oprit de politie pentru ca li s-a parut ceva suspect. Politistul a spus ca sa merg cu ei ca numerele sunt false iar eu am intrat in panica crezand ca asta e o manevra de a lor sa ceara bani sau ceva de genu..
Am inceput sa sun sa intreb lumea iar cand am sunat pe respectivul care mi-a vandut masina mi-a zis sec "Ce masina ? ai gresit numarul ca eu nu am vandut nimic" ...
Peste astea am fost la politie am dat declaratie unde am spus clar ca nu am stiut de aceste numere.
Intrebarile mele sunt:
1. Ce se intampla si ce voi pati ? (cu toate ca am ramas fara permis si mi s-a deschis dosar penal)
2. Nu am numele acestei persoane decat numele mic cel de familie nu il stiu... La telefon inca raspunde si am gasit si alte anunturi ale acestuia.
3. Daca am poza facuta in acel parc in care se vede clar ca numerele erau si atunci pe masina se poate pune ca proba ?
4. Prietenii mei pot fi folositi ca martori ?
5. Cat raman fara permis, se poate cere dovada daca am primit fara drept de a circula ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: DanielDum , utilizator 21:40, 5 Septembrie 2018
@Qubik
Dupa cum am mai spus masina am cumparat-o de la o persoana care o avea expusa intr-un parc auto. M-am uitat la numere (care corespundeau cu cele din brief-ul mic) si aveau in dreapta scris ca sunt valabile pana pe 24 / 05 / 15 (partea cu rosu din dreapta). Nu cumpar masini zilnic, dar din spusele vanzatorului si a colegului pe care l-am luat cu mine sa imi spuna daca is inregula actele a spus ca totul e ok.
Spune-mi te rog cum as putea eu sa stiu ca numerele nu sunt "reale"... Nu am spus ca nu stiu ca numerele nu sunt valabile. Din contra am intrebat pe vanzator daca sa fac numere rosii iar el mi-a spus "nu are rost stai linistit ca ai asigurare de Germania si e foarte buna".

La faza cu numerele rosii e gresit ce spui. Identificarea se face la masina doar cand vrei sa ii pui numere definitive, la cele rosii nu trebuie. Am pus deja numere rosii pe ea si am facut si RAR-ul.

Sa mai explic odata (din spusele agentului rutier), respectivul a falsificat numerele s-a uitat pe brif-ul mic (unde apar ultimele numere de pe masina inainte sa fie radiata) si le-a pus (a creat numerele acelea false) doar ca a adaugat o data la misto in dreapta cu rosu (aceasta fiind 24 / 05 / 15).

P.S. Mai am o masina care e inmatriculata de 4 ani cu care am circulat pana sa cumpar pe asta. Ce rost ar fi avut sa platesc rovinieta si sa ma risc sa circul cu numere false cand puteam circula cu cealalta?
Rog pe cineva care a auzit sau a patit asa ceva sa imi dea un reply sa stiu cam cat ar trebui sa astept pana se termina cu dosarul si cu toata chestia asta.
Cei de la politie au zis ca trebuie sa astept ca e posibil sa rezolve cazul direct de la ei de la Cercetari Penale fara ca sa se mai ajunga in instanta. E posibil asa ceva?

Multumesc anticipat.
@vezecs

Degeaba arata asa numerele in dreapta, daca masina a fost radiata in Germania, cand a fost instrainata, numerele nu mai sunt valabile,

Pe de alta parte, eu cred ca ati fost prea naiv, probabil ca sunteti la prima achizitie auto. Se stie ca se fac furturi de masini din Occident care, mai apoi, sunt aduse aici , chilipiruri... Acum cativa ani, Politia Rutiera avea un serviciu de verificare a numerelor de inmatriculare, ati fi putut face o verificare acolo, inainte de achizitie. Da, era pe bani, dar va scutea de un dosar penal.

Referitor la dosarul penal.....am trecut prin asa ceva. In 2007 mi-am luat o masina noua, in leasing, am fost plecat putin si am tergiversat cu inscrierea masinii, desi firma de leasing ma tot suna sa-mi dea actele necesare. Ei, bine, in ziua nr 31 (deci numerele expirasera de....o zi) am fost oprit ca am fortat un galben pe Calea Victoriei. Dosar penal....masina nu era inmatriculata, dpdv legal.

Am stat 9 luni fara permis, pana la finalizarea cercetarilor penale! Noroc ca am gasit un procuror ingaduitor, care nu a trimis dosarul la instanta, mi-a tras o amenda administrativa (destul de mare.....) si m-a lasat in pace. Nu am facut contestatie, am platit, mi-am luat permisul inapoi.....si gata!

Totusi, ca sa vada parchetul ca aveti bunavointa....ocupati-va urgent de inmatricularea masinii!

P.S. Exista aici un paradox al legilor..... Daca omori pe cineva , la volan fiind, iti pastrezi permisul pana la finalizarea cercetarilor penale. Daca conduci o masina cu numere expirate, chiar daca nu produci daune sau raniri....ramai fara permis imediat. Nu mi se pare corect!
@catalinm75

Multumesc de raspunsuri.
Masina o aveam programata la RAR cu 4 zile sa ma opreasca politia (ca daca eu credeam ca am pana pe data de 24 mai numere de Germania am zis sa ma programez sa pic la fix fara sa mai cumpar numere rosii ca stiam sa sunt in regula .. ).

A 2-a zi dupa ce am ramas fara permis am fost direct la politie si am inscris masina cu numere rosii, iar dupa inca 3 zile am fost la RAR si l-am facut, acum urmeaza etapa de platire a taxei auto si inregistrare cu numere permanente.

Am intrebat la politie cand am fost pentru declaratie sa imi spuna daca cumva masina e furata (cand cautau imi batea inima ca la iepure) iar ei mi-au spus ca e totul ok numai ca numerele sunt falsificate.

Cei de la politie mi-au zis ca au trimis dosarul pentru "numar unic" sau ceva de genu si ca sa astept sa vina inapoi dosarul la ei si apoi sa vin pentru alte declaratii.. Intrebarea mea acum e care ar fi urmatorul proces prin care trec dupa ce ma cheama cei de la cercetari penale ?
Acum, sunt doua abordari:

1. Angajati un avocat si acesta va face tot ce este necesar, ca e clar ca nu sunteti un infractor ci doar un cetatean care a neglijat niste aspecte, e drept ca importante , si aveti nevoie de putin ajutor.

2. Daca nu angajati un avocat...e important sa aveti urmatoarea atitudine (va spun asta pentru ca am trecut printr-o experienta similara):

a) Recunoasteti fapta in integralitate. Totusi, e important sa mentionati si la cercetari penale si la politie ca NU ati avut intentia nicio clipa sa incalcati legea! (asta rezulta destul de clar din ce mentionati dvs, dar e bine sa specificati).

b) Fiti intotdeauna politicos cu anchetatorii, puneti-le la dispozitie "din prima" tot ce aveti, prezentati-va sa dati declaratii de cate ori sunteti solicitat (chiar daca asta inseamna sa lipsiti de la servici).

c) Fiti de acord cu o sanctiune administrativa, daca vi se propune asta (in fond...ati gresit....trebuia sa verificati si actele si numerele, asa spune legea circulatiei....ca ati gresit), in schimbul trimiterii dosarului la instanta. Daca vi se propune asa ceva, ati scapat! Nu ajungeti la instanta, va luati permisul inapoi rapid si....Doamne ajuta!

d) Sa nu va treaca prin cap sa dati ceva , "o mica atentie", la anchetatorul de la cercetari penale sau la procuror. IN NICIUN CAZ !!! Treaba asta va poate distruge..... Mergeti pe mana lor, politia si parchetul nu mai sunt sperietorile de pe vremea lui Ceausescu , sunt oameni cu cap, educati, cu bun simt si, adesea, cu o doza de empatie pe care nu ne-am fi gandit ca o gasim tocmai la acesta categorie de oameni!

Acesta este sfatul meu, ca om care am trecut printr-o astfel de experienta!

Incercati sa stai linistit, se va rezolva sigur...O sa dureze putin si o sa platiti o amenda.....si gata!
Veti fi chemat la parchet sa vi se aduca la cunostinta invinuirea. Puteti scapa doar cu o amenda administrativa pt ca ati fost pus in fata unui fapt implinit de care nu puteati avea cunostinta dinaintea sau dupa producerea infractiunii (falsificarea numerelor). Este ca si cum m-ar ruga un prieten sa-i duc masina de la restaurant acasa pt ca el este in stare de ebrietete si masina sa fie cu nr false. De fapt ati condus masina unui cetatean german ale carei numere erau false dvs neavand de unde sa stiti ca respectivul sau alta persoana i-a falsificat numerele. Faptul ca urma sa perfectati niste acte de vanzare cumparare e alta treaba, la data cand ati fost oprit nu erati proprietarul masinii, ati devenit proprietar abia dupa ce aveti certificatul de inmatriculare si cartea de identitate completate cu numele dvs.
As indrazni sa va sugerez o completare la ceea ce a spus Catalin, depuneti o plangere penala la politie impotriva celui care v-a vandut masina, aveti poza si in plus masina aia a trebuit inregistrata undeva ca sa stea in depozitul de unde ati luat-o deci degeaba excrocul pretinde ca nu stie nimic si in mod sigur a mai facut astfel de fapte si in mod sigur mai are masini cu nr false, poate il urmareste si il prinde asupra faptului. Asta poate sa ajute si la procuror pt a va dovedi buna credinta si faptul ca samsarul respectiv a abuzat de increderea dvs.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2015
Qubik, utilizator

Alte discuții în legătură

Conducere autovehicul cu numar fals 0vasiliu0 0vasiliu0 Buna , in data de 24.05.2011 am fost oprit de politia de frontiera si mi sau ridicat numerele ptr ca erau expirate si false (deoarece nevasta mea se afla in ... (vezi toată discuția)
Circulatie cu numere false cu masina neinmatriculata nciuncanu nciuncanu buna ziua am condus o masina adusa de dincolo si mi au expirat nr si am pus alte nr rosi de pe alta masina a mea dar expirate si ma oprit politia si mi a facut ... (vezi toată discuția)
Numere rosii expirate mariusoctavian mariusoctavian Am fost prins circuland cu masina cu numerele rosii expirate ,masina nu este a mea este a mamei mele ,nu am stiut ca sunt expirate .Am fost dus la sectie si ... (vezi toată discuția)