avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Luarea in spatiu a unei rude
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Luarea in spatiu a unei rude

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Am un unchi care a divortat de sotie si s-a mutat in casa bunicilor fara nici un act de proprietate. Acum trebuie sa-si schimbe buletinul si doreste sa-l ia mama mea in spatiu. Va rog sa-mi spuneti ce riscuri implica luarea in spatiu si cum se poate anula. Acest lucru ii da dreptul sa vina sa locuiasca in casa mamei? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:30, 21 Octombrie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Luarea in spatiu,respectiv acordarea vizei de resedinta/flotant se poate realiza numai cu acordul proprietarului imobilului
In situatia in care mama dv este de acord sa acorde viza de resedinta,automat unchiul obtine viza pe BI/CI,respectiv va avea dreptul sa locuiasca la adresa de resedinta
luari in spatiu" si mie mi-a iesit tot comodat (imprumut de folosinta).
Referitor la "anularea luarii in spatiu",procedura este mult mai complea si mai anevoioasa
Acordul dat de proprietarul spatiului se poate revoca extrem de usor, chiar daca celor de la SEIP sau Politie li se pare greu.
Este suficient ca proprietarul sa faca o declaratie notariala de retragere a acordului ca persoana sa mai locuiasca in spatiul respectiv, si aceasta trebuie depusa la Politie, iar in baza ei si din momentul depunerii ei la Politie, persoana in cauza se a afla in ilegalitate.
Politia,in temeiul disp L nr 61.1991 rep,poate verifica sesizarea proprietarului,va constata ca persoana locuieste fara forme legale si fara acordul proprietarului si va dispune sanctionarea acesteia
Din punct de vedere juridic,luarea in spatiu in baza careia se obtine o viza de flotant, reprezinta o forma de comodat, adica de inchiriere gratuita a unei locuinte.
Insa comodantul=proprietarul nu poate cere restituirea lucrului inainte de implinirea termenului stipulat in eventualitatea existentei unui contract de comodat incheiat cu unchiul dv
Restituirea lucrului=apartamentului,nu poate sa depinda exclusiv de vointa comodantului=
proprietarului,daca posibilitatea denuntarii unilaterale nu a fost prevazuta in contract.
Se poate solicita instantei de judecata de catre proprietar ,sa dispuna hotarare prin care sa oblige pe comodatar=unchi la restituire apartament ,chiar inainte de satisfacerea trebuintelor sale,numai in situatia in care comodantul=mama dv ar cadea "intr-o trebuinta mare si neprevazuta"
Avand in vedere consecintele pe care le genereaza acordarea vizei de resedinta,aceasta trebuie acordata numai dupa o atenta si responsabila analiza care sa indeparteze situatiile neplacute de apelare la autoritati,inclusiv politie si instanta de judecata pentru evacuare persoana



1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Interventie moderator!
Dumneavoastra cititi ce scrieti?! Procedura e complexa si anevoioasa sau e extrem de usoara?
ynocentta a scris:

Referitor la "anularea luarii in spatiu",procedura este mult mai complea si mai anevoioasa.
Acordul dat de proprietarul spatiului se poate revoca extrem de usor ...


V-am rugat de nu stiu cate ori sa nu mai spuneti asta! Daca oamenii va iau in serios pierd timp pe la notar si dau banii degeaba pe declaratie!
ynocentta a scris:

Acordul dat de proprietarul spatiului se poate revoca extrem de usor, chiar daca celor de la SEIP sau Politie li se pare greu.
Este suficient ca proprietarul sa faca o declaratie notariala de retragere a acordului ca persoana sa mai locuiasca in spatiul respectiv, si aceasta trebuie depusa la Politie, iar in baza ei si din momentul depunerii ei la Politie, persoana in cauza se a afla in ilegalitate.

Consimtamantul exprimat in fata lucratorilor de la Evidenta NU poate fi anulat prin declaratie notariala. Doar instanta poate decide anularea.
Acesta este un avertisment prietenesc dar prima oara cand mai scrieti de declaratia aia o sa primiti unul in sectiunea dedicata sanctiunilor.
In rest, mesajul dvs. e un amestec de informatii ametitoare pe care chiar nu inteleg de ce le-ati trantit aici. Il las doar ca sa il puteti reciti si cu speranta ca veti intelege cate chestii inutile (pe langa cele eronate) ati scris.


@ligia86

1. Sigur ca poate locui acolo insa doar daca mama ii permite sa se instaleze. Daca nu il lasa, nu prea are cum sa intre. Practic, situatia poate fi neplacuta in cazul in care el nu are unde sa stea. Poate ii trebuie omului doar ca sa aiba carte de identitate cu care sa poata iesi din tara, nu stiu ce sa zic in afara de faptul ca daca nu are incredere in el ca om poate n-ar fi bine sa isi dea consimtamantul.

2. Cartea de identitate nu se poate anula decat in urma unei actiuni in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2015
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Viza de flotant Orasand Orasand Buna ziua!As avea o intrebare.De curand am dat apartamentul nostru cu contract decomodat da doar semnat intre noi si ei,iar acum dupa cateva zile mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Luare in spatiu cu viza de flotant /anulare luare in spatiu lucianbenu lucianbenu as dori sa stiu cum pot sa anulez o luare in spatiu fara contract de inchiriere a unei rude care nu are drept de propietate asupra imobilului iar adoua ... (vezi toată discuția)
Anularea acordului de luare in spatiu mariana_1 mariana_1 din motive intemeiate, am luat acum un an in spatiu o persoana. adresa ei pe buletin in acest moment este la domiciliul meu. stie cineva (pentru ca m-am ... (vezi toată discuția)