avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Plafonul de acordare a deducerilor personale din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Plafonul de acordare a deducerilor personale din impozit pentru persoane in intretinere

Am un copil minor, in intretinere impreuna cu sotia. Stiu ca se acorda o deducere personala din impozitul pe salariu pentru persoane aflate in intretinere, inclusiv copii minori, dar acordarea acestei deduceri este conditionata de un salariu in cuantum mai mic de 3000 RON brut, impozabil sau net. Care este prevederea legala:
a. salariul lunar net (incasat) nu trebuie sa depaseasca 3000 de lei,
b. salariul lunar brut (cu includerea sporului si fara scaderea contributiilor sociale) nu trebuie sa depaseasca 3000 de lei
c. salariul lunar impozabil (din care s-au scazut contributiile sociale-somaj, sanatate, pensie) nu trebuie sa depaseasca 3000 de lei?
Careia din cele 3 variante de salariu se aplica plafonul de 3000 de lei sub care se acorda acea deducere din impozit care este din cate stiu de 10 lei/luna pentru o persoana in intretinere.
Mutumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:02, 2 Septembrie 2015
Codul Fiscal
art.56 - Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tipuri de deduceri din salarii compesatori rozi88 rozi88 Buna ziua , Va rog frumos sa specificati care sunt deducerile care se scad in cazul salariilor compensatori . Sa zicem omul e disponibilizat si are drept la ... (vezi toată discuția)
Persoane aflate in intretinerea salariatului iuliana_gradinaru iuliana_gradinaru Buna ziua, incerc sa aflu informatii despre avantajele persoanelor aflate in intretinerea unui angajat. De ex eu am 3 copii minori pe care nici eu si nici ... (vezi toată discuția)
Deducerea personala romeoiasi romeoiasi intrebarea mea este: deducerea personala se scade scade din venitul net? sau din cel de baza? am un salariu de baza de 1657,5 Va multumesc (vezi toată discuția)