avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident auto, ucidere din culpa, culpa comuna si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident auto, ucidere din culpa, culpa comuna si posibilitatea amanarii pedepsei

Buna ziua,

Am fost contactat de prietenul X, sofer de salvare, care ma roaga sa il reprezint intr-un proces penal, unde acesta este cercetat pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa. Din pacate nu l-am reprezentat si in faza de urmarire penala, deci nu cunosc exact declaratiile in aceasta faza.

Situatie de fapt: Soferul X se deplasa cu autospeciala de Salvare (fiind fara pacient, neprioritar, deci fara semnale luminoase sau acustice in functiune) pe drum cu prioritate, DN1. De pe o strada laterala, unde se afla indicatorul 'cedeaza trecerea', un autovehicul a iesit in intersectie fara sa se asigure. Soferul de ambulanta X a incercat sa evite coliziunea virand sprea stanga, dar nu a reusit. Intersectia se afla intr-o curba la dreapta(nu stiu exact cata vizibilitate exista) unde limita de viteza era de 50km/h. Acest indicator cu limitarea de viteza se afla la 125 de metri de locul producerii accidentului. Victima din autovehiculul care nu a acordat prioritate decedeaza. Soferul X nu isi aminteste cu precizie cu ce viteza rula, dar banuieste ca nu mai mult de 60-65 de km la ora. In autospeciala de salvare se afla si o asistenta care nici ea nu stie exact viteza de deplasare(aici nu sunt sigur de declaratia acesteia).

Organul de cercetare penala a politie cere expertiza auto, de unde reiese ca viteza de deplasare a acestuia era de 74-80 de km/h. Trebuie sa recunosc ca este primul astfel de caz la care lucrez. Care este concludenta raportului de expertiza? Cat de precis poate sa fie totusi? Se poate rasturna o asemenea proba? evident in instanta o sa solicitam efectuarea unei noi expertize impreuna cu un expert consilier.

1. In rechizitoriu se retine ca:"desi cauza producerii accidentului este nerespectarea normelor rutiere de catre victima, respectiv "cedeaza trecerea", totusi accidentul putea fi evitat de catre inculpatul X daca circula cu o viteza egala sau mai mica de 50km/h.
Se retine culpa profesionala a soferului X. Acesta are calitatea de inculpat.
Nu se vorbeste despre o culpa comuna in rechizitoriu si nu imi pot da seama daca procurorul a retinut o culpa comuna sau nu. Pareri?

2. Eu doresc sa obtin, pe procedura recunoasterii, sau cu circumstante atenuante, sa se aplice o pedeapsa de sub 2 ani si amanarea aplicarii pedepsei? Am gasit ceva jurisprudenta, chiar ucidere din culpa + influenta bauturilor alcoolice. Este foarte important ca Soferului X sa nu ii fie anulat permisul de conducere!

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 09:32, 27 Mai 2017
Nu se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei in cazul prezentat de dvs, legea este clara, in sintagma ”dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare” legiuitorul se raporteza in mod evident si la pedepsele de 7ani.
Din descrierea dvs s-a retinut culpa comuna din moment ce a fost trimis in judecata.
Potrivit art.86 c.p.p. persoana care, potrivit legii civile, are obligaţia legală sau convenţională de a repara în întregime sau în parte, singură sau în solidar, prejudiciul cauzat prin infracţiune şi care este chemată să răspundă în proces este parte în procesul penal şi se numeşte parte responsabilă civilmente.
Asiguratorul are obligatia conventionala de a repara prejudiciul cauzat de asiguratul sau
asumata prin contractul de asigurare, capatand in procesul penal, potrivit dispozitiilor mai sus mentionate, calitatea de parte responsabila civilmente.
Ca urmare, prin hotararea de condamnare, instanta va dispune ca asiguratorul sa fie obligat alaturi de inculpat la plata tuturor sumelor de bani.

Va multumesc domnul Patrascu. Aceasta este si opinia mea, dar am intalnit aceasta speta in care a fost dispusa amanarea aplicarii pedepsei si m-a pus pe ganduri. Problema este ca daca inculpatului i se va anula permisul acesta isi pierde locul de munca..

In fine, exprimarea legiuitorului putea foarte bine sa fie "mai mare de 7 ani" de ce sa incluzi si 7 ani? era mai logic sa se exprime astfel "mare de 6 ani" ca sa se pastreze modalitatea de exprimare folosita la renuntarea pedepsei, pt ca oricum nu avem limite de pedeapsa de 6 ani si 11 luni, sau 6 ani jumate. rezulta ca limita maxima admisa este de 6 ani.. Dar asta e..

Speta despre care discutam.
Dosar nr. 11443/278/2013
Cred ca judecatorul s-a grabit.
Din pacate aceasta este si concluzia mea..

Vede cineva vreo solutie in care inculpatului sa nu i se anuleze permisul de conducere?

Persoana vatamata nu a respectat indicatorul cedeaza trecerea, dar in urma raportului de expertiza s-a stabilit ca inculpatul(clientul) circulat cu 65-70 Km/h, in zona cu limita de viteza 50 km/h. Inculpatul a avut si expert consilier.. In aceste conditii s-a stabilit culpa comuna..

Nu vad nicio varianta care sa il ajute. Inculpatul imi este un prieten apropiat si mi-e tare mila de el..
Nu exista varianta sa nu i se anuleze permisul de conducere, doar daca il achita.
Pedeapsa nu va fi cu executare efectiva, se va dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.
Nu anularea ar trebui sa va sperie, dupa un an de la definitiva poate sustine examen pentru un nou permis, este posibil insa sa i se aplice ca pedeapsa complementara, ca pe durata termenului de supraveghere sa-i interzica dreptul de a conduce, aici ar fi problema.

Alte discuții în legătură

Conducerea unui autovehicul fara permis Ana_M9 Ana_M9 Buna ziua Am urmatoarea speta: 1. Inculapata denumita\"x\" in varsta de 24 de ani a condus un autovehicul-ul fara permis de conducere a unei prietene ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis,punerea in circulate un autovehicol ne inmatriculat cu numere false Bosanceanu Bosanceanu Buna seara , am un dosar in faza de cercetare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, ... (vezi toată discuția)
Conducerea pe drumurile publice a unei remorci cu numere false de inmatriculare vasy1989 vasy1989 Buna ziua! Sunt sofer de camion si in data de 15.10.2015 a venit in parcarea unui peco de pe centura Bucuresti, un echipaj de politie, care a fost trimis acolo ... (vezi toată discuția)