avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Citire repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Citire repartitoare

Buna ziua,

Am inteles de la administratorul de pe scara, ca fiecare apartament ar trebui sa dea 10 lei ca sa ni se citeasca repartitoarele, aceasta citire fiind facuta de nu stiu ce firma.
E legal sa ti se ceara bani pentru ceva ce.. e obligatoriu sa faci? Adica sa citesti repartitoarele pentru a vedea consumul? Ce-ar fi daca ni s-ar cere bani si la citirea contorului de gaz sau la cel de curent, in lunile in care se face regularizare?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:14, 9 Noiembrie 2015
Unde se prevede ca nu are voie? Asociatia isi poate stabili singura modul de repartizare a cheltuielilor. Plata caldurii se poate repartiza similar consumurilor de apa calda sau rece cu conditia ca proprietarii sa declare consumuri corecte.
In Ord.343/2010 al ANRSC,cap.1,art.1(5)
cyan a scris:
Plata caldurii se poate repartiza similar consumurilor de apa calda sau rece cu conditia ca proprietarii sa declare consumuri corecte.

Sunteti in eroare. Probabil ca in asociatia dumneavoastra nu aveti repartitoare de caldura si credeti ca gestionarea, calculul si repartizarea costurilor, pe baza repartitoarelor montate pe calorifere, ar fi la indemana administratorilor de asociatii. Nu se poate. Asta o face firma specializata cu ajutorul unui soft conceput special pentru aceasta treaba.

Administratorul, cred, ca v-a derutat scotand din context aceasta plata.

Avand repartitoare, calculul caldurii se face in mod obligatoriu de catre firma care v-a montat repartitoarele. Pentru aceasta actiune se incheie un contract intre asociatia de proprietari si firma respectiva unde este prevazut si acest comision pentru calcul si citire repartitoare.
Este o suma fixa care se plateste chiar si in cazul in care citirea repartitoarelor este facuta de administrator sau de locatar personal si este inclusa in cota repartizata fiecarui apartament.

Comisionul este inclus pe tabelul centralizator venit de la firma pentru administrator si care sta la baza completarii rubricii de caldura din lista de intretinere, dar se regaseste si in fisa personala - tot de la firma - care vine o data cu tabelul centralizator si se da locatarului, fisa in care se gasesc detaliile calculului, dar si costurile prestatiei - acel comision de care vorbeati.

Comisionul trebuie inteles mai mult pentru calculul caldurii si optional pentru citire.

Daca administratorul vorbeste din doi in doi si pe diagonala nu va putea lamuri pe nimeni niciodata.
Blocul a decis sa foloseasca repartitoare. Interpretarea citirilor acestor repartitoare nu le poate face decat o firma care are licenta pentru asa ceva.

Asa cum se afirma: nu e normal, dar e legal!
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
Admin, administrator

Alte discuții în legătură

Iz de fals in administrare - energie termica Tonyde Tonyde Buna ziua. Pe scurt: Administratia are un intelegere cu firma de repartizare a costurilor la caldura. Am primit de la firma respectiva un document, ... (vezi toată discuția)
Plata costuri factura caldura sangel sangel Buna ziua Am mare nevoie de ajutorul dvs. sa ma lamuriti intr-o problema de calculatie costuri caldura. Locuiesc la apartament de bloc 2 camere parter ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract repartitoare sarah1985 sarah1985 Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat ... (vezi toată discuția)