avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Cat de legali sunt torrents
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Cat de legali sunt torrents

Buna ziua,
dupa arestarile de ieri din Bucuresti cu privire la torentii am zis sa caut vreo noua lege care s-ar fi dat in Romania.

Pe langa discutiile despre legile Big Brother care ar da posibilitatea unor autoritati romanesti sa monitorizeze TOT ce face o persoana pe internet nu am gasit referinte care sa faca torentii ilegali excluzand pe cele care fac referire la copyright.

Din ce vad, la nivel international, sunt cateva distinctii:
a) torenti la care autorul permite copierea(nu se aplica copyright)
b) torenti la care autorul nu permite copierea(se aplica copyright), dar si aici este o distinctie:
I. upload(urcare) continut pe internet
II. download(descarcare) continut de pe internet

Clientii de torenti au setari implicite prin care utilizatorul face atat upload cat si download in acelasi timp, dar exista solutii tehnice pentru a face doar download.

Gasisem chiar o referinta(veche de vreo 2 ani) prin care Romania era trecuta alaturi de Germania, Olanda, Turcia, Suedia si Rusia ca loc in care torentii sunt legali.

Chiar nu stiu ce sa mai cred: ce risca un utilizator care face download EXCLUSIV de pe torenti ?
Totul e la limita legalitatii. Aplicatia in sine nu are cum sa fie interzisa, dar transferul proprietatii altora nu e tocmai legal. Deci luati masuri de protectie. Daca vreti sa fiti 100% legal nu folositi asa ceva si cumparati totul pe suport CD-DVD din magazine (si nici alea nu e sigur ca nu sunt contrafacute!).
Multe au texte luate ilegal de la autorii lor. Am facut zeci de sezizari privind doua lucrari literare create de mine si ajunse ilegal pe internet . Firmele serioase le-au sters si nu am ajuns la diverse procese. S-a rezolvat amiabil.
E o vorba: Daca nu esti furat nu ai nici o valoare. Daca Microsoft si DOS + Windows nu ar fi fost furat de miliarde de ori nu ar fi fost ce este acum pentru ca nu ar fi auzit nimeni de el. E ciudat dar tocmai furtul impulsioneaza cateodata lucrurile.
GermanAlex a scris:

E o vorba: Daca nu esti furat nu ai nici o valoare. Daca Microsoft si DOS + Windows nu ar fi fost furat de miliarde de ori nu ar fi fost ce este acum pentru ca nu ar fi auzit nimeni de el. E ciudat dar tocmai furtul impulsioneaza cateodata lucrurile.

Tocmai din cauza asta Microsoft a facut o manevra desteapta cu licentierea la viitorul windows 10. Prin sistemul adoptat, au transformat practic pirati in beta-testeri care lucreaza gratis.
Intrucat ultimele postari nu aveau legatura cu subiectul prezentului topic, au fost sterse in respectarea Regulamentului de forum. Multumesc pentru intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Descarcare filme de pe site-uri de tip rapidshare, fileserve, etc. MirelaVV MirelaVV Buna seara, Imi cer scuze daca va deranjez, dar as avea si eu nevoie de un raspuns cat mai avizat in legatura cu legalitatea descarcarii de filme( carti, ... (vezi toată discuția)
Torrent m1ha1g m1ha1g E legal să downloadezi torrente ? Singurul contact cu utilizatorul e: - cu softul de download: bitTorrent/uTorrent - cu siteul de torrente Niciunde nu ... (vezi toată discuția)
Download de pe torrent mfmf13 mfmf13 Buna, am si eu o intrebare la care caut de mult timp un raspuns concret. Ce se poate intampla la noi in tara daca downloadezi de pe torrent? Ma refer strict la ... (vezi toată discuția)