avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Certificat retinut - lipsa transcriere auto si GPL ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Certificat retinut - lipsa transcriere auto si GPL neomologat dar nefunctional

Buna seara,

Sora mea detine un autoturism marca bmw inmatriculat pe numele ei in Romania, masina pe care o foloseste mai mult mama. La inceputul anului, cand s-a dus sa reinnoiasca asigurarea obligatorie a constatat ca suma s-a dublat aproape, fara niciun motiv. Asa ca am optat pentru a face asigurarea RCA pe numele mamei, trecand la primarie fiscalul. (in cazul unui eveniment neplacut sa poata despagubi facand dovada ca cel putin la primarie, masina figureaza pe numele asiguratului).

In data de 17.06.2015 ora 04:30 am luat masina si ma intreptam spre casa, insotit de sotie si alti doi prieteni. Pe un bd din oras, am fost oprit de catre un echipaj rutier.

A sosit un agent, s-a prezentat si mi-a cerut actele masinii cat si cele personale. Amabil din fire, i le-am prezentat (permis, talon, omologare folie si asigurare) dupa care a plecat in masina. Cinci minute mai tarziu, s-a intors alt coleg care nu-mi amintesc sa se fi prezentat dar mi-a cerut o autorizatie precum service-ul care a montat folia este agreat RAR. Am cautat acea hartie dar n-am gasit-o. In timp ce cautam hartia mi-a pus diverse intrebari, cum ar fi de ce asigurarea e pe numele cuiva iar masina pe numele altei persoane, de ce adresa mea de domiciliu este aceeasi cu cea a service-ului ce a montat folia (am avut teren inchiriat firmei), de ce pe mama o cheama X iar pe mine Z (parinti divortati), daca masina are GPL - intrebare la care i-am raspuns ca nu, pentru ca stiam ca nu are. M-a pus sa deschid portbagajul, l-am deschis si am constatat ca are butelie gpl. In legatura cu asigurarea i-am explicat ca mama a cumparat masina dar inca nu a rezolvat cu taxa de poluare si inca nu a inmatriculat masina pe numele ei (atentie, pe certificat nu scria nimic la rubrica "instrainat catre").

Domnul agent s-a dus in masina apoi i-am cerut sa ma duc in masina (ploua).

Dupa 10-15 minute a venit si m-a pus sa cobor, mi-a spus ca-mi retine certificatul pe motiv ca nu s-a intocmit transcrierea in termenul legal de 30 de zile si ca-mi da "doar 300 ron amenda". M-a pus sa semnez ca martor, pentru ca procesul e pe numele mamei mele, am semnat, mi-a dat dovada si am plecat. Nu am fost intrebat de martori, mentiuni sau alte chestii.

A 2-a zi cand i-am povestit mamei mele despre cele petrecute, mi-a spus ca masina nu are instalatie GPL ci doar butelia, ramasa de la propietarul care i-a vandut masina surorii mele, pentru ca era expirata si nu s-a mai obosit sa o scoata de pe masina la vanzarea masinii. - motiv pentru care nu era trecut in carte niciun fel de GPL.

Acum intrebarea me este, dupa ce primesc procesul prin posta si il achit, daca il contest pe motiv ca masina nu dispune de instalatie GPL iar pe talon nu era trecut nimic la rubrica "instrainat catre", am sanse sa castig?

Contestatia trebuie sa o depuna mama, sau o pot depune eu? Ea a suferit un accident la picior si nu poate umbla la ghisee cu orele, cum se procedeaza la noi.
In cazul unui castig, cerficatul il pot ridica eu, sau trebuie neaparat sa vina sora-mea?

In momentul in care depun contestatie, ma pot duce sa-mi ridic certificatul pana la finalizarea procesului sau mi se ofera dovada?

Va multumesc pentru timpul acordat,

O seara buna!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 18:07, 24 Iunie 2015
Pai daca v-a intocmit PV pe motiv ca nu s-a facut transcrierea dreptului de proprietate in termenul legal de 30 de zile, de ce mai aduceti in discutie contestarea cu privire la GPL? Ce are una cu alta?
Iar faptul ca nu s-a inscris pe talon nimic la rubrica "instrainat catre ..." reprezinta in fapt o alta nerespectare a obligatiilor legale in cazul vanzarii autovehicului si nicidecum o circumstanta in favoarea dvs.

Contestatia o puteti depune dvs. personal ca mandatar, sau o puteti trimite prin posta, insa nu stiu ce anume contestati, caci legea este clara, in 30 de zile, auto trebuie transcris pe numele cumparatorului, in caz contrar sanctiunea este amenda plus retinere talon.
Talonul ramane la politie pana faceti transferul de proprietate si vi se elibereaza unul nou.
Multumesc de raspuns. Aduc vorba de gpl pentru ca este mentionat pe dovada "GPL neomologat si nu a solicitat transcrierea autovehiculului in termenul legal".

gpl nu avea / are iar in legatura cu transcrierea, 30 de zile incepand de cand, daca pe certificat nu scria nimic?

O zi buna!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2015
AlexandruOprea, utilizator
Pai dvs. ce vreti sa contestati dovada sau PV?

30 de zile curg de la data dobandirii dreptului de proprietate, adica de cand s-a facut actul de vanzare/cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot circula cu masina daca pe talon nu este completata rubrica instrainat catre... la data...? tio_vali tio_vali buna ziua am si io o intrebare: am cumparat o masina luna trecuta, am facut toate actele, iar pe talon nu mi-a completat rubrica unde pune: instrainat catre... ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am vândut mașina anul trecut in noiembrie dar noul ... Diana Mih Diana Mih Buna ziua, am vândut mașina anul trecut in noiembrie dar noul proprietar nu a înmatriculat mașina pana in momentul de fata... Mi a venit o amenda de ... (vezi toată discuția)
Am cumparat auto fara certificat fiscal djmar1u5 djmar1u5 Buna ziua ... am cumparat de curand un auto pe baza de contract v/c . am primit cartea masinii certificat de inmatriculare . Proprietarul care apare pe cartea ... (vezi toată discuția)