Sunt nedumerita daca am valoarea reziduala prinsa in rata si primesc factura in fiecare luna cu rata si valoarea reziduala
TVA AFERENT VALORII REZIDUALE prinsa in rata este da sau nu deductibila.
Mi s a spus ca este deductibila si ca doar la primirea ultimei facturi atunci valoarea reziduala este nedeductibila, pentru ca este o prestare de serviciu si ma pot razgandi pana la finalizarea ratelor sa achizitionez masina, precizez ca acest raspuns l am primit de la o pers de la Finante Brasov si nu stiu cum sa procedez poate a fost un raspuns eronat.
dupa parerea mea la finalul contractului de leasing cand intervine transferul dreptului de proprietate, firma de leasing ar trebui sa storneze valoarea reziduala facturata si inclusa in rate si sa refactureze aceasta valoare cu tva 24%.
tva aferenta nu este deductibila, conform OUG nr. 34/2009 si astfel devine o taxa nerecuperabila.
se poate inregistra 635 = 4426
Multumesc Xerxes pentru raspuns.La mine nu este cazul sa storneze valoarea acestor rate pentru ca deabia in luna octombrie 2011 firma de leasing a inceput sa factureze valoarea reziduala si deci are tva 24%
Conform art. 129 alin. (3) lit. a) din CF inchirierea de bunuri sau transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing se considera o prestare de servicii. In cazul unui contract de leasing financiar transferul dreptului de proprietate are loc la expirarea perioadei contractuale (in cazul in care utilizatorul isi exercita optiunea de achizitionare a bunului). De asemenea, in cazul in care conform contractului valoarea reziduala este inclusa in rate, se considera valoare reziduala (dpdv fiscal) valoarea ultimei rate.
Cu alte cuvinte, daca la sfarsitul perioadei contractuale utilizatorul se decide sa achizitioneze bunul, se considera ca dreptul de proprietate se transfera la sfarsitul acestei perioade cand utilizatorul isi exercita aceasta optiune, valoarea reziduala (dpdv fiscal) se considera valoarea ultimei rate, iar TVA aferent acestei ultime rate (daca vorbim de un autovehicul) nu este deductibila decat in masura in care se incadreaza pe limitarile speciale de la art. 145^1 din CF.