avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva

la concedierea colectiva exista obligativitatea angajatorului de a trimite un tabel nominal cu persoanele care urmeaza a fi concediate,catre AJOFM si ITM?
Daca trebuie trimis ,cu cate zile se trimite inainte sau dupa?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 21:37, 18 Septembrie 2009
Un salariu, doua sau chiar mai multe ( depinde de ramura de activitate si de CCM-ul aplicabil).
Numai in cazul demisiei sau al incetarii CIM prin acordul partilor ( art. 55, lit. b), Codul Muncii) nu sunteti obligat la aceasta plata compensatorie.
Sau pentru situatii de concediere din motive imputabile salariatului ( disciplinar, necorespundere profesionala).
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
Edbah, utilizator
Oricarui angajator i se aplica CCMUN prin care se aveti obligatia acordarii cel putin a unui salariu compensatoriu, iar daca aveti in nCCM de ramura sau de unitate prevazut un nr mai mare de salarii, sunttei tinut ala a acorda acel nr.

Daca nu acoradti acest salariu (sa zicem ca nu aveti acum fonduri), angajatii vor putea sa solicite in instnat acest drept, caz in care veti plati si cheltuielile de judecata si va trebui sa dati acesti bani dupa obtinerea hot.jud (deci ar fi o amanare in timp, cu cheltuieli suplimentare)

Nu sunteti obligat de lege la plati compensatorii decat in cazul in care gasiti metode de a evita concediere(colectiva sau individuala) si contractele inceteaza din alte motive, cum vi s-a spus si mai sus.
#-o Ma iertati dar nu inteleg.
Sunt obligat sa acord salariu compensator?
Masura concedieri vine ca o rezultat al lipsei acute de comenzi si a inposibilitati de a estima cand vom avea alte comenzi.
In contractul colectiv la nivel de unitate nu am prevazut asemenea compensatii.
Am vazut ca se face vorbire despre el in COd Muncii si in CCM la nivel national - acolo se si specifica "... un salariu compensator."
Si apropo ... care ar putea fi masurile de evitare a concedierii si cele de atenuare.
Pentru evitare mi se pare a fi gasirea de noi comenzi dar pentru atenuare ce ofer plata indemnizatiei de somaj??? am angajati acre nu au vechime decat 4 luni.. Ajutati-ma.
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
ContSters15310, utilizator
Sunt obligat sa acord salariu compensator?

Sunteti obligat sa acordati acel salariu compensator, cf CCM -ului National, art.78, care prevede:

(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de
persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un
salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de

munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

In ceea ce priveste ajutorul de somaj si alte masuri de atenuare (cautare loc de munca, reconversie profesionala) ele sunt in sarcina statului prin AJOFM.
Dvs trebuie doar sa le eliberati adeverintele necesare.

am angajati acre nu au vechime decat 4 luni

Acestia nu au dreptul la indeminzatie de somaj, daca nu au un total de 12 luni lucrate (inclusiv cu cele 4 luni de la dvs) in ultimile 24 de luni.
Intradevar, CCMUNN pe anii 2007-2010 va obliga sa achitati cel putin un salariu compensator salariatilor concediati in baza art 65 din codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa trimit in somaj o persoana care ocupa functia de director general? vornicu lumi vornicu lumi Va rog sa-mi spuneti daca pot sa trimit un director general in somaj,deoarece firma merge foarte prost si nu mai putem sa-i suportam salariul(mai ales ca mare ... (vezi toată discuția)
Angajare administrator/asociat societate Iulia_8891 Iulia_8891 In cazul unei societati cu 2 asociati dintre care unul este si administrator, cum se poate face remunerarea administratorului? Este posibila angajarea ... (vezi toată discuția)
Organigrama unei societati comerciale pe actiuni Lucian Dumitrescu Lucian Dumitrescu Trebuie prezentata si eventual discutata in contradictoriu organigrama unei societati comerciale pe actiuni cu sindicatele? (vezi toată discuția)