avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... NUP la refuz de plata a unui cec
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

NUP la refuz de plata a unui cec

Am avut un cec garantie in alb de la un client ce l-am depus si a fost integral refuzat la plata, suma fiind de peste 300.000 Ron. Banca a sesizat automat politia, eu am depus plangere. Politia, dupa luuungi perioade a decis NUP. Cum e posibil? E un cec, suma mare si nici nu vad sanse de recuperare a banilor. Ce ar trebui sa fac?
Cel mai recent răspuns: ciuruburu , utilizator 18:22, 23 Iulie 2009
Constituiti-va parte civila intr-un proces , lasati penalul , e mai usor pe civil , cereti aplicarea unei masuri asiguratorii .
E cam jigodie acest "partener". Ati fost de buna credinta si l-ati creditat cu marfa si el a atacat investirea CEC-ului
Daca este in insolventa inscrieti-va la masa credala, poate mai recuperati ceva.
Daca nu este in insolventa si creanta dvs. este certa, lichida si exigibila, aveti posibilitatea unei cereri pe emiterea unei somatii de plata OG 5/2001, OUG nr. 119/2007 cu costuri mici . Daca se respinge o astfel de cerere va trebui sa faceti o cerere pe drept comun cu taxarea la valoare
:) Parca mi-ati citit gandurile. Si-a cerut singur insolventa!

Totusi, pentru a evita pe viitor, ce trebuie sa fac pentru ca la un caz similar sa nu mai fie NUP?

Multumesc pentru raspunsuri.
Nu stiu care este profilul firmei dvs. dar nu cred ca veti suporta usor paguba care vi s-a creat.
Oricum pe viitor va trebui ca sa va verificati partenerii.Nu ar strica sa aveti un abonament la ORC- ca sa puteti verifica firma . Acum cativa ani un abonament era circa 300 lei.Consumai cu unele verificari si ti se factura cat ai consumat, astfel ca in permanenta era in cont suma de 300 lei.Acum nu stiu cat mai e
Sa verificati Buletinul insolventei. Chiar si CIP-ul poate fi consultat prin banca dvs. sa va dea informatii legate de un partener.
Evident cele de mai sus se refera la un partener care ar cumpara multa marfa de la dvs.
Dar cel mai bine este sa nu mai admiteti instrumente de plata , in alb, drept garantie. Ati vazut pe pielea dvs. ca este o capcana.
Dvs. spuneti ca pe viitor sa nu mai fie NUP. Parerea mea e sa nu mai luati instrumente de plata in alb drept garantie
cazacioc a scris:

Eu stiu ca exista o Decizie a ICCJ referitoare la CEC-urile lasate in alb drept garantie in care se apreciaza ca in aceste cazuri nu poate fi voba de o infractiune atata timp cat vanzatorul care a primit CEC-ul in alb a admis o astfel de situatie, adica o astfel de garantie.Astfel ca solutia NUP este corecta
Am s-o caut si poate o sa v-o trimit

BIneinteles ca aveti perfecta dreptate! Si normal ca este NUP deoarece s-a prezumat ca emitentul CEC-ului nu avea de unde sa stie cand va fi completat de catre beneficiar! Greseala beneficiarului a fost ca a completat acest CEC!Trebuia sa il puna cu manuta lui pe emitent sa scrie negru pe alb tot CEC-ul!B-)
Dle Marghescu , v-am spus acum ceea ce trebuie sa faceti : sa il puneti pe emitentul CEC-ului (in cazuri viitoare) sa va completeze absolut toate rubricile , inclusiv data! Fiindca asta este motivatia prin care scapa acesti indivizi!Spun ca ei niciodata nu aveau intentia sa va pacaleasca dar nu au stiut ca ati introdus CEC-ul la plata la o data cand ei , "din intamplare" nu aveau disponibil in cont!
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat

Alte discuții în legătură

Fila cec introdusa la plata dupa intrarea societatii emitente in insolventa. 200360PIM 200360PIM Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema ; SC X SRL lasa ca garantie lui SC Y SA pentru materiale furnizate o fila CEC in alb , urmand ca Y sa ... (vezi toată discuția)
File cec garantie Nafets Nafets Am o firma de prestari servicii si in contractele cu furnizori emit file CEC in alb cu titlul de garantie pe care furnizorii le pot folosi respectand anumite ... (vezi toată discuția)
Cec in alb garantie Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Am eliberat unei societati comerciale, in baza unei minute aditionala la un contract comercial, o fila de CEC in alb ca garantie ca voi plati marfa in ... (vezi toată discuția)