avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conectare fara acord la conducta de gaz personala la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conectare fara acord la conducta de gaz personala la bloc

Salutare,

Am o situatie un pic ciudata.
Locatie: Bucuresti Sector 5 / bloc
La blocul in care locuiesc exista conducta de gaz a asociatie(bloc)
Undeva in 2000 am pus centrala termica pe gaz si a trebuit sa trag o a doua conducta care a fost conceputa pentru consumul privat. La care am platit totul.

Acum 1-2 ani sa schimbat cutia cu equipamentele de gaz(regulatorul conectat la conducta principala de gaz) la care erau bransate 2 blocuri ( 2 asociatii) si conducata privata(a mea).

Dupa acea schimbare la un interval de timp am observat ca a disparut conducta de gaze a asociatiei de bloc unde stau si ca asocia sa bransat la conducta privata fara aprobare... fara sa anunte... doar administratorul stia de asa ceva...

Am sunat la *mentenanta conducte gaze Bucuresti* si persoana care mia raspuns a spus ca trebuie sa fie 2 conducte separate cea de asociatie si cea de utilizatori privati. Pentru ca exista presiuni diferite.
Cand am spus ca asociatia s-a intepat in conducta privata persoana de la *mentenanta conducte gaze Bucuresti* spune ca: "nu vad bine" , "Nu exista asa ceva"...

As dori si eu sa stiu cum pot afla cine a facut aceasta magarie?
Legea ce spune despre situaqtia actuala?
Ce aprobari ar fi avut nevoie asociatia?
Este posibil ca astfel de lucrari sa fie facute fara autorizatie?

In special dupa reactia celor de la *mentenanta conducte gaze Bucuresti* ma tot intreb cum sa putut face asa ceva.
Cel mai recent răspuns: asd1 , utilizator 16:44, 11 Iulie 2015
Nu stiu cine v-a spus ca va apartine conducta si ce responsabilitate are respectivul. Dar asta este simplu de aflat: ce document aveti care sa ateste dreptul dvs. de proprietate asupra conductei? Ia uitati-va in factura, ce ati platit cand vi s-a tras conducta. Scrie acolo ca ca vi s-a predat, in final, ceva in proprietate?
Problema cu calitatea interventiei insa este grava si trebuie sa faceti imediat sesizare scrisa la Distrigaz, nu mai "vorbiti", scrieti! Verba volat scripta manet, este vorba de securitatea dvs. Si faceti si o sesizare la primarie, pe site-ul lor; eu de cate ori am sesizate ceva, pana si faptul ca o craca la un copac se rupsese la o furtuna, dar nu cazuse, am primit raspuns imediat si s-au luat masuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2015
Adriantot, moderator
cereti despagubiri..maxim...si mai vedeti ca dupa cativa ani...o conducta privata trece automat in patrimonial distribuitorului..asa e la noi!!!
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2015
gheorghe1938, utilizator
Conducta la montare a fost cumparat si proiecul de montaj pe banii proprietarului. Este a lui. Pe masura ce exista doritori acestia contribuie cu o suma care reprezinta teava si montajul pentru apartamentului dumnealui. Si dupa conectarea tuturor proprietarilor atunci conducta devin un bun al proprietarilor.
Ariel25 a scris:

@hotumattua
1. problema este tot ce ai enumerat - nu au avut autorizatia de la proprietarul conductei de gaz -> am vorbit la distrigaz si au nevoie de autorizatie. Conducta accea imi apartine dupa spusele Distrigaz.
2. este periculos -> vorbit la distrigaz si trebuie sa existe 2 conducte cea de asociatie are presiune mult mai mica. Acum 2-3 saptamani au fost oprite gazele ca la etajul 7 pe capat linie coloana asociatie au fost scurgeri de gaze. De aceasta am inceput sa ma interesez abia dupa 1-2 ani de la lucrare.
3. este posibil ca cineva sa fi falsificat semnata de autorizatie de la proprietar conducta.
@AndradaElla
Conducta particulara este in tot eu trebuie sa ma ocup de mentenanta ei dupa spusele distrigaz / EDF cand a fost facuta. Orice conectare la ea este nevoie de autorizatia mea. Cei din Distrigaz pot face modificari la conducta particulara dar ma indoiesc ca este fara aprobarea sau fara sa anunte proprietarul

Exact ce am zis eu acum câteva zile, precum că trebuia aprobarea celui care a plătit acea lucrare pentru conducta "particulară" de gaze, plus că e periculos ce-a făcut respectivul. Nu cum spuneau câţiva pe-aici că acele ţevi ar aparţine tot DistriGaz-ului. Dacă nu v-au cerut acordul de legare la conducta plătită de dvs., e ilegal.
Problema e că n-aţi acţionat atunci când s-a făcut lucrarea, am înţeles că de vreo 1-2 ani.
E puţin cam tardivă acţiunea, dar merită încercat, mai ales că e pericol cu acea lucrare, nu se ştie cât de autorizată e, fiind şi pericol de explozie !
Citiţi articolul următor, pentru a vedea că acea conductă era proprietatea dvs. şi ulterioarele branşări se făceau cu acordul dvs., nu cum spuneau câţiva că a ajuns deja în proprietatea DistriGaz-ului ! [ link extern ]
Angajaţii Companiei de Apă nu au putut să facă lucrarea pentru că nu au avut avizul notarial al proprietarilor din zonă. Iar aceştia nu şi-au dat acordul pe motiv că utilităţile au fost introduse pe banii lor în urmă cu mai bine de zece ani şi oricine vrea să se folosească de ele acum trebuie să plătească o sumă de bani ca despăgubire.
Arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu, susţine însă că nu există străzi private în oraş, ci doar căi de acces, pentru care au drept de proprietate cei din stânga şi din dreapta. „S-a făcut o lotizare şi la acea lotizare s-a lăsat o cale de acces. Aceasta este o proprietate în indiviziune, dar nu e vorba de o stradă. Şi un proiect se face până la limita de proprietate. Nu intră nimeni pe domeniu privat. La fel de adevărat este şi faptul că sunt foarte multe cazuri când oamenii au plătit pentru reţele, deci ele sunt private, iar pentru a te lega de ele îţi trebuie un aviz de la cine a plătit“, a spus Diaconescu.

Iar acum, voi arăta un document care vă va ajuta în rezolvarea cazului şi face pe toţi cei care spuneau că acele conducte, fiind proprietatea cuiva, nu era nevoie de aprobarea lui pentru a se lega oricine, abuziv - [ link extern ]
CITEZ:
Documentele care atestă dreptul de proprietate / utilizare a spaţiului pentru racordarea imobilului la sistemul de distribuţie, în funcţie de soluţia de alimentare - cu extindere de conductă sau branşament din conductă existentă, vor fi următoarele:

Branşament din conductă existentă

> Solicitantul este proprietar

1 Extras CF < 30 zile SAU
Adeverinţă Primărie care atestă existenţa imobilului (teren/construcţie) cu adresa poştală +certificat de atestare fiscală (pentru a se dovedi că solicitantul este plătitor de impozite)+declaraţie pe propria
răspundere din partea solicitantului pentru lipsa de înregistrare în CF (a terenului şi/ sau a construcţiei).

> Solicitantul nu este proprietar

Orice document care să ateste dreptul de utilizare a spaţiului: contract de închiriere, contract de comodat, contract de întreţinere etc. + menţiune olografă din partea solicitantului, dată pe document: "În cunoştinţa sancţiunilor penale pentru fals în declaraţii prevăzute în art.323 şi 326 din Cod Penal confirm că documentul este conform cu originalul şi aspectele menţionate corespund realităţii."

2 Din partea proprietarului imobilului: Declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte calitatea de proprietar al imobilului şi acceptul ca documentele privind accesul la sistem să fie emise pe numele utilizatorului spaţiului.

3 Acordul proprietarului terenului afectat de traseul branşamentului sau al conductei (drum de servitute, drum proprietate privată, alte terenuri)* + ridicare topo pentru terenul respectiv.
* Conform modelului din anexa la prezenta informare. Acest formular poate fi solicitat ulterior depunerii cererii, în funcţie de soluţia de alimentare.

4 Dacă racordarea se face într-o conductă-proprietate a terţilor: Declaraţie pe propria răspundere din partea proprietarului conductei privind acceptul de racordare** SAU
Declaraţie notarială din partea solicitantului referitoare la despăgubirea proprietarului conductei din care se face racordarea.

** Acest formular poate fi solicitat ulterior depunerii cererii, după stabilirea soluţiei de alimentare, când se cunoaşte cu certitudine regimul de proprietate al conductei.
Nota: În unele cazuri, în funcţie de cerinţa autorităţilor locale, la depunerea documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de construire pentru realizarea branşamentelor, se poate solicita un nou extras CF, actualizat, nu mai vechi de 30 de zile sau autorizaţia de construire pentru spaţiu.

Nu ştiu dacă e exact pe subiectul de faţă, dar pun şi pagina asta, cu o speţă ce are ceva legătură: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

conectare fara acord la conducta de gaz arakys arakys Buna ziua! Vecinul de etaj si-a montat centrala termica de apartament. Nu s-a conectat direct la conducta comuna de gaz de pe casa scarii, a preferat sa se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doresc sa ma conectez la reteaua de gaze, conducta ... ADragos1987 ADragos1987 Buna ziua, Doresc sa ma conectez la reteaua de gaze, conducta principala este deja trasa pe strada unde construiesc. Am depus actele la DISTRIGAZ si inapoi am ... (vezi toată discuția)
Inchidere conducta gaz- cine plateste reparatia? Gina Iordan Gina Iordan Buna ziua, Am cumparat recent un apartament si vineri seara am constat ca teava de gaze din apartament se misca foarte rau un perete. Cu gandul de a preveni ... (vezi toată discuția)