avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conditii legale pentru a acorda un imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conditii legale pentru a acorda un imprumut

In primul rand, imi pare rau daca nu am selectat cea mai potrivita categorie pentru aceasta intrebare.

O persoana apropiata mie mi-a cerut imprumut o suma destul de mare. Mi-ar placea sa acord acest imprumut persoanei respective, insa fiind vorba de o suma destul de mare, as vrea sa stiu exact ce mediu legal exista pentru imprumuturi intre persoane fizice.

Daca acord acest imprumut, si persoana respectiva nu il mai returneaza, ce pot face, din punct de vedere legal?

Exista posibilitatea incheierii unui contract legat de acest imprumut?

Daca ar fi nevoie sa acctionez in instanta persoana imprumutata pentru restituirea imprumutului, ce costuri legale as avea de acoperit?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 17:18, 15 Septembrie 2015
puteti incheia un contract de imprumut la notar, asta va da avantajul ca il veti investi cu formula executorie si apoi il puteti pune in executare prin intermediul unui executor.
Daca veti incheia un contract sub semnatura privata, va trebui sa il actionati in judecata intai pt a obtine un titlu executoriu, abia apoi va puteti adresa unui executor. In instanta veti avea de achitat si taxa de timbru ( cf oug 80/2013) si onorariu avocat daca apelati la unul. Aceste cheltuieli, cat si cele de executare le veti recupera tot de la debitor.
Tineti cont ca indiferent de contract, trebuie sa aveti ce ii lua ca actele nu va garanteaza ca veti recupera. Omului trebuie sa aiba bunuri ca sa va recuperati banii. Daca suma e prea mare, nu are bunuri, chiar daca are salariu, i se va pune poprire pe 1/3 din salariu, adica riscati sa recuperati intr-o viata si asta in cazul fericit.
Cea mai buna varianta e un imprumut ( cu contract incheiat la notar) garantat cu un bun sau de giranti/ coplatitori.
Puteti incheia un contract de imprumut autentificat de notarul public si eventual consolidta cu un contract de ipoteca pe bun imobil sau gaj pe un mobil,in cazul in care nu restituie imprumutul executati contractul de ipoteca sau gaj.Contracul de imprumut autentificat de notarul public si investit cu formula executorie este titlu executoriru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie dincamihaela dincamihaela Va rog sa ma ajutati cu un sfat: am imprumutat in decursul anul trecut o suma de bani unei cunostinte. Am intocmit la notariat o hartie prin care persoana ... (vezi toată discuția)
Credit chirografar dll dll Buna ziua ... numele meu este DAN si am nevoie de sfatul dvs. pentru situatia in care ma aflu : In data de 09.04.2010 am imprumutat o persoana fizica ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut sub semnatura privata intarit de un contract de ipoteca separat pentru garantarea acelui imprumut = titlu executoriu? G_A_F G_A_F Buna ziua, Datele spetei sunt urmatoarele: In fata notarului am semnat impreuna cu partea adversa un Contract de imprumut sub semnatura privata ... (vezi toată discuția)