avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revendicare

Buna ziua,
Am o suprafata de pamant de 1600 mp intravilan, dar pe actul de donatie este trecut doar 800, pentru ca atat a fost declarat de bunici. Pamantul este imprejmuit de peste 20 de ani, este declarat la primarie 1600 si platit toate taxele de vreo 9 ani. Am inteles ca doar prin hotarare judecatoreasca pot sa recuperez cealalta jumatate. Imi puteti spune si mie cum sa procedez si ce sanse de castig am. Multumesc anticipat.
Cred ca va imaginati faptul ca oricat de mult am dori sa va ajutam, situatia juridica reala a terenului, numai dvs. o puteti obtine...respectiv titlul de proprietate pentru diferenta de 800m.p.
Doar in functie de aceasta informatie puteti sa va rezolvati "problema" si presupunand ca ati apela la initierea unui proces (revendicare/uzucapiune) oricum aveti nevoie de sfatul concret si/sau asistarea/reprezentarea in instanta a unui avocat! :)
Mi-ati spus ce deja stiam. Ma asteptam ca din partea unui avocat sa aud niste opinii folositoare.
Ce cai de rezolvare a situatiei am. Iar dc doar uzucapiunea este la indemana, cam cat costa (am auzit de la alti oameni nespecializati ca este foarte costisitor si ca timp si ca bani#-o:stunned::O)ca sa stiu de cati bani trebuie sa dispun si daca merita, la o valoare a terenului sa zicem de 40.000 ron.
Faptul ca v-am confirmat ceea ce deja stiati, dovedeste ceva, zic eu...iar sfaturile noastre sunt "folositoare" in masura in care dvs. alegeti ce sa faceti cu ele...sau nu...raportat la actele/situatia exacta care exista in realitate!
Referitor la taxele de timbru, onorariul avocatului, daca merita sau nu merita, nu pot sa va spun decat ca depinde de foarte multe aspecte si pot sa va raspund cu titlu "ipotetic" ca aceste cheltuieli pot ajunge la suma de 3000 euro...12.000 ron...
In alta ordine de idei, banuiesc ca daca pentru aceleasi informatii plateati un onorariu la un coleg/colega avocat, cu siguranta ca informatiile ar fi fost "folositoare" si probabil cu o mica eroare de calcul v-ar fi spus si care ar putea fi eventualele cheltuieli ...
Am observat din experienta desigur ca oamenii sunt mult mai politicosi atunci cand "platesc" obtinerea unei informatii comparativ cu atitudinea pe care o au atunci cand primesc aceeasi informatie "gratis"...sa nu ma intrebati de ce :)
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
"Cred ca va imaginati faptul ca oricat de mult am dori sa va ajutam, situatia juridica reala a terenului, numai dvs. o puteti obtine...respectiv titlul de proprietate pentru diferenta de 800m.p."

In primul rand sa anumite lucruri:

1. Cand m-am referit la faptul ca stiam deja, ma referit la faptul ca numai de mine depinde atat si nimic mai mult.
2. In al doilea rand nu am stat 20 de ani cu mainile in san pentru ca am abia 25 si deabia de acum un an lucrurile au inceput sa depinde de mine, pana atunci nu am avut nici un cuvant de spus.
3. Sper ca sunteti de acord cu mine cand spun ca informatiile platite sunt si mult mai complete de cele mai multe ori.
Am apelat aici mai intai ca sa imi fac o imagine despre ce este vorba ca sa nu ma duc in prima faza la un avocat sa imi umple capul cu informatii si sa plec de acolo mai nedumerit decat am ajuns, si cred ca asta e de fapt si rolul vostru ca sa zic asa sa le dati niste indrumari.
Oricum apreciez informatiile oferite si dc mai aveti si altele ar fi foarte drumos din partea voastra.
Succes in continuare.
Domnule adrian, oricat de mult as vrea sa va dau informatii la obiect, nu ma cum...
Merge o uzucapiune aici, dar nu stim care este situatia juridica a terenului...
Terenul are o situatie de fapt (aceea ca dv. il folositi) si una de drept, adica juridica (anume ca el apare pe undeva ca fiind proprietatea lui X).
In functie de situatia juridica, costurile si timpul alocat sunt mai mari ori mai mici, diferentele fiind de la 3-4 luni la 3-4 ani...
Depinde daca: gasiti situatia terenului in cauza; aveti martori; gasiti mostenitorii lui X; se face expertiza repede etc.
Nu avem cum, in lipsa situatiei juridice sa dam o parere, diferentele sunt enorme.
Taxa de timbru e la valoarea terenului, sub 10%. Se mai pune expertiza, peste 500 de lei. Mai sunt avocatul/avocatii, de la caz la caz, poate 3 lei, poate 500 de lei, in functie de cum isi evalueaza fiecare, pentru ce parte e angajat etc.
Adaugati un serviciu specializat in arbori genealogici ori un detectiv, daca va e dificil pana la imposibil de gasit rude, mostenitori ai lui X.
Puteti face una sau mai multe actiuni in instanta, in functie de caz si de datele pe care le gasiti.
Imi amintesc de faptul ca la o uzucapiune mi-a luat 6 luni sa obtin date de la DITL primarie... innebunise si judele, nu stia ce sa mai ceara, cum, cui si pe care sa mai amendeze!
Cam asta e cam la obiect, mai mult nu am date sa completez! De aceea v-au spous toti sa mergeti la un avocat, sa obtineti situatia si sa va spuna aplicat.
Succes!

Alte discuții în legătură

Uzucapiune Andreea cip Andreea cip In cazul uzucapiunii...pe cine dau in judecata,?fostul propietar sau pe vecinul ca nu.mi semneaza de vecinatate? (vezi toată discuția)
Donatie&cadastru adrian20 adrian20 In 1995 tatal meu a primit prin donatie un teren de la fratii lui. Intre timp unu dintre ei a decedat, iar celalti spun ca vor surpa donatia. #-oMai pot surpa ... (vezi toată discuția)
X doreste sa vanda o casa cu curtea/gradina aferenta mostenire ... Constantin Brancoveanu Constantin Brancoveanu X doreste sa vanda o casa cu curtea/gradina aferenta mostenire de la parinti. 1. Conform titlului de proprietate, terenul are 1800 mp, in urma masuratorilor ... (vezi toată discuția)