avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fisa postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fisa postului

In 2004 am fost angajat in functia de electromecanic .In anul 2008 , am semnat ultima fisa a postului ,avand postul de operator cu atributiile : asigura constructia calitatii retelei de distributii si verifica periodic parametrii de functionare.

In present , mi s-a adus la cunostiinta o alta fisa a postului ,avand denumirea postului "electromecanic",diferit de cea din 2008 , iar la atributii mai multe sarcini ,altele decat cele existente pe cea din 2008. Am refuzat semnarea ei,fiind sanctionat. Fisa de post refuzata mi-a fost trimisa prin posta. In concluzie eu am semnat decat fisa postului din 2008 , din 2008 si pana in prezent nu am semnat niciun act additional la CIM. In acest moment care fisa de post este valabila si care denumire a postului este reala , eu fiind sanctionat ca am refuzat sa o semnez pe cea trimisa prin posta ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 19 Septembrie 2015
In c.i.m. ce functie aveti trecuta?
In prezent, am in C.I.M , functia electromecanic.
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2015
cruceru1981, utilizator
Fisa postului trebuie sa cuprinda atributii pentru functia de electromecanic.

Din practica judiciara :
1. „Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii (...)".
( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009, în R.G. Cristescu, C. Cristescu, Codul muncii modificat şi republicat 2011. Analize şi soluţii, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2011, p. 47.)

2." 1.Raporturile juridice de muncă individuale, au un caracter consensual, deoarece depind exclusiv de voinţa părţilor, în condiţiile în care manifestarea lor de voinţă este suficientă şi determinantă în naşterea acestor raporturi. Numai lipsa consimţământului ar putea atrage sancţiunea nulităţii actului ce nu poate fi confirmat prin modalităţile asemănării acestuia conform dreptului comun. Aşadar contestaţiile adresate conducerii de către recurentul reclamant cât şi lipsa unui eventual răspuns sunt irelevante în raport cu împrejurarea că acesta se poate adresa pentru eventualele nereguli constatate numai instanţei de judecată şi numai pentru încălcarea normelor legale ce reglementează raporturile de muncă. Or, exprimarea consimţământului la încheierea actelor juridice contestate produce efectele pentru care s-au încheiat.
2. Refuzul de a accepta noile atribuţii stabilite în fişa postului după exprimarea voinţei de a modifica contractul individual de muncă, reprezintă o atitudine culpabilă a recurentului reclamant. Actul adiţional a cărui anulare se cere nu cuprinde clauze contrare sau drepturi sub nivelul stabilit prin acte normative, fiind în concordanţă cu dispoziţiile art. 11 Codul Muncii. Contestaţiile adresate conducerii de către recurentul reclamant cât şi lipsa unui eventual răspuns sunt irelevante în raport cu împrejurarea că acesta se poate adresa pentru eventualele nereguli constatate numai instanţei de judecată şi numai pentru încălcarea normelor legale ce reglementează raporturile de muncă.
3. Pretenţiile cu privire la neacordarea bonurilor de masă, lipsa comunicării deciziei de sancţionare nr. 287 şi a celorlalte adrese, emise de intimată exced obiectului supus judecăţii, instanţa nefiind sesizată cu o cerere în acest sens."
(Curtea de Apel Braşov, Secţia Civilă şi Pentru Cauze cu Minori şi de Familie, de Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Decizia Civilă nr. 188/R din 20 februarie 2008, www.jurisprudenta.org)

Pana in 2010 am prestat sarcini de servici conform fisei postului din 2008, din 2010 pana in prezent alte sarcini de servici . Faptul ca nu am semnat fisa postului cea noua inseamna ca ramane valabila ? desi apar sarcini in plus ? si nu mai apare postul de operator ?
Este o situatie pentru care nu avem o solutie in legislatie , singura institutie care poate decide este instanta de judecata.

Alte discuții în legătură

Este corect asa? razvandicu razvandicu vreau sa va spun ca sunt de meserie inginer constructor dupa cum sunt incadrat si in contract ca functie dar mi a intocmit fisa postului pentru sef de ... (vezi toată discuția)
Modificare fisa post fara acordul angajatului adrianacali adrianacali Are dreptul angajatorul sa modifice fisa postului fara acordul angajatului? Concret angajatorul doreste sa adauge o activitate pentru care angajatul nu are ... (vezi toată discuția)
Este legal? buna seara. lucrez la un market, incadrarea manipulant marfa, ... anabitta anabitta Bună seara. Lucrez la un market, încadrarea manipulant marfă, deoarece am doar 10 clase terminate. Execut muncă de casier, lucrător comercial și ... (vezi toată discuția)