Am pe rol un proces in care am castigat si totusi nu am castigat.
Am obtinut anularea procesului-verbal de contraventie si anularea procesului verbal de ridicare a autovehiculului, insa cererea de a mi se restitui banii mi-a fost respinsa ca fiind neintemeiata datorita faptului ca am facut o greseala (pe care mi-o asum) si anume, am cerut restituirea banilor in temeiul art.998-999 Cod Civil (cel vechi, nestiind ca nu mai este valabil).
Intrebare: mai pot face ceva? mai am pana la 12 iul 2015 posibilitatea sa fac apel!
Pot face apel in care sa explic instantei ca nu am stiut ca trebuia sa cer banii in baza art. 1357 din noul cod civil care inlocuieste art. 998-999 invocate de mine in prima instanta?
a venit in sfarsit si motivarea instantei. Care zice in partile sale esentiale asa:
pct. (1): Constatand ca petentul a parcat autovehiculul, lasand aprox 80 cm liberi (fata de minimul de 1 m prevazut de lege) pe trotuar pentru pietoni, instanta retine ca fapta acestuia are un pericol social minim, nepunand in pericol traficul si pietonii in zona, etc.... In aceste conditii, instanta va admite in parte cererea si va dispune inlocuirea amenzii de 320 lei cu sanctiunea avertismentului.
Intrebarea mea pt pct. 1: inlocuirea amenzii cu avertismentul inseamna ca pot merge acolo unde am platit amenda (doar jumatate din ea in cele 48 ore, adica 160 lei) si imi pot cere banii inapoi???
pct. (2): Cu privire la anularea dispozitiei de ridicare, instanta retine ca prin decizia 9/2015 a ICCJ s-a stabilit ca procedura de aplicare a masurii tehnico-adminitsrative de ridicare a vehiculelor stationate neregulamentar nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale. Prin urmare [...] dispozitia de ridicare este lovita de nulitate. Pentru aceste motive , instanta [...] va dispune anularea dispozitiei de ridicare.
Pe de alta parte, avand in vedere ca la momentul emiterii dispozitiei de ridicare aceasta se intemeia pe o hot. de consiliu local legala, instanta retine ca nu sunt indeplinite, in cauza, conditiile raspunderii civile delictuale. Astfel, fapta intimatei de a emite dispozitia de ridicare in baza unei hot. de cons. local cu aparentza de legalitate la acel moment, nu constituie o fapta ilicita, pentru a atrage raspunderea acesteia conform prev. art. 1357 si urm. C. Civ. Pentru aceste motive, instanta va [subinteleg ca -respinge- pentru ca lipseste acest cuvant] capatul de cerere privind obligarea intimatei la repararea prejudiciului material in cuantum de 677.32 lei.
Intrebarile mele pt. pct. 2: emiterea unei dispozitii de ridicare anulate in instanta care imi produce pagube materiale nu este o fapta ilicita?! Atunci cum imi mai pot recupera paguba? Exista vreo cale? Sa fac apel? Ce pot argumenta? Si cui sau impotriva cui?