avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acte necesare suspendare cic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acte necesare suspendare cic

Buna ziua,

As dori sa stiu daca este corect ca angajatorul sa solicite unei angajate care doreste sa intre in cic sa depuna in acest sens cererea de concediu, certificatul de nastere al copilului precum si o adeverinta de la locul de munca al sotului din care sa reiasa ca nu beneficiaza el de cic. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:43, 3 August 2015
Mi se pare corect ceea ce va solicita angajatorul.

Practica intalnita si uzitata este in acest sens.

Normele de aplicare a OUG 111/2010
Art. 7 (1) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6, 10 si 11 din ordonanta de urgenta, se acorda pe baza de cerere aprobata de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita
...
Ultima modificare: Luni, 3 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sotul angajatei care solicita concediul pentru cresterea copilului sustine ca firma unde lucreaza nu doreste sa ii elibereze adeverinta cum ca nu ar intra el in concediu de crestere a copilului pe motiv ca este ilegal si ilogic.
In acest caz, salariata depune cererea de acordare a CCC si anexeaza la cerere copia certificatului de nastere.

Poate invoca si textul mentionat de mine (actualizat mai tarziu).

De asemenea, poate atasa la cerere o declaratie a sotului ca nu beneficiaza de CCC, cu toate ca nu are nicio relevanta pentru anagajtorul dvs asa ceva.

Art.25 din OUG nr.111/2010:
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
...

Art.26 din OUG nr.111/2010:
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Astfel, neacordarea CCC de catre angajatorul poate face obiectul unei sesizari la ITM si/sau Inspectia Muncii.
1. Salariata trebuie sa faca o cerere catre angajator prin care solicita suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani (in functie de varianta pentru care opteaza).

2. La cerere se ataseaza o copie dupa certificatul de nastere a copilului.

3. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele de aplicare a ei nu prevad si depunerea unei adeverinte de la locul de munca al sotului.
- Aceasta adeverinta poate fi solicitata doar de AJPIS, daca este cazul.

4. - Angajatorul trebuie sa stie ca tatal copilului poate si el solicita cel putin o luna de CCC perioada in care salariata va relua activitatea sau va face cerere de concediu fara plata.
- Asadar solicitarea adeverintei de la locul de munca al sotului nu are rost pentru angajatorul salariatei, nu ii poate influenta aprobarea CCC.
Ultima modificare: Luni, 3 August 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire concediu de ingrijire copil ContSters229751 ContSters229751 O salariata a facut cerere de intrare in concediu de ingrijire copil pentru un an in perioada 04.01.2011-04.01.2012. Acum vine cu o alta cerere de prelungire a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil VitOtilia VitOtilia Buna ziua! Am urmatoarea situatie: un angajat (a carei sotie este casnica) doreste sa primeasca indemnizatia pentru crestere copil pentru acesta din urma in ... (vezi toată discuția)
Persoana care inca se afla in cic si trebuie sa nasca din nou isobelbella isobelbella Buna seara am o angajata care in acest moment se afla in concediul ptr crestere si ingrijire copil, si care pana la expirarea celor 2 ani ptr care a fost ... (vezi toată discuția)