avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului.

Buna ziua,
Sunt insarcinata in 8 saptamani,lucrez din data de 29 august 2015 si am contract pe un an de zile. Deci eu voi naste undeva la sfarsitul luni septemnbrie iar contractul meu se termina la 1 septembrie,in aceste conditii voi putea beneficia de indemnizatie de crestere a copilului. Ce pot face in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:38, 20 Februarie 2016
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc).

2. Daca veti naste in septembrie cele 12 lni eligibile sunt octombrie 2015 - septembrie 2016.

3. - Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la data incetarii CIM.
- La data incetarii CIM dvs. veti fi in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

4. - In aceasta situatie va puteti inregistra la Agentia de Somaj chiar daca sunteti in conecdiu de maternitate.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediul de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. - Daca nu veti putea beneficia de indemnizatia de somaj atunci aveti si varianta ca imediat dupa incetarea CIM sa depuneti certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Veti depune certificatele medicale incepand cu luna septembrie.
- Dupa terminarea concediului de maternitate puteti depune actele la Primarie pentru indemnizatia pentru CCC.
- Luati legatura inainte cu CJAS sa va spuna ce acte sa prezentati la prima depunere de certificat medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternal iadionut iadionut Daca nu mi se mai prelungeste contractul de munca beneficiez de concediu de maternitate? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Gravida cu contract determinat beredenisa beredenisa Buna ziua, am o problema sunt gravida in luna a VI a si sunt angajata la o firma pe perioada determinata. In 30.06 imi expira contractul de munca si am fost ... (vezi toată discuția)
Situatie concediu crestere copil MihaelaUrsu1 MihaelaUrsu1 Buna ziua, Lucrez ca si trainer pe Contract de munca cu perioada determinata. In data de 12.07.2016 urmeaza sa am un copil. Contractul de munca se va ... (vezi toată discuția)