avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lndex apa in avans
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lndex apa in avans

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o problema. Avem un vecin care in lunile de vara declara la indexul apometrelor mai mult decat ar avea real, pentru ca iarna sa nu mai aiba consum deloc pana la regularizarea indexului. Ceilalti vecini sunt foarte suparati ca procedeaza asa, iar presedintele nu face nimic. Cum putem proceda in acest caz?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: draftacristi , utilizator 08:57, 9 August 2015
Sunt de acord cu Elga pana la un punct, pretul unui metru cub de apa calda vara este de aprox.10 lei, pe cand iarna, depaseste usor 18-20 lei. Mary a uitat sa specifice daca este vorba despre apa rece sau calda. Daca insa este o plata in avans a apei reci, atunci n-ar fi asa grav.
Singura solutie ar fi sa se desemneze o echipa, care sa citeasca apometrele lunar sau cel mult la 3 luni.
Solutia corecta este ca de 2-3 ori pe an administratorul sa verifice indexul tuturor apometrelor. Chiar daca nu toate odata. Noi verificam aproape in fiecare luna, In ianuarie la 20-30 apartamente, in februarie la alte 20-30, in martie la latele s.a.m.d. Intr-un an fiecare apartament este verificat cel putin de doua ori.
Cu ocazia acestor verificari facem si regularizarea indiferent ca unii au declarat mai putin si altii mai mult.

In cazul prezentat mai sus, persoana care declara un consum mai mare vara, pentru a declara apoi un consum mai mic iarna, a gasit o metoda prin care-si inseala vecinii.
Aici nu discutam de plata in avans. Plata in avans este altceva. El trebuie sa declare corect indexul ori administratorul sa verifice lunar si gata. Daca vrea sa plateasca in avans sigur ca nu-l opreste nimeni, dar plateste o suma de bani care se consemneaza ca "avans intretinere" si nu "avans apa".
Apoi daca e sa fim meticulosi, luna de luna nu se inchide factura furnizorului cu suma consumurilor data de proprietari. Daca nu ar fi piederi, vara (cand omul nostru a consumat 5 m.c. si raporteaza 30 mc.) suma consumurilor ar fi mai mare decat consumul de pe factura iar iarna (cand omul nostru consuma 10 m.c si raporteaza "zero") suma consumurilor ar fi mai mica decat factura. Apoi, asa cum s-a mai spus pot sa difere preturile de acum fata de cele de la iarna.

Asadar nu e corect iar proprieatrul trebuie pus la plata pe lista lunara cu o cantitate de apa rezultata din diferenta de index si nu ce vrea el.
Ideea ca omul a gasit o solutie cu scopul de a-si insela vecinii este mult prea dura si nici nu cred ca asta a fost telul lui, ci de a plati vara mai mult in contul intretinerii din iarna. Si mai cred ca omul a avut in vedere o solutie pentru el insusi, nu pentru a face rau vecinilor.
Inchiderea facturii oricum nu se face decat prin pierderile de apa.
Or in situatia asta vecinii lui platesc vara mai putin la aceste pierderi pentru ca, prin surplusul pe care si-l pune omul, o parte din aceste pierderi le plateste el, iar iarna aceste pierderi cresc pentru ca, de data aceasta, vecinii ii platesc la pierderi consumul lui. Este o compensatie pur si simplu.
Cat priveste pretul de vara si de iarna al AC diferenta, cel putin la mine in asociatie si la inca cateva pe care le stiu, este de cca 2 lei / mc.
Diferenta intre iarna si vara din cauza acestui locatar este absolut minora si chiar este exagerat sa se spuna ca o face ca sa-si insele vecinii.

@Modica
In ce oras locuiti, ca la mine iarna AC este cca 14 lei /mc, iar vara cca 12 lei/mc? Asta cu tot cu pretul AR inclus, se-ntelege.
De ce aveti asemenea diferente?

Nu. Nu e corect si-am sa va mai aduc unele argumente.
Sunt asociatii (ca a noastra) unde, de regula nu sunt diferente semnificative de la o luna la alta iar factura se inchide lunar sau la 2-3 luni odata si nu de vara pe iarna.
Ce fac unii atunci cand pe factura apare 200 m.c apa iar din raportari rezulta 220 m.c. apa, adica 10% mai mult? Scad preetul unitar cu 10%. Asadar acel sau acei vecini care au raportat mai mult cu 20 m.c. fata de consumul real vor plati in loc de 7 lei, 6,30 lei/m.c. si asta multe luni din sezonul cald. Iar la iarna vor raporta "zero", atunci cand pe factura vor apare 220 m.c. iar consumul raportat e de 200 m.c. Ce face administartorul? Mareste pretul apei cu 10% . Vecinii care au raportat corect vor plati apa cu 7.70 lei/m.c iar vecinul cu "zero" va plati "zero".
Asadar cel corect plateste 10 m.c. apa in iulie cu 63 lei iar in ianuarie cu 77 lei adica in total pe cele doua luni luate ca exemplu va plati 140 lei.
Vecinul incorect va avea in iulie 20 m.c (10 reali +10 incarcati intentionat) pentru care achita suma de 20 x 6,30 = 126 lei iar in ianuarie raporteaza "zero" (consum real 10 m.c. dar platit in august) dar va plati "zero" lei in ianuarie, adica in total pe cele doua luni luate ca exemplu va plati doar 126 lei. E o diferenta de la 140 la 126 de 14 lei doar in cele doua luni in defavoarea celui corect. Multiplicati aceasta diferenta cu 6 luni si poate cu numarul celor incorecti si o sa vedeti ce proportii poate lua inselatoria.
Iar daca mai tinem cont si de pretul diferit iarna fata de vara, diferenta creste.

Oare de ce nu acceptam sa facem acelasi lucru si cu numarul de persoane? Un apartament unde locuiesc 4 persoane, sa solicite vara a i se trece 8 persoane iar iarna sa spuna ca sunt "zero" persoane. Poate sustine cineva ca si aici e o simpla compensare. Pai pe numar de persoane se repartizeza, de exemplu, energia electrica cu iluminatul pe casa scarii, energie ce se consuma aproape dublu iarna fata de vara. Se repartizeaza gazul, daca nu e contorizat individual, iar consumul de gaz vara este in jumatate decat iarna.

Apoi ganditi-va ca unii mai vand apartamentele, altii cumpara, unii schimba chiriasii. Nu credeti ca vor plati unii nou veniti consumul celor plecati si invers?

Pot continua cu exemplele dar sper sa fie suficiente sa-i determine pe cei ce sunt in asociatiile de proprietari sa fie corecti pentru ca asa va plati fiecare o suma cat mai apropiata de realitate iar gestionarea se poate face cat mai corect. Altfel ne inselam unii pe altii ca vecini, iar administratorul trebuie sa faca artificii si inginerii financiar-contabile in gestionarea asociatiei.

Eu accept ca nu se prapadeste asociatia daca din greseala, un proprietar a raportat un index gresit intr-o luna, doua, dar nu sa se faca asta permanent si cu scopul de a plati cat mai putin pe cifre false.
elga50 a scris:
@Modica
In ce oras locuiti, ca la mine iarna AC este cca 14 lei /mc, iar vara cca 12 lei/mc? Asta cu tot cu pretul AR inclus, se-ntelege.
De ce aveti asemenea diferente?


Ca si tine, in Bucuresti. A fost o estimare, iar consumurile variaza de la asociatie la asociatie, in functie de cata GCal s-a consumat pentru preparare apa calda.
Caz concret:
La una dintre asociatii pretul ACM in luna de vara (mai a.c.) este de 11,87 lei, iar pentru o luna de iarna (ian. a.c.) este de 14,66 lei.

Nu vorbeam de diferente, ci de consum efectiv apa calda.
Daca ma refer la diferente... acolo este alta poveste.

Este primul post in care nu-ti dau dreptate, iar din experienta pe care o ai si tu, stii bine ca multi dintre proprietari incearca sa plateasca mai putin (declarand mai putine persoane, declarand un consum mai mic sau mai mare in cazul de fata etc).

Sunt intru totul de acord cu dl.Adrian:
Adriantot a scris:
In cazul prezentat mai sus, persoana care declara un consum mai mare vara, pentru a declara apoi un consum mai mic iarna, a gasit o metoda prin care-si inseala vecinii.

Ultima modificare: Vineri, 7 August 2015
Modica, utilizator

Alte discuții în legătură

Asociatia imi trece consum mai mare de apa florenta_22 florenta_22 La noi la asociatie apometrele sunt citite de incasator (casierul), dar niciodata nu stim cand vine sa le citeasca, nu pune afis, vine cand vrea, dupa-amiaza ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Pausalul se scade din suma totala de plata? ContSters345157 ContSters345157 buna ziua, am o mare nelamurire legata de calculul intretinerii, locuiesc intr-un bloc din Bucuresti de la 1 aprilie 2014. Nu am predat indexul de apa calda si ... (vezi toată discuția)