avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dubla cetatenie minor 14 ani
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dubla cetatenie minor 14 ani

Buna seara.Poate cineva sa ma lamureasca intr-o problema ? Eu sunt romanca ,casatorita cu un italian si am un baiat care a implinit 14 ani in februaie. I-am facut certificat de nastere romanesc si acum ar trebui sa-i fac si buletin de identitate.Politia s-a prezentat acasa la parintii mei in Romania unde avem domiciliul pt.acest motiv.Intrebare : daca nu ma prezint in tara cu baiatul ce implicatii exista ? Odata fiind inregistrat la primarie este neaparat necesar sa-i fac buletin ? Daca nu ma prezint risc vreo amenda sau doar cetatenia romana ? Intre timp am decis ca baiatul nu are nevoie de dubla cetatenie.Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:44, 14 Septembrie 2015
Ca sa-i faceti copilului pasatort de CRDS trebuie ca mai intai dvs. sa aveti pasaport de CRDS. Din cate inteleg eu nu cred ca aveti ca nu v-ar mai fii cautat politia la domiciliul din Romania daca dvs. aveati pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Deci trag concluzia ca si dvs. aveti inca buletin, eventual si un pasaport normal. De aceea mergeti la ambasada si imputerniciti pe cineva din Romania pentru a face primul buletin copilului dvs. Asta ca sa nu mai fiti nevoita a veni in tara.La ambasada mergeti cu copilul, cu pozele copilului, adeverinta de la scoala, certif.sau de nastere, certif.dvs.de casatorie. Trimiteti in tara persoanei imputernicite procura speciala, certificatele, pozele stampilate de ambasada, contractul pe casa, toate in original si copie, impreuna cu12 lei. Imputernicitul cu buletinul si toate actele de la dvs. se prezinta la serviciul de evidenta de la domiciliul dvs. din Romania si solicita cartea de identitate a copilului. Nu trebuie sa neglijati aceste aspecte.Daca sunteti CRDS, merge mai repede in sensul ca solicitati si dvs. si copilul statutul de CRDS la ambasada.
Cu domiciliul in Romania: amenda pentru neprezentarea la scoala, taxe locale pentru o persoana in plus, etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2015
tgeorgescu, utilizator
Mii de multumiri amabiliror utilizatori "tgeorgescu si Justitiarul7 " pt.lamuririle date !
Da,intr-adevar eu posed buletin de identitate romanesc ,insa nu am pasaport.Am dubla cetatenie.Din cercetarile mele am ajuns la concluzia ca primul buletin se elibereaza personal si nu cu procura. Cred ca cea mai indicata solutie este de a merge cu baiatul la Consulatul roman din Milano pt.a-i face CRDS. Spuneti.mi va rog daca stiti ,in cazul in care nu se rezolva si ma trimit in tara,se poate face buletin cu adresa din Italia sau trebuie neaparat facut CRDS ! Multumesc !
Scuzati-ma,deci pentru a-i face baiatului CRDS,trebuie neaparat sa-mi fac si eu ?
Puteti depune actele pentru cartea de identitate la cel mai apropiat consulat. Mi se pare varianta cea mai simpla.


Cetatenii români aflati în strainatate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreuna cu documentele prevazute de lege la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statul respectiv.

[ link extern ]

Aici aveti informatii:

PÂNĂ LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 18 ANI
Documente necesare
- documentul eliberat de autorităţile italiene din care să rezulte motivul întemeiat (boala, situație specială etc.) pentru care nu se poate deplasa în ţară, tradus şi legalizat de oficiul consular sau de către un traducator autorizat de către Ministerul Justiţiei din România.
- cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnata atât de minor, cât si de parinte/reprezentant legal;
- certificatul de nastere, original şi 2 fotocopii;
actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, original şi 2 fotocopii;
documentul cu care părintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original şi 2 fotocopii;
- certificatul de căsătorie al părinţilor sau, după caz, hotărârea judecatorească, definitivă şi irevocabilă, în cazul în care părinţii sunt divorţaţi, original şi 2 fotocopii;
- două fotografii pe fond alb, mărimea 3/4 cm. având la bază o bandă albă de 7 mm;
- chitanta reprezentând contravaloarea cărţii de identitate - 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanţa reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei.
NOTA:
Documentele sus menţionate vor fi prezentate în original şi 2 fotocopii din fiecare document.

[ link extern ]

Taxele le va plati pentru dvs. o persoana din Romania sau daca nu are cine, veti urma procedura de mai jos:

Persoana care solicita actul de identitate va indica o persoana din Romania care se va prezenta la Serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor pe raza caruia solicitantul are domiciliul, pentru achitarea contravalorii taxelor (contravaloare carte de identitate si timbru fiscal). In cazul in care solicitantul nu poate indica o persoana va solicita la Serviciul comunitar numarul contului in care poate plati taxele prin transfer bancar si va depune la dosar chitanta tradusa de un traducator autorizat.

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat nastere pentru cetatean roman si italian, cu domiciliul in italia zorana85 zorana85 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: -tatal meu, cetatean roman, locuieste de 10 ani in Italia unde are si domiciliu ... (vezi toată discuția)
Cetațenia romana minor 14 ani Claudiu Iordache Claudiu Iordache Care sunt pasii de urmat pentru obtinerea cetateniei romane si pentru eliberarea carti de identitate pentru un minor de 14 ani nascut in italia, cu mama ... (vezi toată discuția)