N-am inteles din povestea dv. (scrisa otova, fara paragrafe, cu multe cifre si cu salt "mortal" de la o idee la alta) daca apometrele erau defecte sau nu.
Imi cer scuze pentru povestea lunga, dar conform specificatiilor forumului am incercat sa dau cat mai multe detalii pentru o mai buna intelegere a faptelor. Apometrele nu erau defecte, singura problema era la apometrul de la bucatarie care era desigilat deoarece fostii proprietari au avut o avarie (presedinta asociatiei cunostea acest aspect). Acest apometru a fost sigilat din nou de catre instalator. Dar consumul acestui apometru nu era pe "minus", deci problema nu poate aparea de aici.
dv. aveti obligatii din momentul semnarii contractului, adica din 23 martie. Pentru consumurile inregistrate intre 23 martie si 1 aprilie cand v-ati mutat efectiv in locuinta sunteti direct raspunzatoare, inclusiv pentru acea citire tardiva a apometrelor si semnalarea indexului de la care porneste consumul dv. si care, intre noi fie vorba, v-ar fi dat dreptul la un consum 0 (zero) pe cateva luni de-atunci incoace.
Intr-adevar contractul a fost semnat la 23.03.2015, dar asa cum am precizat predarea efectiva s-a facut la 31.03.2015. Intre 23.03-31.03.2015 nu am avut acces la apartament. Conform legii sunt obligata sa le las o perioada de la data semnarii contractului pana la mutarea efectiva. Aceasta perioada stabilita in fata notarului a fost de 7 zile, cu mentionarea in contract ca vanzatorii achita toate datoriile pentru aceasta perioada. Referitor la citirea tardiva a apometrelor, nu imi dau seama de unde a reiesit acest lucru deoarece apometrele s-au citit chiar la data de 01.04.2015 (data ce coincide cu data la care se citesc toate apometrele in bloc).
Consumul necontorizat se decide printr-un regulament al asociatiei, dar si pe loc, de catre presedintele asociatiei, daca la un control se constata ca apometrele sunt defecte, desigilate, demontate, consumatori montati inaintea apometrelor sau cu diverse manarii montate pe ele (magneti sau alte chestii similare).
Aici sunt de acord, ar trebui ca acest consum necontorizat sa se stabileasca printr-o decizie oficiala a asociatiei, dar referitor la acel control si decizia pe loc a presedintelui, consider ca trebuie sa existe o limita. Asa poate veni sa spuna ca un anumit locatar trebuie sa plateasca 100 mc de apa pentru ca nu il suporta etc.
Daca apometrul arata un index mai mic decat il are administratorul in evidenta lui, dar apometrul este functional si fara probleme, atunci e posibil ca in trecut sa se fi intamplat regularizari sau consemnari de consum necontorizat (asa zisul pausal) care au debalansat orice evidenta a acelui apartament. In acest caz se mentine consumul pe 0 (zero) pana cand se ajunge cu indicatiile apometrului la indexul din evidenta administratorului, dupa care lucrurile intra in normal, daca se procedeaza la declararea corecta lunara a indexului.
Presedinta sustine ca a verificat dansa apometrele pe 20.03.2015 iar consumul era pe plus. Dar nu ne-a prezentat niciun document in acest sens (proces verbal de constatare, etc).
Va multumesc pentru raspunsuri.