avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prescriere datorii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Prescriere datorii

In perioada 2008 - februarie 2012 asociatia de locatari a ramas datoare cu o suma care reprezinta PENALIZARI DE INTARZIERE .In octombrie2015 o societate
S.C.CENTRALA ELECTRICA DE TERMOFICARE ( CET ) , societate aflata in faliment cheama in judecata asociatia sa fie obligata la plata sumei respective Intrebarea : daca este valabila in acest caz , dupa trecerea a 3 ani, prescrierea datoriei si in caz contrar daca putem cere o eventuala reesalonare a datoriei
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 14:33, 18 Noiembrie 2015
Buna ziua,
DA, prescriptia este valabila daca s-au scurs 3 ani.
Va sfatuiesc sa va adresati unui avocat care, dupa studierea TUTUROR DOCUMENTELOR va pot ajuta sa va formulati o aparare corespunzatoare.
Daca s-au facut plati partiale in contul datoriei este posibil sa nu opereze prescriptia, fiind intrerupt cursul acesteia prin plata.

Termenul de 3 ani curge pentru fiecare suma lunara restanta, de la data scadentei acesteia.
Chestiunea cu prescriptia este delicata. In lipsa unor informatii suficiente, raspunsurile noastre pot fi generale. Debitele pot parea prescrise, insa, din experienta stiu ca cei de la CET au o politica prin care atrag Asociatiile sa dea declaratii pe proprie raspundere de recunoastere/esalonare a debitelor. Asta e suficient sa intrerupa cursul prescriptiei. Cel mai corect este sa mergeti la un avocat cu toate documentele pe care le aveti si sa calculeze pe seama lor aceste termene. Mult succes!
De principiu, datoriile 2012 si anterior s-au prescris,daca nu a intervenit un caz de intrerupere/suspendare a prescriptiei,fiind vorba de plati periodice prescriptia opereaza conform principiului pro rata temporis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia comerciala Andrei T Andrei T creantele comerciale se prescriu in 3 ani. am o factura emisa in data de 21.08.2006 scadenta in 21.09.2006. acesta factura s-a prescris? care este data la care ... (vezi toată discuția)
Prescrierea unei datorii CORINAANICA CORINAANICA BUNA ZIUA, am tot citit despre prescrierea unei datorii si as avea si eu o intrebare: daca creditul este facut in 2006 s-a platit un an la el si dupa aceea ... (vezi toată discuția)
Prescriptia datoriilor mioaranoni mioaranoni Va rog sa-mi spuneti de unde stiu daca datoria mea catre banca, ramasa neachitata din motive personale, s-a prescris? Termenul de 3 ani de prescriere poate ... (vezi toată discuția)