avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ IN CONTRADICTORIU. DIVORT INCHEIAT.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ IN CONTRADICTORIU. DIVORT INCHEIAT.

Buna ziua,
Pentru ca in curand va avea loc cu siguranta un partaj in contradictoriu, va prezint urmatoarele aspecte si am rugamintea in masura in care se poate sa-mi raspundeti. Imi dau seama ca pretind un calcul greoi, dar situatia financiara ma indeamna sa procedez astfel, pentru ca va fi nevoie de implicarea financiara a parintilor mei.
- Am achizitionat cu credit ipotecar in 2004 - pe numele de fata - un apartament in valoare de 10.000 euro. Din cei 10.000, avansul de 3.000 euro i-am achitat pe loc cumparatorului. In 2006 m-am casatorit si in 2007 am achitat integral apartamentul. De la inceput am locuit in acest apartament impreuna cu viitorul meu sot.
- Acest apartament a fost vandut imediat. Toti banii au fost investiti in urmatoarele achizitii imobiliare:
- Am achitat in 2007 un teren in valoare de 20.000 euro si am construit o casa in valoare de 36.000 euro.
- Cu aceasta ocazie avem o datorie la banca de 10.000 euro.
- Anul acesta am divortat. Am intentia de a ramane in casa impreuna cu copilul meu din prima casatorie. Va trebui fostul sot despagubit.
- Mentionez ca am primit o donatie (fara acte) de la fosta soacra in valoare de 12.000 euro. Si dansa de la noi a primit ajutor financiar in tot acest timp de cand ne-am cunoscut - insumand 3.000 euro (fara acte).
- As putea sa ma folosesc de o expertiza financiara in urma careia sa se dovedeasca contributia salariala mult mai mare a mea decat a sotului (~75% eu si 25% sotul).
In sfarsit, imi puteti spune estimativ la ce despagubire finaciara sa ma astept?

Inca nu putem deschide proces, pentru ca nu este definitivat cadastrul terenului si al casei, s-au descoperit niste suprapuneri de terenuri.

Multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: macho , utilizator 12:36, 4 August 2009
reclamantul este persoana care introduce in instanta cererea.
daca actiunea este introdusa de catre reclamant, el poate solicita cheltuielile de judecata , ceea ce inseamna ca instanta il poate obliga pe parat sa restituie reclamantului toate cheltuielile de judecata ce acesta le-a suportat .
din motiv ce dvs doriti sa ramaneti in imobil , parerea mea este ca dvs ar trebui sa cereti partajul . obligandu-va binenteles la plata sultei .
dar asupra acestei probleme, privind atribuirea imobilului doar instanta decide .
insa faptul ca sotul a plecat de catecva luni din casa, nu conduce neaparat la concluzia ca acesta a renuntat la imobil si nici nu are vreo relevanta in cadrul procesului de partaj.
...intr-o situatie similara ma aflu si eu...sotia a plecat de acasa acum aproape 2 luni...as vrea sa raman cu apartamentul si sa-i platesc sulta, am ceva sanse (inainte de a ma casatori am mai avut un imobil pe care l-am vandut si cu acei bani + diferente comune) l-am cumparat pe acesta...
Daca am introdus deja cererea de divort + partaj la inceputul lunii iunie mai platesc cei 3 % sau se considera bune vechile taxe (de dinaintea aparitiei monitorului oficial de pe 13 iulie) ?
Prima sedinta pentru divort va fi la inceputul lunii septembrie...din cauza vacantei judecatorilor.

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2009
loanabelciu, utilizator
Domnilor avocati, fostul meu sot imi cere zilele acestea o parte din banii pe care ii datorez, in conditiile in care eu vreau sa raman in casa. Mentionez inca o data ca suntem in situatia in care - datorita faptului ca s-a constatat o suprapunere de terenuri - cadastrul nu este finalizat, casa nu este intabulata. Cererea pentru partaj nu a fost introdusa inca de niciunul din noi. Cum voi proceda in legatura cu banii pe care acesta ii solicita? Eu vreau sa aman cat se poate de mult aceasta despagubire...
Din pacate nu prea se poate si sa amanati sa ii dati banii .. si sa ramaneti in casa ..... si sa nu introduceti actiunea.
Deocamdata nu aveti ce sa ii platiti daca nu ati introdus actiunea. Dupa introducerea unei actiuni va puteti intelege cu sotul in privinta sumei pe care i-o veti plati, a termenelor de plata samd ...
Pana atunci vorbim de pielea ursului din padure daca nu v-ati decis nici macar ca e cazul sa introduceti actiunea.
Inactiunea nu e in nici un caz o solutie preferabila iar dpdv financiar timpul curge impotriva dvs. ...
apaidiu a scris:

Pentru a mai prinde taxele actuale pentru partaj eu as introduce actiunea si as suspenda-o .. Apoi cand rezolvati problema cu actele il repuneti pe rol.
DIn cate am vazut noile taxe intra in vigoare peste 90 de zile.



Buna ziua!

Raspunsul dumneavoastra imi da o speranta intr-o situatie oarecum asemanatoare. Apartamentul ce va fi disputat la partaj a fost cumparat 30% cu credit nevoi personale cu ipoteca si 70% bani proveniti din vanzarea unui bun propriu, un alt apartament, fapt dovedit printr-un ordin de plata. Problema mea este ca fostul sot nu vrea sa paraseasca locuinta, iar noile taxe pentru partaj ma determina sa caut alte solutii.

Va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarele lamuriri:

1. Daca as introduce o cerere de partaj in momentul acesta (divortul este pronuntat, pe 15 aug devine definitiv si irevocabil) voi plati taxa fixa si nu 3% din valoarea masei partajabile?
2. In cat timp as putea suspenda procesul?
3. La repunea lui pe rol evit plata celor 3%?
4. As putea in acest timp initia o ordonanta presedintiala pentru a-l evacua pe fostul sot din apartamentul care se va dovedi pe viitor ca-mi apartine?

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

"intelegere" nula...?? ADANNA ADANNA Buna ziua, Revin cu un sb deschis cu ceva timp in urma... Va spuneam atunci ca ajunsesem la o intelegere cu ex-sot asupra unei sume ca despagubire de 8000 ... (vezi toată discuția)
Partaj - sotul nu vrea sa vanda casa violeta54 violeta54 Buna ziua Vreau sa incep actiunea de divort, am vb. cu sotul meu si mi-a spus sa fac ce vreu. Dar avem o problema :in 2011 am construit o casa unde suntem 3 ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj auracata auracata buna ziua. sint casatorita din 2002 si locuiesc intr-un apartament cu 3 camere proprietate comuna.(cu toata ca , casa este cumparata numai din banii mei).sotul ... (vezi toată discuția)