avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dubla cetatenie minor 14 ani
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dubla cetatenie minor 14 ani

Buna seara.Poate cineva sa ma lamureasca intr-o problema ? Eu sunt romanca ,casatorita cu un italian si am un baiat care a implinit 14 ani in februaie. I-am facut certificat de nastere romanesc si acum ar trebui sa-i fac si buletin de identitate.Politia s-a prezentat acasa la parintii mei in Romania unde avem domiciliul pt.acest motiv.Intrebare : daca nu ma prezint in tara cu baiatul ce implicatii exista ? Odata fiind inregistrat la primarie este neaparat necesar sa-i fac buletin ? Daca nu ma prezint risc vreo amenda sau doar cetatenia romana ? Intre timp am decis ca baiatul nu are nevoie de dubla cetatenie.Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:44, 14 Septembrie 2015
Multumesc.Imi puteti da va rog o ultima lamurire ? Din cercetarile facute am inteles ca nu-i pot face baiatului carte de identitate romaneasca deoarece nu are domiciliul in Romania. In plus ,primul act de identitate se elibereaza personal in tara si nu prin Consulat cu procure,etc.,cel putin la Milano,in alte parti nu stiu....In momentul de fata nu reusesc sa merg in tara ,ca atare ce ma sfatuiti ? Pasaport CRDS nu doresc sa-i fac deoarece nu este necesar, la o eventuala calatorie poate folosi cartea de identitate italiana.
Gogolino a scris:

Din cercetarile facute am inteles ca nu-i pot face baiatului carte de identitate romaneasca deoarece nu are domiciliul in Romania. In plus ,primul act de identitate se elibereaza personal in tara si nu prin Consulat cu procure,etc.,cel putin la Milano,in alte parti nu stiu....

Nu stiu ce cercetari ati facut, copilul are domiciliul in Romania, acolo unde il aveti si dvs. Daca puteti duce la consulat ce v-am pus in mesajul meu anterior, un document eliberat de autorităţile italiene din care să rezulte motivul întemeiat (boala, situație specială etc.) pentru care nu se poate deplasa în ţară, tradus şi legalizat de oficiul consular puteti depune actele pentru cartea de identitate la consulat.
Mai cititi o data ce v-am scris mai sus.

Gogolino a scris:

In momentul de fata nu reusesc sa merg in tara ,ca atare ce ma sfatuiti ? Pasaport CRDS nu doresc sa-i fac deoarece nu este necesar, la o eventuala calatorie poate folosi cartea de identitate italiana.

Faceti-va dvs. pasaport CRDS si apoi ii puteti face si copilului unul la fel (tot CRDS). Poate reusiti sa calatoriti cu el in UE cu cartea de identitate italiana dar daca veniti in Romania nu mai iesiti pana nu are act de identitate / pasaport romanesc.
Multumesc mult.
Sper sa va fie de folos.
Mie varianta cea mai simpla imi pare sa va faceti dvs. pasaport CRDS daca locuiti si munciti cu forme legale acolo iar apoi sa-i faceti si copilului.
Multumesc " Ares-3".Cred ca pana la urma ii voi face copilului pasaport CRDS asa cum m-ati sfatuit.Intre timp am telefonat si la "evidenta populatiei " din Bucuresti si mi-a spus ca trebuie reglementata situatia copilului fata de statul roman facandu-i acte. Voi merge la Consulatul roman cat mai curand. Mentionez ca eu am C.I. cu domiciliul in Bucuresti,insa locuiesc in Italia si am dubla cetatenie.Baiatul nu a avut niciodata acte romanesti in afara certificatului de nastere pe care este scis orasul italian unde locuieste.Cand voi merge in tara intentionez sa-mi schimb domiciliul cu rezidenta.Pentru a-i face baiatului CRDS ,considerati ca ma vor pune si pe mine sa-mi fac pasaport sau imi este de ajuns C.I.pe care o am ? Din pacate cu Consulatul este greu de vorbit,trebuie mers personal pt.anumite informatii....

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat nastere pentru cetatean roman si italian, cu domiciliul in italia zorana85 zorana85 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: -tatal meu, cetatean roman, locuieste de 10 ani in Italia unde are si domiciliu ... (vezi toată discuția)
Cetațenia romana minor 14 ani Claudiu Iordache Claudiu Iordache Care sunt pasii de urmat pentru obtinerea cetateniei romane si pentru eliberarea carti de identitate pentru un minor de 14 ani nascut in italia, cu mama ... (vezi toată discuția)