avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Studiu de insorire
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Studiu de insorire

Pe terenul alaturat casei noastre se construieste o casa P+E+M cu inaltime de 10m la distanta de 60 cm de hotar .Casa noastra este numai parter iar constructia noua este asezata la 3 m, paralel pe latura sudica in asa fel incat o umbreste total.Va rog sa-mi spuneti daca nu ar fi trebuit sa existe un studiu de insorire care sa arate in ce masura ne afecteaza iluminatul si,daca da,cine trebuia sa-l solicite si cine verifica existenta lui.
Mentionez ca am facut sesizari la primarie si la inspectorat dar inca nu am primit nici un raspuns scris ci numai verbal de la primarie-nu mai este nevoie de studiu de insorire. Cum ar trebui sa actionez in continuare?.Stiu ca exista un ordin al MS privind normele de igiena si sanatate a populatiei.Cine il aplica?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 10:26, 29 Noiembrie 2015
În baza L. 544/2001 aveți dreptul să solicitați primăriei copii după Certificatul de urbanism și Autorizația de construire a respectivei construcții.
Este posibil să fi fost impus acest studiu și alte condiții , însă respectivul proprietar să nu le fii respectat.
O întrebare, în zonă , construcțiile au această înălțime (de 10 m) sau sunt construcții joase . Și acest detaliu contează. Puteți solicita suspendarea executării construcției inclusiv anularea AC
In primul rand,multumesc pentru raspuns.
Am fost la primarie,si,la insistentele mele,mi s-a aratat certificatul de urbanism in care nu este cerut studiu de insorire.Mai mult chiar,doamna care lucra la sesizarea mea-pe care nu a terminat-o,desi au trecut 2 luni de la depunere,mi-a comunicat verbal ca nu este nevoie de nici un studiu de insorire si ca am pretentii cam mari,imi trebuie lumina,ar trebui sa ma obisnuiesc cu ideea ca stau in Bucuresti ,astea sunt conditiile,trebuie sa le acceptam.
Pt. ca nu am primit inca raspunsul scris,m-am inscris in audienta in data de 09.12.2015.
Am incercat sa ma informez despre aceste reguli ,am vorbit cu arhitecti si cu 2 avocati.Toata lumea se balbaie.Toti imi spun ca depinde de primarie.
Eu ce ar trebui sa fac?Sa stau cu mainile-n san neputincioasa?Sa dau primaria in judecata urmand ani de procese in urma carora nu stiu daca se rezolva ceva?Nimeni nu-mi poate spune daca acel ordin al ministerului sanatatii privind insorirea trebuie pus in practica si daca da,cine se ocupa de verificarea lui?
Va rog,am mare nevoie de ajutor.
In zona sunt case vechi parter,dar au inceput sa apara si vilute cu 1 etaj,iar la o distanta ceva mai mare se construiesc acum si blocuri.
Solicitați în scris Certificatul de urbanism și AC respective. Cu aceste 2 acte administrative vă adresați Prefecturii , CARE ARE DREPTUL ȘI OBLIGAȚIA DE A VERIFICA LEGALITATEA EMITERII ACESTOR ACTE- invocați Ordinul nr. 456/2014 privind procedurile de control ale statului la autoritățile administrației publice. nDeoarece nu s-a cerut studiu de însorire, este deja o nelegalitate a actelor având în vedere că nu este respectată distanța de 1/2 dintre cele 2 construcții (construcția nouă va avea 10 m. ). Nu vă luați după ce spune un salariat al primăriei - ori în București ori la Cucuieții din deal , trebuie respectată legea.nPuteți solicita în regim de urgență, în instanța de contencios administrativ , prin acțiunea numită ORDONANȚĂ PRESEDINȚIALĂ , suspendarea lucrărilor până la controlul Prefecturii.n. Este o acțiune care se pretează cazului de față fiind un caz de urgențănNu vă luați după vorbe ci numai după răspuns scris al primărieI
Multumesc inca o data.Va spusesem ca am solicitat si sfatul unor avocati,probabil nu specializati pe probleme de urbanism si construtii,si m-au avertizat in legatura cu ordonanta presedintiala la care trebuie depusa o suma de bani pe care o poti pierde daca se constata ca ai oprit lucrarile constructiei fara sa ai dreptate.Eu asta as vrea sa stiu-daca am sau nu dreptate.Ultima avocata mi-a spus ca fiecare sector are regulile lui de urbanism si in functie de ele emit certificatele de urbanism.Eu nu ma pricep,am incercat sa citesc si din ce am inteles ar fi trebuit sa fie solicitat un studiu de insorire daca distanta dintre cladiri este mai mica decat 1/2 inaltimii celei mai mari.Dar se pare ca totul poate fi interpretat.Aveti cunostinta despre cineva specializat pe astfel de probleme ?Daca tot mi-ati intins un deget,acum indraznesc sa va solicit un ajutor concret.Oricum va multumesc,sunteti singura persoana care mi-a dat niste raspunsuri mai putin evazive.
Potrivit art. 14 din Legea 554/2004, "(1) În cazuri bine justificate și pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condițiile art. 7, autorității publice care a emis actul sau a autorității ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanței competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunțarea instanței de fond".

Prin urmare, faceți o PLÂNGERE PREALABILĂ la primărie prin care sesizați faptul că , lucrarea dispusă prin AC , vă aduce grave prejudicii.
Din analiza art. 14și 15 din L.554/2004 , rezultă că s-ar justifica , introducerea de ORDONANȚĂ pentru suspendarea lucrărilor, având în vedere faptul că nu există studiu de însorire( necesar , fiind diferența de nivele ale construcțiilor), prin urmare există o îndoială asupra legalității actului adm. emis(al AC). Edificarea în continuare a construcției, până la lămurirea pe fond a aspectelor evidențiate, ar putea determina o pagubă gravă a d-voastră. , prin lipsirea de lumina cotidiană, cu efecte asupra sănătății și nivelului de viață al acestora. astfel că se face dovada îndeplinirii prev. art.14 , pe care vi l-am indicat mai sus și drept urmare ați avea dreptul să solicitați suspendarea și apoi chiar anularea AC
O întrebare- noua clădire are ca folosință - locuință sau birouri, caz în care le-ar trebui și acordul vecinului , fiind cat. diferită de clădirile din jur,
Sunt multe aspecte dar începeți cu PLÂNGEREA PREALABILĂ la primărie, pt. a avea un act la îndemână.


[mesaj editat - 1.2 din regulament - tot textul era subliniat]
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cladire ridicata pe limita de hotar mihaiandreealucia mihaiandreealucia Buna ziua, Vecinul meu a ridicat o anexa la casa acum 7 ani cred pe limita de hotar fara vreun acord scris intre mine si el si aproape fraudulos...pe mine ... (vezi toată discuția)
Constructie bloc langa casa mea M-Bogdan-A M-Bogdan-A Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. noul proprietar de langa mine s-a apcat de demolat casa veche si in locul ei va construi un bloc. ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructii aldorin aldorin Cum pot obtine o copie de pe autorizatia de constructie si documenetele aferente in baza carora vecinii spate si fata cladirii mele si-au ridicat si \\" ... (vezi toată discuția)