avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcularea pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcularea pensiei

In cazul in care detin o diploma de licenta, influenteaza calculul pensiei la limita de varsta?Mentionez ca nu am lucrat in domeniul corespunzator diplomei de licenta pe care o detin.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 20:25, 2 August 2015
1. Daca ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma, aceasta perioada este stagiu asimilat stagiului de cotizare la pensie si se are in vedere la pensia pentru limita de varsta.

2. Nu conteaza daca ati desfasurat activitate in domeniul in care ati absolvit facultatea.

3. Beneficiaza de acesta perioada asimilata numai daca in aceste perioade nu ati realizat stagii de cotizare la pensie (adica nu ati avut venituri pentru care se retinea contributia pentru pensie).
Am urmat cursuri I.D. nu cursuri de zi.

Ultima modificare: Duminică, 2 August 2015
chivuana, utilizator
Cursuri I.D. nu intra in calculul pensiei.

Legea 263/2010

ART. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiul militar + cursurile universitare sunt considerate vechime in munca ? cornelvld cornelvld Buna ziua am efectuat stagiul militar obligatoriu in perioada septembrie -1981 aprilie 1983 , studii universitare (politehnica )in perioada septembrie ... (vezi toată discuția)
Prevederile legii privind recalculare pensie CGI CGI Bună ziua, sunt un absolvent de facultate, cursuri de zi, pensionară deja la limită de vârstă. Aș dori să aflu dacă am dreptul să se adauge la ... (vezi toată discuția)
Buna seara. cursurile de zi ale învăţământului universitar ... Felipe24 Felipe24 Buna seara. Cursurile de zi ale învăţământului universitar reprezintă stagiu de cotizare la pensie. Dintr-un an universitar se i-au in calcul si ... (vezi toată discuția)