avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata contributii pentru salariati aflati in somaj ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata contributii pentru salariati aflati in somaj tehnic

La societatea unde lucrez s-a dispus masura suspendarii cim-ului salariatilor pentru reducerea temporara a activitatii, fara incetarea raportului de munca, ptr. motive economice, conform art. 52 alin. (1) lit. "c" , pe o perioada de 6 luni astfel>
in zilele de luni, marti, miercuri muncim - joia si vinerea avem cim-ul suspendat.
Intrebarea mea este>
Aceaste zile in care cim-ul este suspendat (somajul tehnic) din perioada 01.04. - 30.09.2015 constitue vechime in munca, respectiv stagiu de cotizare? Din indemnizatia de 75% cu care sunt platita pe perioada suspendarii cim-ului (conform art. art. 53 alin. (1) CM) mi se retin si vireaza contributii catre bugetul de stat (pensii respectiv sanatate si somaj)?
Cel mai recent răspuns: irumes , utilizator 19:11, 29 Septembrie 2015
Ce taxe se platesc pentru indemnizatia de somaj tehnic

Asupra indemnizatiei calculate conform celor de mai sus, se platesc urmatoarele taxe:
- Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate angajat si angajator;
- Contributia la asigurarile sociale (pensii) angajat si angajator;
- Impozit pe venit;
- Contributia pentru accidente de munca;
- Contributia pentru Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (CCI);
- Contributia pentru Fond de garantare.

Nu se plateste contributia pentru somaj angajat si angajator.
[ link extern ]
Referitor la stagiul de cotizare aferent perioadei in care cim-ul este suspendat conf. art. 52 alin. (1) lit. c (somaj tehnic), fara incetarea raportului de munca, si cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza de catre angajator.... cum se completeaza declaratia 112 la randurile 5,,Ore lucrate efectiv in luna", randul 6 ,,Ore suspendate in luna" si randul 7 ,,Total zile lucrate"? Este corect ca acele ore (zile) in care am avut cim-ul suspendat sa fie inregistrate la randul 6 respectiv randul 7, astfel incat la casa de pensii stagiul de cotizare sa fie complet?
Avand in vedere ca la randul 6 se mentioneaza ca ,,ptr. persoana care are raporturile de munca sau de serviciu suspendate ptr. incapacitate temporara de munca, perioada suportata de angajator din fondul de salarii potrivit legii se considera perioada lucrata" pot considera si perioada de somaj tehnic ca fiind ore efectiv lucrate intrucat angajatorul imi plateste din fondul de salarii acea indemnizatie si imi retine la sursa cotizatiile potrivit legii?
Ptr. ca in caz contrar stagiul meu de cotizare va fi afectat.
Ultima modificare: Marți, 15 Septembrie 2015
irumes, utilizator
Revin cu rugamintea de a-mi raspunde cineva, ptr ca chiar am o mare problema, si anume:
Angajatorul, asa cum am mentionat mai sus, a dispus masura suspendarii CIM-ului tuturor salariatilor, fara incetarea raportului de munca conf. art. 52 alin. (1) lit."c" si cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza conf, art. 53 din Codul Muncii.
Pana aici toate bune, numai ca zilele, respectiv orele, aferente suspendarii nu au fost inregistrate in declaratia 112, fapt ptr. care la casa nationala/judeteana de pensii acele ore/zile nu apar ca si stagiu de cotizare, cu toate ca din acea indemnizatie de 75% au fost retinute si platite contributiile ptr pensii si sanata, (in cazul contributiei ptr somaj fiind exceptati de la plata conform codului fiscal).
Problema e ca in cazul unui salariat care doreste sa se pensioneze acele zile aferente suspendarii CIM-ului nu se regasesc ca si stagiu de cotizare.
Daca s-ar face o rectificare la declaratia 112 astfel incat acele zile sa figureze ca si stagiu de cotizare, respectiv vechime in munca, conform prevederilor legale in vigoare, angajatorul motiveaza ca nu poate face acest lucru, deoarece in cazul unor concedieri nu am beneficia de somaj, intrucat acele zile de suspendare fiind inregistrate in revisal, dar fara contributie, nu sunt considereate ca fiind continuitate in munca in ultimele 12 luni, ci sunt intreruperi.
Dar avand in vedere ca tocmai Codul fiscal precizeaza ca in cazul suspendarii ptr "somaj tehnic" suntem scutiti de la plata contributiei ptr somaj, si prin plata contributiei la pensie si sanatate constituie stagiu de cotizare, nu inteleg de ce nu se pot face acele rectificari la declaratia 112 ptr ca totul sa fie in regula si angajatilor sa nu le lipseasca nici o zi din stagiul de cotizare, intrucat lor li s-au retinut sumele respective.
Iar la somaj de ce sa avem lipsa acele zile, daca legea spune ca se excepteaza de la plata contributiei ptr somaj in cazul suspendarii CIM-ului conf. art 52 alin(1) lit."c" si art. 53 din Codul Muncii.
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic say say Somajul tehnic constituie vechime in munca, care este reglementarea legala? (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare afectat de somaj tehnic (susp.cim -art52(1) c) atenastef atenastef Buna ziua, Doresc sa ma lamuriti in urmatoarea problema: daca C.I.M. este suspendat conform art.52(1)lit.c din L53/2003R, cum este afectat stagiul de ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic Pop I Pop I Perioada somajului tehnic este luat in considerare ca vechime la calculul pensiei? (vezi toată discuția)