avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC si Indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC si Indemnizatie de crestere a copilului

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu informatii juridice in legatura cu situatia mea. Sunt angajata cu un contract pe per determinata, contractul urmand sa expire pe 31.12.15, eu urmand sa nasc in prima jumatate a lunii decembrie. Nu solicit concediu inainte de nastere, dar as vrea sa stiu ce se intampla dupa? Cand as putea depune actele pentru obtinerea indemnizatiei de crestere a copilului (confirm ca am 12 luni lucrate inaintea nasterii copilului)? Din informatiile gasite ar fi in maxim 60 de zile dupa nastere.
Practic, dupa nastere voi mai avea acel contrcat de munca, pentru inca 15 zile si nu stiu exact ce influenta are.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:57, 5 Octombrie 2015
Dupa nastere, puteti depune toate documentele pentru a intra in CCC in termen de 60 de zile de la nasterea copilului. Pentru mai multe detalii, puteti parcurge art. 15 din OUG 111 2010 actualizată privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
1. Un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56, alin. (1), lit. i) din Codul muncii) la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.

2. - Asadar CIM al dvs. va inceta de drept la 31.02.2015.
- Chiar daca nu intrati in concediu de sarcina sunteti obligata sa luati cel putin 42 de zile de lauzie (sau pe toate cele 126 de zile de concediu de maternitate = sarcina si lauzie la care aveti dreptul).


3. Deoarece la data nasterii veti fi in concediu de lauzie aveti doua posibilitati:

A) - Sa depuneti certificatul medical la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care il va plati.
- La terminarea concediului de lauzie puteti solicita indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

B) - Sa va inregsitrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile calendaristice de la incetarea CIM.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia, in continuare de concediu de mauzie si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate (lauzie) si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
- Astfel dupa CCC veti avea o perioada indemnizatie mde somaj pana va gasiti un alt loc de munca.

4. - Actele pentru indemnizatia pentru CCC se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care solicitati indemnizatia.
- Lista cu actele necesare o procurati de la Primarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate si indemnizatia aferenta concediului crestere copil in cazul cim pe perioada determinata EMANUELLA2606 EMANUELLA2606 Buna ziua, Numele meu este Mihaela Ghiorghiu si am si eu cateva intrebari referitoare la concediul prenatal, concediul crestere copil si indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal iadionut iadionut Daca nu mi se mai prelungeste contractul de munca beneficiez de concediu de maternitate? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului. eusicumine eusicumine Buna ziua, Sunt insarcinata in 8 saptamani,lucrez din data de 29 august 2015 si am contract pe un an de zile. Deci eu voi naste undeva la sfarsitul luni ... (vezi toată discuția)