avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa de munca nevalorificata la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa de munca nevalorificata la pensie

O persoana a primit decizia de pensionare limita de varsta dar in calcul nu au fost inclusi si anii lucrati in grupa a - 2- a total 14 ani si 1 luna ani lucrati in functia de primitor distribuitor si gestionar la o balastiera apartinand unui trust de constructii. Pe decizia de pensionare la motivare scrie " meseria de primitor-distribuitor nu se regaseste in nomenclatorul cu grupe de munca". Exista o rezolvare? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:38, 19 Decembrie 2015
Tot timpul am scris despre litigii de munca legate de acordarea/ neacordarea de grupe de munca, plecand de la mentiuni existente/ lipsa de mentiuni in carnetele de munca, intocmire/ neintocmire documente prevazute de lege pentru acordarea de grupe de munca, etc.
Am mentionat in mesaje anterioare ca Ordinul nr.50/ 1990 completat cu toate modificarile ulterioare, la 31.08.1994, nu a fost publicat in MO (nu stiu motivul), dar a fost trimis de catre Ministerul muncii la casele de pensii, ITM, mari unitati, centrale sindicale. Sindicatele din unitati au fost cele care au sustinut refacerea tuturor documentelor. Din pacate, exista multe instructiuni interne ale CNP si ale MM care nu s-au publicat in MO si care se aplica.
Daca nu se tine cont de acest ordin completat (cu mult mai multe pozitii mentionate in anexe), pensionarii au numai de pierdut.
1. Concluzionând, domnule Popa, nu există prevedere legală care să susțină afirmația dvs. potrivit căreia angajatorul trebuia să facă "actualizare încadrare în grupa de muncă conform ultimului act normativ emis". V-am rugat și eu, și domnul Tudor să o scrieți, dar nici acum nu ați scris nimic.

Prin urmare, domnul care a scris aici și alte persoane aflate în situații similare nu au temei legal să solicite angajatorilor să le efectueze astfel de „actualizări” în carnetul de muncă.

2. Deci dvs. susțineți faptul că un pensionar care primește o decizie de pensie din care rezultă că nu i-a fost valorificată o perioadă lucrată în grupa de muncă, perioadă înscrisă în carnetul de muncă, trebuie să își dea în judecată fostul angajator.

În primul rând, în această situație decizia de pensie va rămâne definitivă întrucât nu va fi contestată în termen. Dacă pensionarul va pierde procesul cu fostul angajator, perioada lucrată în grupe de muncă și înscrisă în carnetul de muncă nu va mai fi valorificată niciodată la pensie iar pensionarul va pierde bani în mod definitiv.

Dar haideți acum să lămurim următorul aspect: care ar fi motivarea unei astfel de cereri? Orice cerere de chemare în judecată trebuie motivată în fapt și în drept. Dacă nu este motivată, ea va fi anulată de instanță în procedura de regularizare.

Sper că vă dați seama că motivarea nu poate consta în faptul că „așa a zis casa de pensii atunci când nu mi-a valorificat perioada la pensie”. Casele de pensii nu au nicio atribuție în sensul verificării și confirmării înscrierilor din carnetul de muncă, iar acest aspect rezultă din Legea nr. 263/2010 și din regulamentele de organizare și funcționare a lor.
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Am raspuns de mai multe ori, citez din ultimul mesaj: ".... Am mentionat in mesaje anterioare ca Ordinul nr.50/ 1990 completat cu toate modificarile ulterioare, la 31.08.1994, nu a fost publicat in MO (nu stiu motivul), dar a fost trimis de catre Ministerul muncii la casele de pensii, ITM, mari unitati, centrale sindicale. Sindicatele din unitati au fost cele care au sustinut refacerea tuturor documentelor. ...."
Nu trebuie ca pensionarii sa solicite angajatorilor sa modifice/ sa actualizeze in carnetele de munca. Trebuie deschisa actiune in instanta. In dosarele la care se va efectua expertiza tehnica judiciara si se va invoca existenta Ordinului MMPS nr. 50/ 1990 completat cu toate avizele la 31.08.1994 (niciodata MM nu a negat existenta acestui document ca fiind emis si trimis spre aplicare CJP, ITM, sindicate, mari unitati, etc.), reclamantii vor avea castig de cauza.
2. Da, trebuie deschisa actiune impotriva angajatorului pentru incadrarea corecta in grupa de munca.
Nu am sustinut in mesajele mele ca decizia de pensionare nu trebuie contestata. Pe forum nu am comentat decat pe domeniul conditii de munca, nu si pentru domeniul relatii de munca si asigurari sociale, in conditiile in care alti utilizatori au dezvoltat acest aspect.
In plus, in multe cazuri, utilizatorii deschid discutii legate de grupa de munca, la intervale de timp mult depasite fata de perioada legala pentru contestarea deciziei de pensionare.
O motivare a deschiderii actiunii in instanta ar putea fi:
In fapt - exista un document emis de catre MMPS care nu a fost avut in vedere de catre angajator, acesta avand in vedere doar forma initiala a documentului.
In drept - lucratorii sunt indreptatiti sa beneficieze de forma favorabila lor a unui document emis de catre MM pentru incadrarea in grupa de munca.
Ca motiv, de cele mai multe ori, reclamantii au precizat punctul din anexa la Ord. MMPS nr.50/ 1990 completat la 31.08.1994 la care se incadreaza activitatea acestora.
La aspectul juridic al acestui paragraf poate nu am fost prea clar. Am efectuat doar expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii, incredintate de catre instantele de judecata si nu am studiat in detaliu motivarea pentru care pensionarii au deschis actiune in instanta.
Personal nu am cunostinta de cazuri in care pensionarii au deschis actiune in instanta invocand existenta Ord. 50/ 1990 completat la 31.08.1994 si li s-a respins actiunea.
Nu am sustinut ca, CJP ar avea vreo atributie in verificarea si confirmarea incadrarii in grupa de munca.
Nu am sfatuit pe nimeni, sa dea in judecata CJP daca nu i s-a luat in calcul grupa de munca, pe motiv ca nu a fost o incadrare corecta in carnetul de munca.
Atunci cand au existat refuzuri din partea CJP pentru a avea in vedere anumite incadrari in grupe de munca mentionate in carnetele de munca, am sfatuit pensionarii sa solicite adeverinte de la angajator intocmite conform anexei 14 din HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare si sa le prezinte la CJP.
Din experienta multor expertize tehnice judiciare efectuate am constatat ca, CJP nu au avut in vedere, de regula, acele mentiuni din carnetele de munca, incomplete, respectiv pe cele la care nu s-a anexat decizia interna de nominalizare a lucratorului in locul de munca/ activitatea/ meseria mentionate in anexele la Ord.nr.50/ 1990 ca fiind incadrate in grupa de munca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2015
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta conform ord.50/1990 canca canca Am lucrat in mediu radioactiv incepind cu 14.04.1988 pina 30.05.1992. in respectiva perioada am fost incadrata in gr.I. Mi s-a eliberat adeverinta de la ... (vezi toată discuția)
Pozitia 180 lit b anexa ii a ordinului 50/1990 Mircea 2018 Mircea 2018 Buna ziua, In vederea depunerii dosarului de pensie, lichidatorul judiciar mi a eliberat o adeverinta privind perioada lucrata in grupa II, conform poz 180, ... (vezi toată discuția)
Valorificare grupa superioara de munca mimimuscoiu mimimuscoiu Adeverinta care atesta incadrarea in gr ii demunca nu a fost valorificata de catre CJP Bv pe motiv ca documentul justificativ prin care s a facut nominalizarea ... (vezi toată discuția)