Am dat statul in judecata pentru despagubiri la valoarea de circulatie a unui apartament nationalizat pe care l-am pierdut in instanta.
Am castigat la fond iar acum sunt la apel, insa avocatul meu este complet dezinteresat. Nu ma tine la curent cu mersul procesului, trebuie sa-i scriu 3-4 emailuri pana sa-mi raspunda in doi peri, la telefon nu raspunde pe motiv ca este extrem de ocupat cu alte procese, etc... Aici nu este vorba de a economisi bani ci de dorinta mea de a-mi apara sansele de castig. Acesta este al doilea avocat, dupa ce experienta cu primul a fost dezastruoasa.
Pe langa toate astea, nefiind in tara nu ma pot intalni cu el.
As dori sa ma ajutati cu un sfat. Am apelat in trecut la sfaturile de pe forum si am gasit ajutor de minune.
Deci:
1. Ce trebuie facut pentru a ma reprezenta singur, fara avocat?
2. Nefiind in tara, pot face asta trimitand doar documente la fiecare infatisare, sau trebuie sa trimit pe cineva acolo sa vorbeasca (depuna acte la dosar) in numele meu?
Daca acest lucru este posibil, as avea nevoie de sfaturi concrete, referitoare la pasii ce trebuie facuti. Stiu ca este mult mai greu fara avocat insa avocatul deja nu mai este o optiune pentru mine.
Poate sa se apere singur in instanta . Chiar recomand celor care cred ca avocatii sunt niste personaje nu sunt atat de utile pentru desfasurarea unui proces.
Cu toate acestea...... de cele mai multe ori...cei care cred ca stiu si pot totul ...sa piarda procesul....chiar daca au dreptate..., asa ca.......
Procedura instituita de Codul civil si celelalte coduri si legi nu sunt la indemana oricui. Modul de intrepretare si aplicare nu poate sa-l faca decat un jurist. Nu degeaba exista aceasta profesie de avocat. Daca nu ar fi nevoie de ea atunci acesta profesie ar disparea.
Daca asa ne consideram noi...unii....mai destepti....si vrem sa facem totul dupa ureche cum spune unul si altul...... Si o facem........ . Dar sa nu ne miram de rezultate.
In fata judecatorului nu cauti dreptatea.... trebuie sa-i arati, prin probe si intemeierea in drept a pretentiilor tale ca tu ai dreptate. Pentru a face acest lucru trebuie sa stii sa-i arati aceste aspecte care, zic su, nu sunt la mana oricui....
Dreptatea este discutabila....fiecare vede dreptatea in felul lui....
Cu privire la pregatirea avocatilor ....aveti dreptate..., dar de fapt ce va intereseaza pe Dvs., sa castigati un dosar ..sa vi se recunoasca un drept sau ce?
Nu va obliga nimeni sa luati un avocat care a terminat la Spiru...."presupun ca Dvs.cand va alegeti un avocat il intrebati: "Dvs. ati terminat la Spiru (la distanta)?"
Din cate relatati Dvs. nici macar un avocat care a terminat la Spiru nu va trebuie ...pentru ca va puteti reprezenta singur..., nu?
Va doresc succes!
Daca nu-l veti avea...poate ca totusi veti apela la un avocat care sa va ajute ..si poate atunci veti pretui ideile lui....
:offtopic: Ultimele discutii sunt offtopic si va rog sa reveniti la subiect (ce sa faca omul?) sau sa incetati.
Conform Codului de procedura civila, reclamantul/paratul se pot prezenta singuri si nu reprezenta in procese. A reprezenta inseamna a te prezenta in locul altuia pentru care ai imputernicire/procura.
Deci fiecare se poate prezenta in proces si poate sa isi si sustina cauza.
Dar de la proces la proces, de la instanta la instanta nu stiu cat de indicat ar fi. Avocatul de instanta nu este numai o enciclopedie de texte juridice, ci este si cu o logica juridica formata, cu o prezenta de spirit exercitata constant...
Degeaba stii ce inseamna o conditie sine qua non, un termen extinctiv sau o prescriptie daca nu esti pe faza la momentul la care ti se cer lamuriri despre ele si degeaba ne dam seama despre ce trebuia sa vorbim atunci daca judele s-a pronuntat intre timp pe exceptie despre care discuta el...
Degeaba ne dam seama mai tarziu ca trebuia sa chemam alt martor sau ca nu am facut un calcul exact al daunelor la timp sa le avem in sedinta...
Degeaba depunem dupa unele decizii ale judelui precizari, expuneri de motive si argumentatii daca ele nu au fost depuse in timp util...
Asadar, sigur ca oricine se poate prezenta singur in instanta, isi poate repara tabloul electric tot singur, isi poate face interventii cu bisturiul sau se poate automedica... insa nu degeaba se interzic anumite medicamente fara aprobarea medicului, asa cum anumite acte juridice ar trebui sa aiba "aprobarea" unui avocat.
Sigur ca se poate ca un om sau altul sa considere ca nu e necesar, asa cum sunt oameni vesnic nemultumiti (chiar si cand castiga)... astea toate raman la aprecierea fiecaruia in parte.
Pentru cei plecati din tara se poate ca cineva de incredere din tara sa angajeze un avocat pentru cel plecat... nu e musai sa vina personal aici...
Posibilitati sunt si pentru cei ce doresc avocat si pentru cei ce nu doresc... Si le doresc tuturor succes dar, mai ales, sa inteleaga un fundament al dreptului: actiunea juridica tinde spre un adevar juridic si nu spre un adevar personal, moral, etic sau de grup... doar catre un adevar juridic ce poate fi uneori foarte diferit de adevarul unei parti sau chiar a tuturor partilor din proces.