avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Bani şi Afaceri ... Bursa de valori Certificate de actionar la SIF respectiv la o firma la ...
Discuție deschisă în Bursa de valori

Certificate de actionar la SIF respectiv la o firma la care in prezent statul este actionar majoritar

Detin astfel de certificate, emise in noiembrie, respectiv decembrie 1996, mostenite de la parinti (sunt nominalizate in succesiune).
Prin anii '90 parintii au primit ceva dividente, sume modice.
Am cateva intrebari:
-Ce reprezinta astazi aceste certificate de actionar ? Valoric, pe bursa ar trebui sa reprezinte ceva.
-Care mai este regimul lor juridic ?
-Cum pot fi utilizate in avantajul detinatorului ?
-Cum pot fi solicitate sumele din dividente, pe anii in care nu s-a primit nicio instiintare anuala de la SIF/ firma ?
-Care ar fi demersurile ce se pot face pentru activarea acestor certificate de actionar ?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 19:16, 7 Octombrie 2015
Incerc sa va raspund la aceste intrebari, desi nu pot sa ma laud ca as fi specialista in piata de actiuni:

- acest certificat de actionar reprezinta faptul ca detineti acel numar de actiuni trecut in certificat la societatea respectiva; el reprezinta ceva "valoric" la bursa, numai daca societatea respectiva are actiunile listate la bursa -> asta insemna ca ar trebui sa se regaseasca pe listele bursei, sa fie tranzactionate actiunile acesteia pe piata bursiera;

- "regimul juridic" ... reprezinta cota de participare direct proportionala cu actiunile ce le detineti la pierderile si castigurile societatii respective;

- "avantajul detinatorului" ... nu prea inteleg la ce se refera aceasta nelamurire...

- notificati SIF/firma ... dar, trebuie sa stiti ca le puteti solicita numai pe ultimii 3 ani; restul s-au prescris

- nu se pune problema "activarii" ... daca societatea functioneaza si exista pe piata, atunci ele sunt "active"
Pe langa cele de mai sus, va recomand sa urmariti pagina bursei de valori unde pentru sif-uri dar si pentru alte firme cotate, se publica la zi orice informatii apar pentru actionari. In rest, va recomand sa nu asteptati acasa in fotoliu (scuzati dar fara sa fiu malitios, cam asa fac multi), si sa contactati acum depozitarul central care numai el se ocupa de distribuirea de dividende. Daca ati facut succesiunea, trebuie sa anuntati acolo pentru a sti ei unde, la ce adresa sa va vireze banii sau vedeti, ca in functie de ce sif aveti, se pot ridica banii pe ultimii 3 ani si de pe la anumite banci. Cercetati caci e dreptul dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividente si actiuni vaspa vaspa Detin un Certificat de actionar de la marea privatizare. Cum as putea afla daca sunt de luat dividente pe actiunile respective, cu precizarea ca pana acum nu ... (vezi toată discuția)
Mostenire actiuni sif transilvania 1324 1324 Buna ziua am mostenit doua certificate de actionar in valoare de 975000 lei vechi la sif Transilvania, sant pe numele tatalui si mamei care au decedat , pot sa ... (vezi toată discuția)
Certificat de actionar obtinut in 1996, ce pot face cu el? lumyclau lumyclau Buna ziua. As vrea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema- Certificatul de actionar obtinut in 1996 ce se mai poate face cu el? Eu am un Certificat la ... (vezi toată discuția)