avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Casa pe rol
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Casa pe rol

Buna seara.
Mama mea nu a trecut casa pe rol de cand a cumparat-o.
Nu a primit niciodata de la circa financiara vreo somatie pentru impozit.
Daca ma puteti ajuta, cum trebuie sa procedeaz ca sa trec in legalitate si cam care ar fi taxa+amenda. Aproximativ.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 07:52, 18 Noiembrie 2015
Trebuie să mergeți la primărie - serviciul de impunere și constatare persoane fizice- unde veți depune următoarele acte( conform prevederilor codului fiscal în vigoare):

-Declaraţia fiscală pentru stabilirea impozitului pe clădiri, în cazul persoanelor fizice;(este un formular tip, model 2006 ITL 001, pe care-l veți găsi la regidtratură)
-Documentul din care să rezulte dreptul de proprietate asupra clădirii: ( în cazul mamei dvs contractul de vânzare-cumpărare) - original şi copie;
-Schiţe cadastru - original şi copie;
-Certificatul de performanţă energetică a clădirii (conform Legii nr. 372/2005, cu modificările şi competările ulterioare – în cazul contractelor de vânzare cumpărare) - original şi copie;
-Certificatul de nomenclatură stradală şi adresă cu denumirea străzii şi a numărului de ordine atribuit (pentru clădirile ce nu au adresa completă în actul de dobândire) - copie;
-Actul de identitate al mamei (proprietar) - original şi copie;
-Declaraţia speciala de impunere - numai în cazul deţinerii în proprietate a uneia sau a mai multor clădiri, în afara celei de la adresa de domiciliu.(formular tip)

Clădirea terbuia declarată în termen de 30 de zile de la data dobândirii(art 254, alin 5 Cod fiscal)
(5) Orice persoană care dobândeşte, construieşte sau înstrăinează o clădire are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii, înstrăinării sau construirii

Depunerea peste termen a declarațiilor de impunere constituie contravenție și se sancționează cu amendă intre 60 lei și 240 lei(art 294, alin 2,lit b și alin 3, Cod fiscal)

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul pe locuinta dobandinta la jumatatea anului alex_chere alex_chere Buna ziua, As dori sa stiu daca impozitul anual pe locuinta se calculeaza diferit daca aceasta este achizitionata la jumatatea anului calendaristic. Exista ... (vezi toată discuția)
Contract vânzare cumpărare georalu1979 georalu1979 Cat timp durează după ce se face un contract de vânzare cumpărare pina acesta apare la primărie ca proprietate? Care sunt pașii? Și cât durează? (vezi toată discuția)
Depunere declaratia model 2016-itl-001 ContSters81656 ContSters81656 Buna ziua, Sunt PFA si sediul social se afla la domiciliul meu.Mentionez ca nu se desfasoara nicio activitate economica la sediu, iar in actul constator ... (vezi toată discuția)