avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract in per proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract in per proba

In perioada de proba cf art. 31, al 4, indice 1 CM spune ca "Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti. "
Dar stiti ca intern trebuie sa existe un raport de necorespundere profesionala a angajatului in proba in cazul in care angajatorul ii inceteaza contractul prin acest articol!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:23, 16 Iulie 2009
1. Incetarea unui CIM prin notificarea prevazuta de art.31(4.1) din Codul muncii nu mai necesita nici decizie de incetare a CIM, dar unele ITM o cer. Simpla notificare scrisa a uneia din parti, fara motivare, ar trebui sa constituie actul in baza cauia inceteaza CIM.
2. Fiti foarte circumspecti cu indicatiile si parerile functionarilor de la ITM! Nu toti sunt competenti in postul pe care il ocupa si, de multe ori, fac mai mult rau decat bine. Cunosc destui care au plecat din ITM la alt loc de munca din cauza incompetentei colegilor, care se rasfrangea si asupra lor.
3. De regula, un functionar de la ITM nu iti da raspunsul pe loc la o problema. Trebuie mai intai sa intrebe la judet sau chiar mai sus. Nu isi asuma responsabilitati.
Dacă angajatorul apreciază ca necorespunzatoare activitatea prestată de salariat, el poate proceda oricând la concedierea acestuia, pe parcursul perioadei de probă, fără preaviz, în temeiul art. 31 alin.4 ind.1 din Codul Muncii, printr-o notificare scrisă.

:offtopic:
Eu m-as abtine sa fac comentarii asupra functionarilor de la ITM, cu toate ca nu sunt de acord (in mare parte) cu ceea ce se sustine pe forum ... dar as pune o intrebare retorica : De ce se apeleaza la ITM in conditiile in care angajatorul incalca dispozitiile legale privind relatiile de munca, sanatatea si securitatea in munca, iar functionarii acestei institutii sunt incompetenti ?
freeelis:
1. Dupa cum ati observat nu i-am bagat pe toti functionarii de la ITM in aceeasi oala!
2. Ceea ce am spus am spus din experienta pe care o am cu ITM de la infiintare si pana azi.
3. Partea cu SSM este singura care se poate lauda cu rezultate dar si aici activitatea ITM este mai mult posfaptica decat de prevenire.
4. In ce priveste relatiile de munca eu sunt convins ca am dreptate si ca aceasta activitate este de prisos. Ar fi bun un control mai competent din partea ITM si nu s-ar mai intampla atatea probleme intre angajatori si salariati.
5. Intrebarea dvs. nu este retorica, are un sambure de adevar: este singura institutie care ar trebui sa controleze, la sange, respectarea legislatiei muncii dar nu o face (si din cauza incompetentei unor functionari).
6. ITM are puteri limitate asupra angajatorului si de aceea se apeleaza destul de des la instanta de judecata.
7. Daca imi cereti sa ma abtin de la comentarii nu mai vad rostul meu pe acest forum! Comentariile reprezinta parerea mea personala, rezultata din experienta mea si a multor consultanti si useri de pe forum (ca platitori de taxe si impozite, din care sunt platiti functionarii publici, care trebuie sa ne ajute nu sa ne incurce).
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
tudorvaleriu a scris:

freeelis:
..........
7. Daca imi cereti sa ma abtin de la comentarii nu mai vad rostul meu pe acest forum! Comentariile reprezinta experienta mea si a multor consultanti si useri de pe forum (ca platitori de taxe si impozite, din care sunt platiti functionarii publici, care trebuie sa ne ajute nu sa ne incurce).

Nu cred ca am cerut cuiva sa se abtina sa faca comentarii ... ma refeream la mine, cand am postat acel mesaj ... situatia ITM-urilor o cunosc foarte bine si chiar credeti ca inspectorii ITM sunt sigurii functionari care incurca lucrurile ???
Eu as pune in balanta si celelalte persoane care vin in contact cu ITM-ul (angajatori, angajati, contabili, inspectori RU)... si d.p.d.v. al profesionalismului as pune spune ca sunt anumiti inspectori ITM care pot da clasa multor capete luminate din organele centrale de specialitate... si ma opresc aici cu acest mic comentariu .. poate cam rautacios, domnule Valeriu ... si stiti de ce ;)
@freeelis a scris:
Eu as pune in balanta si celelalte persoane care vin in contact cu ITM-ul (angajatori, angajati, contabili, inspectori RU)... si d.p.d.v. al profesionalismului as pune spune ca sunt anumiti inspectori ITM care pot da clasa multor capete luminate din organele centrale de specialitate... si ma opresc aici cu acest mic comentariu .. poate cam rautacios, domnule Valeriu ... si stiti de ce.

Aveti dreptate dar asta este alta poveste care se perpetueaza tot din vina ITM care admite ca angajatorii sa aiba persoane incompetente la RU.
Se poate discuta mult, pe un topic special!
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Incheiere contract de munca atanasoaie atanasoaie O persoana angajata ca sofer (cu contract de munca pe perioada nedeterminata) la o firma ajunge la neantelegeri cu conducerea . I s-a propus trecere pe o alta ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva: este sau nu este??! Maria Adriana Marinescu Maria Adriana Marinescu Buna ziua, am 206 angajati si doresc sa incetez contractele a 102 dintre ei. Toti cei 102 sunt in perioada de proba, deci pot face incetarile conf art 31.3 ... (vezi toată discuția)
Concediere legala viorictin viorictin Care sunt etapele pentru concedierea unui salariat angajat pe durata determinata 3 luni,care s-a dovedit necorespunzator din punct de vedere profesional.Cum sa ... (vezi toată discuția)