avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatul nu beneficiaza de contract de munca.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatul nu beneficiaza de contract de munca.

In timpul facultatii am decis sa ma angajez. M`am angajat, lucrez la aceasta firma de aproximativ 3 ani de zile. Anul trecut mi`am facut un card..... la care angajatul trebuia sa completeze ultimile trei salari, in aceasta cerere era specificat ca "angajatul nu are contrac de munca" sau ceva asemanator spus cu alte cuvinte. Acuma mi`am terminat studiile si as dori sa plec de la ceasta firma nu stiu cum anume sa procedez ce articol sa invoc...... Din cate imi aduc aminte nu am semnat nimic doar cand mai venea din cand in cand cu niste cereri in care erau specificate salariul care se semna in trei exemplare............
As dori si eu un sfat cum anume sa procedez. Si daca ar putea cineva sa imi explice ceea ce inseamna " angajatul nu are contrac de munca" ca sa stiu si eu pe viitor ceea ce sa fac. Sau altfel spus o angajare cum ar trebui sa decurga..... nu stiu ce sa spun cam cate harti trebuie sa semnez........ Am uitat sa specific ca la amgajare i`am dat cartea de munca angajatorului.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:09, 16 Iulie 2009
lorelayold76 a scris:

freelis

Daca este asa cum sustineti dvs, atunci spuneti care este baza legala a acestei mentiuni ?


sa imi spuneti dumneavoastra unde este baza legala prin care pot beneficia de somaj,de vechime, de asigurare medicala, etc. doar cu un act aditional, dar contractul nu exista, nu sunt state de plata, nu se cotizeaza la stat
imi pare rau dar cred ca nu intelegeti faptul ca eu ma refer la falsuri, de aceea si bancile vor dovada inregistrarii actelor in carnetul de munca sau sa fie vize de la ITM pe ele. (oare de ce nu ajunge doar actul semnat si stampilat de patron?)

da, recunosc ca acel act are valoare in instanta.
Sper ca acum m-ati inteles la ce ma refer.
De aceea este important ca angajatii care au semnat un contract de munca si pe exemplarul nu are viza de la ITM. dupa o perioada de timp sa ceara o copie a carnetului de munca pentru a vedea daca au dus la capat contractul (mai ales daca nu au semnat nici un stat de plata)
Au fost surprize la mine la firma (nu eram eu la resurse umane :D ) cand au cerut copie dupa carnetul de munca pentru banca, au constatat ca au lucrat 5 luni la negru (nu i s-a aprobat creditul ca nu avea vechimea de 6 luni); la alte firme pleci dupa 2 ani si nu beneficiezi de somaj pentru ca ai lucrat la negru...cu toate ca ai semnat acte ( sunt praf in ochi), angajatoriii mizeaza pe faptul ca angajatul nu apeleaza la instanta de judecata din lipsa banilor.
Totusi imi place sa sper ca in ziua de azi romanul nu se mai lasa calcat in picioare si merge la Tribunal cu curaj, mai ales ca litigiul de munca nu se plateste.

O zi buna tuturor.


Nu cred ca trebuie sa-mi raspundeti la o intrebare cu o alta intrebare ... Nu cred ca s-a pus in discutie valoarea juridica a acelui act in instanta ... eu am intrebat doar care este dispozitia legala prin care un act nedepus la ITM nu are valoare :) ...

Nu cred ca trebuie sa dam vina numai pe angajatori in ceea ce priveste nerespectarea raportului de munca , o mare parte din vina o au si angajatii care se complac in astfel de situatii ... muncesc la negru, accepta un salariu pe carnetul de munca si in realitate primesc unul mai mare, iar la incetare c.i.m. vor sa primeasca salariul mai mare etc.
E adevarat ca daca alegi sa lucrezi la negru sau la gri, trebuie sa iti asumi consecintele si tu ca "pseudoangajat"

Dar sa semnezi un contract si apoi sa te trezesti ca acesta nu a fost decat de dus cu zaharelul, pentru ca ulterior nu a fost inregistrat la ITM si nu s-a luat in evidenta nicaieri, asat e alat poveste si cred ca la aceasta poveste s ereferea colega @lorelayold76

Pana la urma pentru angajat, si daca nu a fost inregistrat un contract la ITM.. pana la urma nu ii aduce asta nici-0un prejudiciu daca s-au facut toate platiel pe baza statului de plata cf contractului semnat.
Multumesc grace_r, intradevar ma refer la inregistrarea la ITM...daca lucrezi la negru nu ai parte de beneficiile ce decurg din contract, pe care le-am mentionat in discutiile anterioare.

Parerea mea este ca daca un angajator tine la negru o persoana, nu cred ca depune statul de plata cu numele acestuia inclus...sa nu uitam ca sunt multi angajati inregistrati la ITM a caror cotizatii catre stat nu se platesc, m-as mira sa fie platite acestea unui angatat la negru...statul de plata se depune lunar la ITM cu declaratia si daca va controla cineva angajatii din statul de plata care sunt, sa zicem, in nr de 25 si inregistrati in revisal sunt 24?

Acum intram in amanunte si putem filozofa mult si bine pe aceasta tema, dar eu vorbesc de ce se intampla practic in societate, de faptul ca o parte din angajati sunt pacaliti cu o stampila si o semnatura a firmei (nu ma refer la cei care accepta munca la negru din diferite motive) si se trezesc la un moment dat intr-o situatie pe care o mai pot rezolva doar prin Tribunal.
Daca un angat este in dubii si vrea sa fie sigur ca este inregistrat la ITM, cel mai bine este sa mearga acolo si sa intrebe daca la firma respectiva figureaza si el ca angajat. Orice angajator (indiferent ca tine sau nu carnetul de munca la firma) in maxim 20 de zile de cand a inceput sa lucreze angajatul trebuie sa il inregistreze la ITM.
Pana atunci actele semnate (contract de munca, acte aditionale etc ) sunt doar o dovada juridica a relatiei de munca pe care o au angajatorul si angajatul, numai ca angatatul nu beneficiaza de drepturile legate de munca.
De ce sa te terzesti ca umbli prin tribunale pentru a beneficia de drepturile tale? Nu e mai bine sa stii sigur ca esti inregistrat la ITM din prima luna de lucru? Daca vezi ca trece timpul si nu te inregistreaza discuti cu patronul serios dupa care iti cauti in alta parte daca nu se rezolva. Nu va lasati dusi cu zaharelul.
Mie imi pare rau de acei angajati care se trezesc in strada fara nici un drept, ajutor din partea statului pentru simplu fapt ca nu au fost INREGISTRATI LA ITM si trebuie sa umble apoi prin tribunale disperati cu dovezi (contracte, acte aditionale, condica, martori etc)


Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
lorelayold76, utilizator
da, este mai bine daca ai dubii asupra seriozitatii angajatorului sa verifici ca si-a onorat obligatiile :)
nimeni nu-si doreste conflicte in instanta, si orice rezolvare amiabila este de dorit unei actiuni in instanta, atata timp cat e posibila si ne acopera interesul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca ietam ietam In cartea mea de munca nu am trecuta perioada cand am lucrat ca redactor la o statie de radioficare , din mai 1974 -decembrie 1976. Timp de 10 luni mi s-au ... (vezi toată discuția)
Urgent !! contract individual de munca Marbrax Marbrax Am si eu o problema Am un contract de munca pe perioada determinata ( 4 luni ) inregistrat la ITM ( am un exemplar ), dupa terminarea contractului patronul ... (vezi toată discuția)
Sant in perioada de proba, pot pleca fara preaviz? elnyy elnyy Va rog mult sa ma sfatuiti in urmatoarea problema. M-am angajat la o firma, am semnat un contract de munca pe in 3 exemplare in care nu era trecut salariul ... (vezi toată discuția)