avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Titular PFA si coasigurat in acelasi timp
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Titular PFA si coasigurat in acelasi timp

O persoana, titular PFA, poate fi si coasigurata la sanatate, ca urmare a luarii in intretinere de catre sot? Din cate cunosc, persoana titulara PFA este asigurata la sanatate, intrucat trebuie sa declare un venit minim in baza caruia este asigurata, dar nu stiu cu exactitate acest lucru. Astfel, ca PFA, platesti contributia la sanatate chiar daca nu realizezi venituri?
Altfel, poate fi luata in intretinere si ca atare, sa fie coasigurata la sanatate?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:41, 21 Octombrie 2015
Potrivit art.224 alin.1 lit.b teza a II-a din Legea nr.95/2006, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

OUG 44/2008 prevede ca, PFA este asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege. (art.18)
Sa inteleg ca PFA-urile nu datoreaza neaparat contributia la sanatate (persoana in cauza nu are si calitatea de salariat), in baza careia sa fie asigurata?
Multumesc!
PFA nu se poate angaja pe sine insasi si, prin urmare, nu are si calitatea de salariat al PFA.

Din textul de lege reiese clar ca , PFA are dreptul de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributie sanatate carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Nu stiu cum procedeaza acum o persoana care nu are venituri .... a intrat in vigoare prevederea cf careia acea persoana nu plateste decat atunci ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate bogdanel29 bogdanel29 buna ziua as dori si eu sa intreb daca eu nu lucrez nicaieri ca nu pot cat m-ar costa asigurarea de sanatate datimi un raspuns daca doriti (vezi toată discuția)
Un părinte pensionar poate avea coasigurat fiul major? Anina1 Anina1 Bună ziua, îmi puteți spune vă rog, dacă un părinte pensionar își poate lua copilul (35 de ani) ca și coasigurat? Dacă nu se poate, va rog să-mi ... (vezi toată discuția)